Expresia castile soap este intalnita in limba engleza si desemneaza sapunul fabricat din ulei de masline in acea regiune a Spaniei numita Castilia.
Prin urmare, nu este vorba de un brand, ci de un tip de sapun facut in mod exclusiv din uleiuri vegetale, fara grasimi de origine animala sau substante sintetice. Puritanii considera ca sapunul ar trebui facut numai din ulei de masline, dar sunt si variante de castile soap care contin ulei de cocos si jojoba. Insasi natura acestor sapunuri vegetale este mai blanda fata de mediul inconjurator, datorita nivelului mic de pierderi din timpul fabricatiei. In plus, acest produs este si mai usor biodegradabil.
Sapunul castile are mai multe utilizari, pe langa cea evidenta, de curatare a pielii.
Poate fi folosit ca si sampon si nu necesita folosirea ulterioara a balsamului. Este si mai ieftin si mai eficient decat cocktailul de compusi chimici din sampoanele obisnuite. Sapunurile normale usuca parul, daca le folositi pe post de sampon, ceea ce insa nu se intampla cu sapunurile vegetale! Prin urmare, chiar daca nu scrie pe el in mod expres “sampon”, il puteti folosi si