Cum să fii vegetarian fără să faci greșeli în alimentație

Regim vegetarian, greseli in regimul vegetarian, reguli pentru vegetarieniÎncerc să devin vegetariană. Ovo-lacto deocamdată, lacto oricum mai puțin…

Pentru că vegetarianismul nu este doar o ambiție în care să plonjez cu capul înainte, ci ceea ce doresc să fie un drum bine ales și permanent, m-am informat puțin despre cum trebuie ales meniul vegetarian de termen lung.

Majoritatea persoanelor blamează regimul vegetarian, considerându-l periculos pentru sănătate. Și aș fi perfect de acord cu această frază. Doar că ea nu este completă. Corect este a spune că regimul vegetarian este periculos pentru sănătate dacă este practicat în mod iresponsabil. Adică renunțăm la carne și “umplem” locul gol cu alimentele oferite de industria alimentară modernă: produse cu ingrediente modificate genetic, produse rafinate, făină albă, margarină, zahăr alb și dulciuri de tot felul, grăsimi vegetale hidrogenate, orez alb, prăjeli, fructe și legume stropite cu pesticide etc. Consumarea obișnuită a acestor alimente duce la dezechilibre în organism și la slăbirea sistemului imunitar. Și, de fapt, scopul regimului vegetarian este mult mai mult decât renunțarea la carne. Este asumarea unui regim sănătos, energizant, chibzuit, dar și a unei filosofii de viață.

Caâeva “reguli” pentru vegetarieni

1. Pentru oricine, vegetarian sau nu, cel mai important lucru în alimentație sunt legumele și fructele crude, nepreparate termic. Ele pot fi încorporate în diverse salate sau pot fi consumate sub formă de sucuri stoarse în casă. Desigur, ar fi bine să vă aprovizonați de la sate, chiar și din piață, pentru a minimiza riscul reziduurilor de pesticide din aceste vegetale. Sau să cumparați bio cât de mult vă permite portofelul.

Regim vegetarian, greseli in regimul vegetarian, reguli pentru vegetarieni2. Proteinele de calitate trebuie consumate de 3-4 ori pe săptămână – acestea provin din năut, linte, fasole, mazăre, soia (tofu). Tot surse de proteine sunt și oleaginoasele: nuci, alune, migdale, fistic, semințe de dovleac și floarea soarelui, măsline, dar și uleiurile extrase din ele. Oleaginoasele se consumă neprăjite și de preferință fără sare. Uleiurile sunt sănătoase toate, atât timp cât nu sunt utilizate în prăjeli; ele reprezintă o sursă “bună” de grăsimi de care organismul are nevoie. Să nu uităm nici de quinoa, cereala ce conține proteine mai bune decât cele din carne. Pentru ca organismul să primească tot ce are nevoie, cele de mai sus trebuie completate cu:

3. Consumarea, măcar de 2 ori pe săptămână, a laptelui, iaurtului, ouălor și brânzeturilor. Ar fi de preferat să le luați tot din gospodării țărănești românești, iar la lapte este de preferat cel de capră, mai ușor asimilabil de către organism. Tot la capitolul lapte, pentru cei reticenți la laptele de proveniență animală, dar nu numai, se recomandă laptele de cânepă. Cât despre brânză, chiar dacă sunteți mari fani, este recomandat să nu fie consumată zilnic, trebuind ca cel puțin 2 zile pe săptămână să fie fără brânză. Pentru vegani, este subiect de controversă daca ar fi sau nu de dorit luarea unui supliment de vitamina B12.

4. Avem nevoie de fibre, care se găsesc în cerealele integrale (grâu, orz, ovăz, secară, orez brun), în pâinea integrală, în varză, broccoli, salată verde. Aport de fibre trebuie să avem zilnic.

5. Dacă sunteți amatori de dulce - dulcele este o slăbiciune personală, dar m-am străduit să las acest punct la final… Trebuie renunțat treptat la dulciurile cu zahăr alb rafinat (adică toate dulciurile din supermarket, cofetării, patiserii, gelaterii). Renunțarea la zahăr nu ține de vegetarianism, însă este un bun demers paralel.

Vegetarienii sunt mai slabi și mai sănătoși?

Regim vegetarian, greseli in regimul vegetarian, reguli pentru vegetarieni Da, vegetarienii sunt mai slabi, căci în general sunt mai atenți la ceea ce mănâncă și dieta lor este un mod de viață cu mai puține calorii, dar și cu mai puține alimente dăunătoare. Sigur, există anumite persoane care pot ține un regim vegan strict. Am toată aprecierea pentru aceste persoane, dar cred că nu oricine are organismul și voința suficient de tari pentru un astfel de deziderat. Regimul vegan poate fi însă practicat pe anumite perioade de timp.

Studiile medicale au dovedit că vegetarienii sunt și mai sănătoși, la ei riscul de boli cardiace, diabet și anumite tipuri de cancer fiind mai redus.

Desigur, există și o multitudine de opinii contra celor redate mai sus. Personal, însă, în aceste ultime luni m-am simțit mult mai energică, nu am mai resimțit oboseala decât rar și dorm mult mai bine.

Plus că renunțarea la carne sau cel puțin reducerea consumului de carne este o atitudine firească de protest împotriva industriei aberante a cărnii. Ne putem gândi că a sacrifica alte ființe pentru confortul propriu nu ne poate conduce către o evoluție personală sau de specie.

P.S. Conținutul acestui articol este doar pentru informare și nu se dorește un substitut pentru sfatul medicului.

Sursa imaginilor: 1, 2, 3.
Sideris Organic Shop - Magazin online de cosmetice organice, produse bio si naturale
Abonament Newsletter

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te la Newsletter pentru a primi direct pe eMail cele mai noi articole!

Comentarii:

69 comentarii la articolul “Cum să fii vegetarian fără să faci greșeli în alimentație”

  1. organicka spune:

    Mult succes!…sa ma tii la curent cum merge :)

  2. sideris spune:
  3. Olivia spune:

    Tot respectul, asta e un challenge de care nu cred ca m-as apuca vreodata, imi place prea mult carnea.. Dar macar cu ocazia asta mi-ai amintit sa imi fac stocuri mai serioase de carne cand ma duc la tzara ca sa evit supermarketul. Ca McDonald’s-ul oricum il boicotez de cand am stat prin 2001 langa Spitalul Judetean si treceam pe langa el in fiecare zi si-mi muta nasul din loc de fiecare data.. nu inteleg cum pot parintii sa-si duca copiii in duhoarea aia (sau asa or crede ca miroase mancarea naturala? :)))

  4. sideris spune:

    Da, asta cu mirosul dinauntrul si din jurul McDonalds nu am reusit nicicand sa o pricep… Si eu am stat in 2001 langa Spitalul Judetean :))

  5. sofia spune:

    Iar oamenii slabi traiesc mai mult. Sideris ai sa prinzi suta. :)

  6. sideris spune:

    Cred ca “suta” depinde si de alte criterii :)

  7. Larisa spune:

    Şi eu sunt vegetariană de aproape două luni, aşa că îmi prinde foarte bine post-ul ăsta al tău. Mai ales că din cauza lenei ce mă caracterizează nu m-am deranjat să caut articole pe net şi să trag nişte concluzii… Îmi pregăteam mâncarea maidegrabă după ureche.
    Anyway… îmi place la nebunie blogul tău. Felicitări şi ţine-o tot aşa. Pe mine cu siguranţă m-ai câştigat ca cititoare ;)

  8. sideris spune:

    Multumesc mult, Larisa. Felicitari si tie pentru blog!

    Si sa ne mai impartasesti din experienta ta de vegetariana :)

  9. econinja spune:

    Buna,sunt Vegan din August anul trecut,si vegetarian de un an.In primul rand invit persoanele interesate de Ecologie pe blogul meu,deci scrieti pe google:imagini din padurea Faget,veti vedea acolo in ce stare e lasata padurea,si citi ce au facut nemernicii criminali patriarhali:vanatorii.Sunt Vegan din urmatoarele motive:Compasiune,Iubire Mila,fata de animale,calitati pe care trebuie sa le formeze,cat mai tare ori ce om ,si sa le dezvolte in conmtinuare.Motive Ecologice:industra carnii afecteaza Mediul,in care traim si si Planeta Mama si Tatal nostru are destule rani…Si motive de sanatate.Sunt nevoit sa ma laud ca sa spulber ori ce prejudecata despre Vegani(ne),cum ca ar fi persoane”malnutrite”,asa ca am 1,80m 96 kg si fac culturism combinat cu metoda ruseasca de forta:Ketlebell.Vitamina B12 o iau din fiole de la Sicovit B12 fosta Zentiva,si consum o fiola odata pe saptamana,bucal dupa ce torn continutul intr un pahar cu apa,sau ceai,deasemenea B12 se gaseste sio in polen,desi nu pre e mancare Vegana polenul e acceptat de multi Vegani.As dori mai multe retete,ca sunt pasionat de bucatarie.Mai nou sportivii(vele)consuma carbohidrati pentru muschi.Sunt foarte buni carbohidratii.

  10. Sandra spune:

    Eu sunt ovo-lacto de aproape 2 ani si mi-e super bine. Si fizic si psihic :D Asa ca go for it, nu e deloc greu! Te sustin!

  11. sideris spune:

    Merci. Stiu ca nu e greu – nici inainte nu eram eu cine stie ce carnivora. Ma simt foarte bine oricum.

  12. Oana spune:

    http://www.surveypro.ro/Survey.aspx?id=2fec4d8c-1ce9-4224-8b9e-75bc74a43471

    Un chestionar despre “Atitudinea cumparatorilor potentiali fata de produsele alimentare ecologice” care ma va ajuta la lucrarea de dilpoma. Nu dureaza decat 5 minute. Sper sa aveti timp sa completati. Va multumesc!

  13. Raluca spune:

    Salut! Foarte fain blogul tau :) Ma bucura foarte mult ca sunt din ce in ce mai multi vegetarieni/ vegani si la noi:D
    Si eu am renuntat la carne din februarie si mi-e foarte foarte foarte bine!
    Keep up the good work!

  14. sideris spune:

    Merci, Raluca. Adevarul este ca ar prinde bine opinii in plus despre acest subiect, asa ca am sa il reiau curand intr-o postare mai actuala, unde sper sa vina cu opinii cat mai multe persoane.

    Ideea de baza este ca, renuntand la carne, nu doar renunti la ea si gata… Renunti si la alimente non-necesare sau cu aditivi, iar in plus cumva iti autoimpui sa mananci per ansamblu mai sanatos, pretuind alimentele integrale si naturale. Si astfel sigur ca ne simtim mai bine.

  15. Raluca spune:

    da, cam asta e ideea. Eu cel putin, vreau sa ma reeduc sa mananc cat mai sanatos pentru ca vreau sa fiu sanatoasa si poate sa trec de suta :))
    si mai e si aspectul “culturii” excesive de animalute de sacrificiu :(

  16. sideris spune:

    Exact, bine punctat. Chiar ma gandeam ca nu am aceeasi repulsie fata de carnea de pui de la tara, de exemplu, stiind ca au trait o viata fireasca, in care au alergat liberi si au ciugulit de prin iarba. De fapt, industria carnii este atat de absurda si bolnava, incat merita protestat impotriva ei, prin refuzul cumpararii carnii din supermarket si fast-food, obtinuta de la animale crescute in custi, hranite excesiv cu cine stie ce substante si hormoni, macelarite, urmand ca apoi carnea lor sa fie aruncata pentru ca nu s-a vandut… Ce poate fi mai inutil si barbar?

  17. Octavia spune:

    Felicitari! cum te simti dupa 5 luni?
    Motivatia e importanta in luarea unei decizii :) daca nu e motivatie, atunci te intrebi de ce ai luat decizia si renunti.
    Sanatatea e un motiv destul de bun. Compasiunea la fel. Chiar mai bun as zice :)
    Ai vazut Earthlings?

  18. sideris spune:

    Da, chiar mai bun. De simtit ma simt mult mai bine, sincer.
    Nu, nu l-am vazut inca…

  19. CGD spune:

    Frumos din partea ta ca nu mai mananci carne. Bravo!

  20. sideris spune:

    Sincer, nu stiu cat este de laudabil, in cazul meu, pentru ca oricum nu eram o mare carnivora. Cred ca este mai laudabil cineva care chiar obisnuieste sa manance carne si ii place, dar alege sa devina vegetarian :)

  21. Dia spune:

    sunt vegetariana din luna octombrie a anului trecut. am ezitat mult in luarea acestei decizii, caci nu eram convinsa ca ma pot tine de ea (cand mancam carne, simteam nevoie de carne sau produse de carne cel putin o data pe zi), iar educatia conform careia daca nu mananci carne, nu ai destule proteine (conteaza aminoacizii esentiali, nu proteinele!-in plus, cele animale sunt si mult mai greu de digerat), mi-a dat de gandit. asa ca am cercetat destul inainte de a lua aceasta decizie, mai ales ca biochimist eram interesata de prejudecati si realitati. ma simt mult mai bine fizic si psihic de cand nu mai mananc carne-fara stari de somnolenta in timpul zilei, digestia imbunatatita etc. in principiu, sunt impotriva consumului de carne atata vreme cat exista alte surse de proteine. cata vreme exista lactate in alimentatie, iar alternanta leguminoase/cruditati asigura complementaritate in aminoacizi, intrebarea care se pune (si care imi dau seama ca tine de cultura, educatie, ne facem ca nu stim ce facem) este cum alegi animalele care le mananci fata de cele pe care le alinti… toata lumea zice de puii de gaina, “vai, ce draguti!”, dar ce gustosi cand mai cresc putin, nu?! mi se pare o ipocrizie o asemenea atitudine. si eu eram o ipocrita la fel ca marea majoritate a celor pe care ii cunosc, in privinta asta. paranteza: nu am inteles niciodata ideea filmelor cu vampiri, in care ei erau blamati ca ataca pt sange-singura sursa de hrana, in timp ce oamenii se indopau cu fripturi desi aveau alte surse de proteine :)) as adauga, pt cei cu gusturi mai exotice, ca bucataria indiana e plina de retete vegetariene absolut delicioase (sa nu mai mentionez faptul ca exista la ei 21 tipuri de linte!). exemple de retete, care se pot gasi pe net: shahi paneer, saag paneer (sau palak paneer-spanac cu branza-o sursa buna de fier cu siguranta), daal makhni, aloo ghobi (cartofi cu conopida, rosii, ceapa, mmm) plus preparate pe baza de kidney beans, chick peas, lady fingers, vinete (reteta e extraordinara-desi modul de preparare total diferit fata de ce stim noi despre vinete), etc. parintii nostrii ne-au crescut (nu e vina lor, asteau erau conditiile) cu carne si cartofi, si “papa carnitza, sa cresti mare”, insa la o anume varsta suntem responsabili direct pt deciziile legate de alimentatie. fiind o alegere constienta, aceea de a ma lasa de carne, mi se pare acum revoltator gandul de a manca un animal-cand vad o pulpa sau un piept de pui, simt ca si cand ar fi o parte din corpul meu. cred sincer ca e o barbarie sa omori animale pt a le manca, cata vreme exista optiuni (si nu doar optiuni seci, ci unele f gustoase). ma bucur ca mi-am putut face impartasita parerea. deciziile le apartin apoi celor ce citesc:)

  22. sideris spune:

    Dia, iti multumesc mult pentru interventie, chiar m-au bucurat randurile tale. Uite, am sa incerc bucataria indiana ;)

  23. Dia spune:

    singura precautie ar fi legata de coriandru, folosit la multe mancaruri indiene-din cauza variabilitatii genetice, unii caucazieni nu apreciaza gustul-pt ei are gust de sapun, parfum, ceva de genul asta :) nu fac parte din aceasta categorie, din fericire, insa o prietena mi s-a plans ca nu am prevenit-o, a fost o experienta neplacuta pt ea, si nu va mai incerca linte ever again:( in afara de asta, nici o problema:P experimentare placuta :)

  24. sideris spune:

    Eu ador coriandrul, in orice ;)

  25. sideris spune:

    As mai vrea sa recunosc ceva: probabil ca intr-un context “alimentar” normal, nu m-as fi gandit sa renunt la carne. Adica daca as trai la sat si familia ar avea pasari, probabil as fi continuat sa mananc carne de pasare, desi mereu am avut o problema cu taiatul animalelor (pentru nimic in lume nu as putea face eu asta) si mereu a fost nevoie de multa munca de convingere si auto-convingere ca sa pot manca efectiv carne. Dar sa zicem ca in asemenea context nu mi-as fi pus problema de a renunta de tot la carne. Insa in conditiile de industrie ridicola si aberanta a carnii, mi se pare cea mai buna forma de protest.

  26. anca.anca spune:

    Citesc de cateva zile blogul tau si trebuie sa recunosc ca imi place ce gasesc aici. Si eu am renuntat la carne de la inceputul lunii iunie si nu mi-e greu deloc mai ales ca nici eu nu eram moarta dupa carne inainte. O singura problema am; vitamina B12. Cum fac cu ea, de unde o iau, cum e mai bine s-o iau si de cate ori pe saptamana. Am vazut ce a scris econinja si cred ca o sa-i urmez sfatul dar mai vreau si o alta parere. Din iunie nu am luat deloc. Pot spune ca din iunie viata mea s-a schimbat radical pentru ca nu am mai consumat nimic nesanatos, nu paine, nu dulciuri rafinate(mai fac exceptie cu cate o bucatica de ciocolata neagra 85%), nu patiserie iar legume si verdeturi cu ligheanul. Am descoperit nautul si-l consum foarte des, ciuperci, fasole, apoi soia o consumam si inainte asa ca nu lipsesc proteinele.

  27. sideris spune:

    Anca, bun venit!
    Am sa iti spun optiunea mea personala: nu am luat pana acum B12 din simplul motiv – logic pentru mine – ca nici inainte nu consumam multa carne, deci faptul de a reduce ceva de la 10-15% la 0 nu este mare efort pentru organismul meu. Daca am deficienta de B12, o aveam si inainte ;). Lasand gluma la o parte, precizez ca doresc sa imi fac curand analize si, in functie de rezultatul lor, voi decide daca sa iau sau nu B12. Mentionez ca nu sunt vegana, consum oua si branza (lapte extrem de rar), precum si polen in cure de 2-3 luni consecutiv, de 2-3 ori pe an.

    Se spune ca veganii stricti trebuie sa consume 3 mcg/zi din alimente fortificate sau cel putin 10 mcg/zi dintr-un supliment. In Romania se gasesc alimente fortificate (cereale, lapte de soia, fulgi de drojdie, etc – cititi eticheta). De asemenea, se poate cumpara vitamina B12 din farmacii, sub forma de Cianocobalamina (forma cea mai usor de absorbit). Zentiva obtine B12 din cultura de bacterii, fiind potrivita pentru vegani. Produsul se administreaza in mod normal prin injectii, dar se poate administra si pe cale orala daca il dizolvam in apa/sirop/alte lichide si apoi le consumam zilnic, astfel incat intr-o luna de zile sa consumam cam trei fiole de 1000 mcg. Sticla se pastreaza la intuneric si racoare. Este bine sa consumam cantitati mai mici pe parcursul unei zile, pentru ca se absoarbe mult mai bine. Putem adauga B12 in salate, ceai – dar nu se fierbe si nici nu se adauga la hrana fierbinte. 100 mcg luate o singura data pe zi sunt mai mult decat indeajuns pentru un adult. Nu va ingrijorati daca depasiti limita, vitamina B12 este eliminata in mod natural de catre organism atunci cand se gaseste in exces. In plus, rata absorbtiei scade foarte mult cand se administreza in cantitati mari.
    Alte opinii sunt in sensul ca nu avem nevoie de acest supliment! Probabil ca verdictul il da fiecare organism in parte. Deficienta acestei vitamine poate deterimna stari de oboseala, mancarimi in palme sau talpi etc. Astfel ca se poate lua pentru siguranta.

  28. anca.anca spune:

    Iti multumesc pentru sfaturi. Cereale uscate nu prea consum, nu ma impac bine cu ele, prefer germenii pe care-i consum in salate sau pe lipie, peste humus. Lapte de soia beau dar nu des iar fulgi de drojdie am cumparat ca i-am pus in niste chiftelute de dovlecei, dar cam atat. Analizele sunt bune, dar au fost si inainte sa renunt la carne, asa ca nu pot sa fac o diferenta. Ma simt in schimb mai bine psihic ca nu-mi mai intoxic organismul cu produse nesanatoase si ca nu trebuie sa particip la omorarea de animale crescute in ferme ca sa-mi imbuib stomacul. Totusi ma simt vinovata ca port incaltaminte de piele dar poate ca cu timpul voi renunta si la ea in favoarea sinteticului(desi nu-mi place cum suna).A, am uitat sa spun ca sunt lacto-ovo-vegetariana(desi lapte nu beau decat foarte rar). In schimb imi plac ouale si branza, cel putin vara cand se gasesc rosii.

  29. sideris spune:

    Si eu am avut pana in prezent numai incaltaminte din piele. Dar am decis recent ca pe viitor sa fiu mult mai atenta si la acest aspect – portofele, curele, pantofi, genti etc. – si sa cumpar numai produse din alte materiale. Indeosebi dupa ce am vazut Earthlings.

  30. anca.anca spune:

    Am vazut si eu mai mult de jumatate din filmul Earthlings si n-am mai rezistat. Oricum nu-mi mai trebuiau argumente ca sa renunt la carne, aveam deja suficiente in mintea mea.

  31. Andreea spune:

    Buna! Ce parere aveti despre alimentatia ovo-lacto-vegetariana a copiilor (inclusiv a sugarilor)? Am vazut odata un interviu cu Narcisa Suciu, in care afirma ca nu a dat deloc carne fetitei ei (care avea 3 ani pe atunci, daca imi amintesc bine) si chiar se teme sa-i dea, pentru ca nu stia cum va reactiona organismul (nici ea insasi nu consumase carne in sarcina). Din cate am inteles, copilul ei este perfect normal. Asta vizavi de replicile unora care sustin ca lipsa de carne afecteaza dezvoltarea creierului copilului etc.

  32. sideris spune:

    Buna, Andreea. Am sa iti spun opinia mea personala, sper sa si-o exprime si alte persoane.
    Nu sunt mamica, dar daca as fi, sincer, nu cred ca as hrani copilul cu carne, atata timp cat exista optiuni de alimente pline de vitamine, proteine etc. Oricum, in mod cert nu as da copilului carne din comert, eventual de la tara, de la cunoscuti, dar, repet, nu cred ca as apela la carne decat daca ar fi neaparata/absoluta/insurmontabila/implacabila nevoie. La copii este foarte buna fiertura de quinoa, are protenie mai bune ca cele din carne si se asimileaza mai usor.
    Acum, sigur ca exista opinii si opinii, eu nu incerc sa ii invat pe altii ce sa faca, ci doar citesc si redau si aceasta opinie, mai marginalizata, ca nu avem de fapt nevoie de carne. Si de asemenea imi voi invata copilul sa nu sperie/loveasca/bata/raneasca/omoare animale, fie ele cat de mici. Mai mult, il voi invata sa “vada” animalele – in pantofi, in curele, in canapele… si sa stie ca el sa nu le foloseasca in aceste forme pentru placerea personala. Si imi pare foarte rau ca nu am vazut in acest mod pana acum, cred ca noi, oamenii, exageram mult cu consumerismul, in toate domeniile; dar cu atat mai mult atunci cand vine vorba de fiinte vii, sacrificate adesea fara nici un sens.

  33. Andreea spune:

    Salut! Multumesc pentru raspuns! Sunt in totalitate de acord cu tine, Sideris. Eu una insa nu as indrazni inca sa afirm in fata cuiva ca nu am chef sa-mi intoxic copilul cu carnea plina d hormoni, antibiotice si nitrati (sau nitriti, nu mai stiu care se transforma in care). Cineva i-a zis medicului pediatru ca e vegetarian si ar prefera sa-l creasca si pe bebe asa, insa acela i-a raspuns: “Voi ati luat decizia asta mari fiind. Si apoi, de unde sa-si ia fierul, ca doar nu o sa-i dati in fiecare zi ou?” Ca si cum tot fierul din corpul nostru provine din bietele animale sau din “derivatele” lor…
    Exista insa si vesti bune: nu toata lumea considera carnea indispensabila in alimentatia copiilor, ba chiar au fost scrise recent carti pentru a sustine vegetarianismul la copii si a desfiinta miturile si ideile preconcepute. Astept sa evolueze lucrurile si in familiile si cercurile noastre de cunostinte.
    De unde se cumpara quinoa?

  34. sideris spune:

    In magazine bio am gasit doar.

  35. Octavia spune:

    Cum au iesit analizele de B12?

  36. Dan Daniel spune:
  37. Dana spune:

    Buna, Sideris,
    Sper ca ai un an de vegetarianism acum si te simti minunat. Eu sunt vege de 10 ani, pur vege, nu consum nici un produs animal, de nici un fel, nici miere, nici polen, nimic. Doar fructe, legume si cereale, in mare gatite simplu, fara produse rafinate, etc. Si pot sa spun ca ma simt super, de 10 ani nu am avut nici o problema de sanatate, decit daca am facut intinderi musculare de la sport. Si greutatea este aceeasi, parca corpul a ramas la fel de tinar, am facut poze acum pentru pasaport si arat la fel. Deci scopul meu de a fi vegan nu a fost acela pentru sanatate, ci din consideratii morale si etice, consider ca animalele sunt fiinte ca si noi, si rolul lor nu este acela de a sfirsi in farfuria noastra. Filozofie in care am crezut si cred din convingeri si experiente proprii, deci am decis sa devin vege pur si sa “testez” pe mine daca o sa am probleme de sanatate, carente de vitamine sau minerale sau orice fel de probleme … daca nu mai consum nici un produs animal. Acum 10 ani regimul vege pur nu era asa de popular si mi s-a spus cu indirjire ca nu o sa ajung departe si o sa slabesc, o sa am carente, o sa patesc una si alta. Dar nu am patit nimic, absolut nimic. Nu am facut nici o carenta de nici un fel. Am avut si am o energie extraordinara, si avind un job de 14 ore pe zi, muncesc cit 10, dorm 5-6 ore si agerimea corpului si a mintii ma uimesc si pe mine.
    Insa, cel mai mult am constatat cum propria fiinta a evoluat, simt foarte limpede energia oamenilor, simt animalele si iubirea lor, simtuile sunt foarte ascutite, este ca si cum te deschizi si fiinta ta este ca un receptor care simte si intuieste totul. Noi, oamenii, suntem fiinte foarte nobile, avem in noi un potential imens, insa, ceea ce consumam si felul cum traim, ne inhiba complet aceste calitati innascute in noi.
    Incurajez pe toata lumea sa devina vegetarieni puri, pe cit posibil, o sa observati niste schimbari imense in organism si in fiinta voastra, totul numai spre bine, spre pozitiv. Am sa revin cu unele din cele mai interesante experiente
    succes tuturor.

  38. sideris spune:

    Draga Dana, ma simt bine, adica am mai multa energie decat inainte, este probabil si datorata faptului ca, odata cu renuntarea la carne, am renuntat si la zahar (dulciurile erau “abuzul” meu). Lapte consum doar vegetal, branza si oua nu foarte des, insa mierea a ramas. Nu mai sunt la fel de obosita si apatica desi muncesc mult mai mult decat anterior. Cam asta ar fi observatia mea, in rest schimbarea nu este majora ca si stare fizica, ci mai mult ca o “comuniune” si o impacare ca cel putin nu fac atat de mult rau altor fiinte.

  39. Dana spune:

    Buna Sideris,

    Este minunat! O sa vezi ca trecerea anilor nu mai fac o diferenta asa de mare si corpul o sa fie foarte recunoscator pentru ca ai scos din alimentatie aceste produse nesanatoase. Imi place blogul tau, mai ales ca nu este orientat numai spre partea “fizica”, adica sanatate si nutritie si biochimie alimentara, ci are si parte morala, etica, ceea ce este foarte important. Noi, oamenii, am devenit prea “specisisti”, adica avem tendinta sa tratam foarte diferit si nedrept celelalte specii de pe planeta (nu toti, desigur, insa majoritatea noastra). Specisismul este fratele rasismului, dar la alt nivel, mult mai “rafinat”.

    Insa cu privire la intrebarea pusa de cineva mai sus, copiii vegetarieni, este foarte buna cartea dnei Elena Pridie, Copilul vegetarian. Este bine documentata, cu baze medicale si biochimice, si prefata de medici, si arata simplu si practic cum sa cresti copiii vegetarieni, adica vegani, fara produse animale. Acum citiva ani am disctat personal cu dna Pridie despre munca sa, si este foarte bine documentata si cumpatata. Deci mamicile care doresc sa-si creasca copiii vege, cititi cartea sa, are si retete bune, practice, si enorm de multe informatii.
    Mult succes!

  40. Andreea spune:

    Buna,
    Multumesc pentru sfaturi! Aflasem si eu despre cartea doamnei Pridie, dar nu stiam inca daca sa-i acord toata increderea, avand in vedere subiectul controversat (copii vege). Nu stiu insa de unde sa o cumpar, as prefera sa o iau din librarie, nu de pe net. Presupun ca se gaseste in librarii “crestine”. Aveti vreo idee?

  41. costel spune:

    Salut Andreea, cartea doamnei Pridie o poti gasi la Sala Dales sau incearca la Magaziul Diverta in cadrul magazinului Unirea. Eu am gazit-o la Dales.

  42. Andreea spune:

    Buna,
    Multumesc, am achizitionat-o deja. O aveau si la Eminescu. Este intr-adevar bine documentata si foarte utila.

  43. roxy spune:

    vreau si eu sa devin vegetariana! sper sa reusesc…:D chear dk imi place carnea sper sa pot renunta la ea, pentru ca e mai bine..vreau sa traiesc mai sanatos

  44. Rux spune:

    Buna Sideris…sunt vegetariana( ovo-lacto) de un an, am mai avut tentative pe parcursul anilor de a renunta la carne, cel mai mult am facut-o vreme de sase luni, dar acum am renuntat definitiv…in acest an am mai incercat sa ma intorc la ea( datorita faptului ca sunt o mare pofticioasa), insa nu a tinut…pur si simplu nu mai pot, si chiar daca as mai vrea nici nu-mi mai place( nici inainte nu eram mare fana), gatesc zilnic pentru copiii mei dar nici macar nu gust, de cand am devenit vege…ma simt mai bine, nu mai am frecventele balonari , intepaturi in abdomen, in stanga in dreapta pe care le aveam, ma simt mult mai usoara si mai impacata cu mine…de fapt asta cred ca era calea corecta pentru mine, cel putin eu asa simt. Mi-as dori sa pot ajunge vegana, nu stiu insa daca voi putea renunta la paine…cu asta e mai greu, pentru ca nu pot manca masa principala fara paine, imi place si branza , imi place si laptele pe care il savurez dimineata, maxim o cana cu un strop de cafea( asa cafea ca la bunica cand eram mica).In majoritate alimentatia mea se compune din legume si fructe, cam 70% si restul paine, lactate, oua…desi acum in ultima perioada am rarit ouale, laptele( de la ferma de lapte) si branza( luata din piata de la tarani). Mananc numai pe pofte sau mai bine zis, dau organismului ce-mi cere…ma bazez pe simturile mele si ma bucur ca pot face asta. Iubesc ciupercile care nu-mi lipsesc crude din meniul zilnic. Caut sa prepar cat mai putin termic, mananc alune de padure, seminte diverse, fac paine integrala in casa, deasemenea prepar dulciurile cu miere sau zahar brun, si mai rarut, desi prefer sa dau copiilor o tarta cu visine facuta de mine sau o tarta cu mere decat alte minuni de la supermagazin. Nu ne lipseste salata la masa, fructe le ofer din belsug si caut sa nu le dau zinic carne, maxim de trei ori pe saptamana in rest legume si peste proaspat de regula somon sau dorada. Inca mai caut informatii, ma documentez, despre cat este de bine sa devii complet raw sau sa ramai ovo-lacto vege…asa multe pareri si atat de impartite…acest site este absolut fantastic si iti multumesc.

  45. Ludmila spune:

    Buna Cristina!
    Citesc acum Studiul China…wow si am ajuns la blogul tau care ma uimeste cate info are de care am atata nevoie. De cand am inceput sa citesc cartea am renuntat la carne dar …mi-e cam foame (ori e efectul psihologic?)! Stiu ca trebuie s-o iau usor si m-ar ajuta foarte mult daca fetele care au comentat aici si sunt vegane (Dana de ex) sa vina cu un exemplu ce consuma zilnic. Am 164 si 54 kg si nu vreau sa slabesc. Am dat o raita prin Carrefour si nu am gasit multe bio, integrale, nici tofu….dar nu ma las, e abia inceputul!

  46. sideris spune:

    Ludmila, in primul rand as dori sa iti recomand 3 bloguri de persoane vegane. Acestea ofera retete exceptionale, care pe mine ma incanta si… sunt si foarte satioase.
    http://ligiapop.com/
    http://www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/
    http://retete-vegane.blogspot.com/
    Am inceput sa tin caiete de retete vegetariene si vegane, deja am ajuns la al doilea, desi notez exclusiv retetele care sunt facil de realizat. In afara de cartofi copti si rar cate-o abatere, incerc sa nu prepar termic hrana. Am elaborat mai mult salatele, pe langa verdeturi adaug fulgi de drojdie, tarate, seminte de in sau canepa, ghimbir pulbere. Astfel o banala salata devine ceva mult mai consistent. Pe aceste bloguri vei gasi retete de dulciuri absolut exceptionale, prepar adesea prajitura astfel: blat – 2 cani nuci, 1 cana stafida, 1 banana; se da la robotul cu lama in forma de S si se preseaza intr-o forma; crema – 4 linguri cacao, 4 linguri miere sau cateva picaturi indulcitor stevie, 1-2 linguri ulei de cocos sau chiar unt de-al nostru, tinut intr-o cana cu apa fierbinte pana se topeste; pe deasupra se presara fulgi de cocos si se tine la congelator pana la intarire.
    In rest, consum nuci, alune, avocado uneori (guacamole e cel mai bun lucru de facut cu avocado, se consuma pe chipsuri crocante, daca nu pe paine obisnuita). Lapte doar de orez sau prepar in casa lapte de nuci din o cana de nuca si 3 cani de apa, dat la blender totul si apoi strecurat, amestecat cu miere si scortisoara eventual.
    Tot la blender se pot face supe reci din orice combinatii de legume si condimente preferi.
    Cam acestea imi vin mie in minte pe moment. Sa vedem ce spun restul comentatorilor :)

  47. Ludmila spune:

    Multumesc frumos pt raspuns! Voi incerca si reteta de prajitura. Pe mine m-a convins cartea, mi-a deschis ochii, aveam idei total gresite despre carne, produse lactate si alimente care credeam ca ne fac bine. Sper sa conving si restul familiei!

  48. Andreea spune:

    Sunteti extraordinari! Tocmai ma intrebam in seara asta cum sa fac sa aflu daca toate cartile despre vegetarianism citite de mine au vreun temei stiintific sau nu si iata ca am gasit raspunsul aici; vorbeam cu un prieten medic despre alimentatie si el afirma ca “omul a devenit om cu carne”, “copiii au nevoie de carne ca sa se dezvolte”, “este foarte bine si normal sa se creeze putrefactie in intestine pentru a digera carnea” etc etc. Stiam ca nu stiu la fel de multe ca el si nu am avut energie pentru contraziceri, fie si argumentate – doar a invatat atatia ani pe unde trece mancarea si alte functii ale corpului (ca sa ma exprim chiar vulgar) – insa ma gandeam ca totul tine de bunul simt al fiecaruia, ce alege sa creada ca e mai bine sa mananci. Cartea asta imi va fi insa cel mai bun raspuns, fiind scrisa de un medic, expert in nutritie, care se bazeaza pe studii incontestabile.

  49. Andreea spune:

    Hei, cred ca am uitat sa scriu, ma refer la “Studiul China”! :)

  50. Ludmila spune:

    Eu voi cumpara mai multe exemplare si le voi da si rudelor mele, doctori de meserie, care nu m-au luat in serios cand am expus cateva idei din carte. Abia astept reactii!
    Incerc acum sa acumulez cat mai multe info; din pacate n-am gasit tofu in carrefour si nici in magazinul bio de linga el, iar unt de tofu care l-am luat de acolo….yuck. Am luat in schimb lapte de soia, nu prea sunt multumita de ce contine la linga 6% de soia. Caut in continuare pareri si idei despre alimente sanatoase si accesibile si de unde le putem cumpara.
    Cristina, e vreun secret cum pot sa selectez bucati din text de pe blog ca sa nu printez totul? Mersi!

  51. sideris spune:

    As sugera sa nu consumam soia si produse pe baza de soia in cantitate foarte mare, soia are din pacate neajunsul de a provoca in unele cazuri dereglari hormonale si alte efecte, datorita continutului de estrogen. Eram mare fan lapte de soia, acum l-am inlocuit cu lapte de orez.
    Am schimbat ceva la blog, intr-adevar, intrucat se copiaza fragmente largi si se publica in alte parti, fara sa se precizeze sursa, lucru cu care nu pot fi de acord, astfel ca am blocat posibilitatea de copiere a textelor. Daca ai nevoie de ceva anume, scrie-mi te rog mail la adresa din josul blogului si vedem ce pot face.

  52. Gabi spune:

    Oameni buni, nu am nimic împotriva celor care s-au îndreptat către un stil de viața fără proteina animala, atât timp cât nici ei nu au nimic cu cei care rămân fideli conditiei noastre ancestrale, a particularitatilor geneticii umane(asta dacă nu cumva între timp am suferit vreo modificare genetica si ne-am transformat in ierbivore :))Cei care cunosc un dram de evolutionism, știu ca suntem programati genetic sa consumam carne, asa cum făceau stramosii noștri. Doar sensibilizarea organismului nostru odată cu evoluția ne îndeamnă sa consumam alimentele procesare, dar de aici si pana la deveni total ierbivore, e cale lunga. Un exemplu ca suntem omnivori, este faptul ca primatele de lângă noi, cimpanzeii, macacii, babuinii, de altfel foarte apropiate rude ale noastre, mai vânează din când in când si consuma carne. Asa ca nu vad de unde si pana unde consumul de proteina animala nu e in natura noastră. A, ca acum sunt pe piața tot soiul de porcarii pe care le consumam constient sau nu, asta e altceva. De acord si cu faptul ca avem tendința de a face combinatii gresite de alimente, dar nu si cu faptul ca a consuma carne ne face rau

  53. Gabi spune:

    Continuare…ca am aparat din greșeală pe adaugă comentariu… Deci atât timp cât am o alimentatie echilibrata fără excese, nu consider ca a consuma proteina animala îmi face rău. Susțin in continuare ca este in natura noastră iar vegetarianismul este ceva impus. In ceea ce privește remuscarile fata de animalele sacrificate, oricât am iubi necuvantatoarele, trebuie acceptat faptul ca exista o piramda trofica, la a carei baza stau in primul rând plantele, care sunt consumate fără remuscari de toți vegetarienii/veganii, ca doar si plantele au viața si individualism. Nu luați comentariul meu in nume de rău, am vrut doar sa reamintesc ca ne tragem din organisme consumatoare de carne si suntem echipati pentru asa ceva. Vreți sa renegati aceasta condiție? Ok, dar nu va oripilati la gândul ca sunt animale ucise pentru asta, asa a fost de când a apărut viața pe Pământ. Totuși sunt de acord ca omul fie el carnivor fie vegetarian, are o inclinatie către distrugere..

  54. stefania sarina spune:

    buna! sunt vegetariana de aproape trei ani; ma simt excelent!! am luat decizia asta in urma unor cercetari, unor cazuri din familia mea, unor oameni care m-au invatat:) mai cititi si altceva nu doar ce ni se impune sa citim; sa alegi sa fii sanatos, sa mananci santos nu e o fitza, este o elegere inteleapta;) hai v-am pupat:*

  55. e cineva din Trgoviste? spune:

    cineva din Tragoviste?Vreau sa devin vegetarian dar nu stiu cum sa incep ca sa nu imi dereglez sistemul imunitar…pls

  56. tania spune:

    am fost vegetariana vegan timp de doi ani deoarece am probleme din copilarie destul de deranjante si dese au inceput de la 30 de ani,de 10 ani am aceste usturimi,constipatii ,si arsuri la stomac,multa accisditate in corp am depistat citind din carti,ca medici habar nu au de asa ceva,asa am decis sa incerc aceasta dieta ca sa zic asa,da m-am simtit f bine,usturimile mi-au disparut cam dupa 6,7 luni,dar inschimb aveam foame tot timpul si dupa ce mincam legumele,salatele si etc,ramineam cu foame,cam dupa un an jumate am simtit dureri muschiulare si articulatii,nu mai aveam energie,ma simteam de 200 de kg ,m-am speriat si ma gindesc ce am facut fals fiind vegetariana vegan,cam la jumate de an am inceput sa minc din nou cummincam pina sa devin vegetariana,adica mincam de toate,carne maninc f putina,poate o data pe saptamina ,lactatele nu prea mi le suporta stomacul,dor brinza de oaie ce merge si aia f putina,aapre si sa zic asa o tin friu bacteria helicobacter pylori,nici fiind vegetarina nu am ucis-o,am luat antibitice de doua ori in doi ani acum recent a fost a doua tura,e cumva la in friu,nu creste deocamdata,as vrea sa ma apuc din nou de aceaasi dieta ,ca acum trei ani ,vegetarian vegan ,dar mi-e f teama,mi-era foame mereu ,asa cum am zis si dupa cam un an jumate am primit dureri f mari in muschi ,oase ,articulatii,tot corpul practic,oboseala ,fara energie,azi ma simt tot asa,nimic nu ma ajuta,mi s-a depistat la milioane de analize doar acum recent vitamina d,e posibil ca, corpul meu sa nu faca fata la alimentatia asta vegetarian vegan?v-as intreba pe voi care mai stiti sau auziti,ce as putea sa fac,mi-au revenit simtomle de usturimi la urinat cam de un an,singura cale care o gasisem pt usturimile la urinat a fost alimentatia vegetariana,da s-a curatat pielea,nu mai aveam constipatii,dar ce ma fac cu foamea care persista,am 60de kg de obiscei la 1.72 si 42 de ani,atunic slabisem extrem ,cam 8 kg,f slaba eram,poate imi dati un sfat va rog di suflet,ma consult tot timpul cu specialisti in alimentatie care defapt nu stiu nici ei ce sa-mi zica in legatura cu toata povestea asta,locuiesc in Germania,multa sanatate la toata lumea,va pup

  57. tania spune:

    am uitat sa precizez,in timpul cind eram vegetariana vegan beam apa plata intre 3 si 5 litri pe zi,dar cam 4 pina 5 litri apa plata doar,daca nu trec de 3 litri de apa pe zi am observat acum ,mi se modifica phul urinar rapid,deci ustrimi siapasari ale vezicii groaznice,de mic copil trag asa,dar de pe la 30 de ani zi de zi am viata asta,inca nu mi-am pierdut casnicia,dar exista riscul inca sa o pierd,contact sexual poate o data sau de doua ori pe an,asa s-a rarit,nu pot nici sa am contact sexual,e totul f sensibil la mine,nervii vegetativi sint f sensibili,asa ma gindesc,nu am niciodata o infectie urinara sau ifectie undeva in corp,simt ca e doar aciditatea extrema care sigur mai mult din alimentatie apare la mine,asat am depistat de cind am gastrita peste 20 de ani,va rog daca aveti informatii in legatura cu alimentatia vegana si ce pot face sa am toate vitaminele,care are corpul are nevoie ca fiind vegan,sau ovo vegetarian,cam acolo sint de jumate de an,dar usturimile si etc sint f tari,parca nu ar fi alimentatia cea corecta pt problemele mele,asa banuiesc si nu stiu ce sa fac,aici va las adresa mea de imail,taniaungureanu2012googlemail.com,daca doriti si aveti sfaturi pt mine la cazul meu,va multumesc din suflet,sanatate va doresc

  58. sideris spune:

    Tania, cu toata bunavointa, insa acesta este un blog cu indicatii simpliste, pe intelegerea tuturor, ajutatoare, insa nu specializate. Pentru consiliere specializata, numai un medic va poate ajuta, incercati sa obtineti mai multe pareri eventual.

  59. tania spune:

    multumesc frumos,am inteles,medicii cum stim toti sint total pe linga la alimentatia vegetariana,ei ne ajuta da sa ne ucida,ei ar trebui exact sa ne spuna ce si cum ,cred ca in Rominia poate isi mai dau interesul sa iti zica ce sa maninci ,aici in Germania sint varza toti medicii,saracii oamenii cu probleme,poate imi scrie cineva care are probleme de sanatate si cunoaste alimentatia vegetariana,mii de multumiri,sanatate

  60. Andreea E spune:

    Tania, fiecare organism este diferit, are propria lui individualitate, nimeni nu poate sti si nu-ti poate garanta cum vei reactiona la o anumita dieta. Daca te hotarasti sa devii vegetariana, pentru a rezista presiunii sociale si a nu ajunge la greseli mai grave chiar decat in cazul alimentatiei carnate, este necesar sa studiezi foarte mult acest tip de dieta (vegetariana), de preferat inainte de a te decide sa te faci vegetariana complet si sa o iei treptat, excluzand cate un aliment considerat nociv, pt a lasa timp corpului sa se obisnuiasca cu schimbarea. Trebuie sa cunosti si combinatiile alimentare corecte, dar si sa citesti carti scrise de medici care trateaza de zeci de ani mii de pacienti prin aceasta dieta, ca sa stii sa recunosti cand are loc o “criza” de vindecare/detoxifiere in corpul tau de exemplu. In acest scop ti-as recomanda sa citesti cartea lui Robert Morse, “Sa traim sanatos fara toxine” pentru inceput. Si ai putea afla alte informatii utile pe blogurile mentionate de Sideris mai sus, un alt blog care mi se pare o buna inspiratie si care contine retete delicioase este “Simplicity of life”, al Corinei Bacalu… Aceasta din urma mentiona pe blog cum a invins senzatia de foame care o bantuia la inceputul devenirii ei raw vegan (daca imi amintesc eu bine: mancand cate un fruct sau o salata sau un suc verde de cate ori ii era foame, pana s-a normalizat nivelul de HCL din stomac, care stomac a inteles pana la urma si destul de rapid ca nu mai e nevoie sa secrete cantitai uriase ca pt a digera carnuri) Sanatate!

  61. Simona spune:

    Am citit cu interes acest articol, cautand de fapt informatii despre avantajele si dezavantajele regimului ovolactovegetarian. De ce? Iubesc animalele, dar vorba cuiva, e ipocrizie sa spui ca-s dragalasi puii de gaina cand mananci carne de pui. Cand eram mica mancam si carne de porc, dar stiti cum se intampla la tara cu bietii porci, chinuiti de tarani cu cutitul, asa ca o scena pe care nu voiam sa o vad, auzind cum tipa acel porc, m-a facut sa nu mai mananc in viata mea carne de porc, preferam sa ii vad vii, mie chiar imi sunt simpatici si s-a descoperit ca sunt si destepti. Animalele au suflet, sunt fiinte si vreau sa renunt sa mai mananc orice tip de carne, am fost crescuta sa fiu omnivora, dar prefer sa fiu ovolactovegetariana, asa pot manca cu constiinta impacata ca nu am contribuit si eu la suferinta animalelor. Bineinteles, o voi lua incet, nu o sa renunt brusc la carne, am inteles ca nu face bine organismului sa faci schimbari bruste, dar sper sa reusesc sa devin complet ovolactovegetariana. Problema mea principala e ca-s mofturoasa la legume, dar voi incerca sa-mi prepar mai multe retete din legume si fructe sa vad care-mi plac mai mult. Ma gandesc ca totusi, chiar daca mai multi oameni devin vegani sau ovolactovegetarieni, din pacate, animalele inca nu scapa de chinuri. Nu vreau sa sune ciudat si nici nu doresc polemici teologice, dar vreau sa va spun ca pana si-n Biblie scrie ca oamenii nu pot manca orice tip de carne si am remarcat ca se prefera consumul de peste decat alte carnuri. Parerea mea e ca iubitorii de animale nu ar trebui sa manance deloc carne, altfel suntem cu totii ipocriti.

  62. Stefania spune:

    Buna seara, tuturor! Sunt vegetariana de un an,iar produse lactate consum in cantitati extrem de mici. Am luat aceasta hotarare, de a -mi schimba dieta, implicit stilul de viata, din mai multe motive, atat starea sanatatii la momentul respectiv, cat si din rationamente etice. Doresc sa subliniez ca starea de sanatate s- a imbunatatit in mod semnificativ, starile de oboseala, lipsa de energie au disparut total. In cursul unui an de zile nu am captat nici macar o raceala, gripa, iar inainte de a incepe aceasta dieta faceam injectii cu Penicilina de 4 ori pe an! In plus, eu cred ca putem trai fara a manca animale, dar ele vor muri inutil, daca noi le mancam!
    Mi am facut analizele sangelui si, surprinzator, proteinele, al caror nivel era sub limita minima inainte de a deveni vegetariana, prezentau un nivel in parametri normali, dupa 6 luni de dieta.

    In plus, am un caz de cancer in familie, si dupa inceperea chimioterpiei, medicii au sfatuit consum cat mai mic de carne rosie.

    Eu ma simt foarte bine, sunt sanatoasa si nu mananc cadavre ( imi cer scuze pentru exprimarea dura, dar aceasta este realitatea).

  63. Anca spune:

    Iti recomand acest video http://www.youtube.com/watch?v=APC_FrG1dC0 cel mai probabil iti vei schimba si ideea despre consumul de produse din lapte

  64. sideris spune:

    @Anca: articolul a fost scris demult, in 2009, cand inca nu stiam ce stiu acum; in afara de unt si uneori lactate fermentate, nu consum alte lactate, tocmai pentru ca am devenit convinsa ca lactatele, faina alba si zaharul sunt cele mai rele alimente pentru organism si o simt pe pielea mea ca este astfel. Plus ca suntem singurele mamifere care consuma lapte dupa perioada alaptarii, ca sa nu mai mentionez ca ne hranim cu laptele altor specii, ceea ce deja e ilogic. Laptele este un aliment greu tolerat de o foarte mare parte a populatiei si eliminarea lui din dieta, cel putin in cazul meu personal, a dus la imbunatatiri majore ale digestiei si aspectului tenului.

  65. Beni spune:

    salutare…am 20 de ani si sunt ovo-lacto vegetarian de 20 de ani :P , si am de gand sa renunt la ovo-lacto sa raman doar vegan.ma simt foarte bine,si sfatuiesc pe toti cei care spun ca nu se pot lasa de carne ca nimic nu e mai tare decat vointa…eu nu stiu gustul la nici o carne din lumea asta…si pur si simplu mi-e sila cand miroase a carne prajita sau de orice fel.mult succes la toti. GBU

  66. Simina spune:

    Buna! eu am aproape 14 ani si am intalnit persoane care mi-au deschis ochii asupra mancatului de carne si de o luna nu am mai mancat deloc. De cand am fost mica nu am prea mancat dar acum imi doresc sa nu mai mananc deloc doar ca inca ma intreb daca e bine pentru mine deoarece toata lumea imi spune ca totusi din carne iei proteine de care corpul are nevoie. din ce as putea lua proteinele necesare?

  67. sideris spune:

    @Simina:

    O mulțime de alimente vegetale sunt bogate în proteine:

    Tofu
    Semințe de dovleac
    Linte
    Fasole
    Mazăre
    Unt de arahide
    Năut
    Quinoa
    etc.
    etc.

  68. Andreea R. spune:

    Buna!
    De ceva vreme m-a tot batut gandul sa ma las de carne numai ca mi se parea ca niciodata nu e momentul. Cu toate acestea, am cateva nelamuriri. Cum as putea sa supravietuiesc cu alimente ca nautul si fructele avand in vedere ca sunt in clasa aXII-a, deci nervii si stresul sunt la tot pasul?
    De asemenea, m-am tot uitat pe anumite site-uri si mi se oare ca marea majoritate a alimentelor sunt costisitoare si greu de preparat. M-ai putea ajuta cu niste retete rapide dar care sa ma puna pe picioare?
    Consider ca aceasta schimbare imi va imbunatati santatea dar va ajuta si mediul inconjurator.

  69. sideris spune:

    @Andreea R.,
    în opinia mea, stresul care urmează în viața adultă are șanse mult mai mari să creeze dezechilibre decât cel școlar, care face parte din farmecul tinereții :) Evident, în timp învățăm cum să gestionăm situațiile stresante și cum să ne concentrăm asupra frumuseții vieții și a reacțiilor noastre la stres – farmecul perioadei adulte, să-i spunem.
    Ce este important în hrană fie că este vegetariană sau nu, este eliminarea falselor alimente (alimente ambalate, procesate, conservate chimic etc.) și a metodelor greșite de preparare (prajire, ardere, grătar etc.).
    Contează să ne îmbogățim meniul cu hrană reală, cu ingrediente, mai bine spus: legume, leguminoase, fructe, semințe, nuci etc. Dacă alegem și produse de proveniență animală și considerentul moral nu este o problemă, ideal este ca ouăle, lactatele sau carnea să provină de la animale netratate cu hormoni, antibiotice, crescute firesc și sacrificate fără metode brutale. Este desigur doar o opinie personală aceea că groaza și durerea cauzată animalelor în timpul exploatării lor pentru ouă, lapte, carne poate dăuna calității hranei.
    Alimentele vegetariene/vegane reale nu costă mult, pentru că ele nu trebuie să fie paste, făinuri, napolitane bio sau alte ”minuni” de prin magazinele naturiste, ci alimente adevărate, așa cum le-am lua și din natură. De exemplu, decât un pachet de napolitane bio, mai bine o pungă de curmale sau de sâmburi de alune crude.
    Rețete vegane/vegetariene rapide sunt extrem de multe pe internet, avem și noi câteva pe acest blog – se regăsesc navigând în meniul din dreapta sus.

Parerea ta este binevenita: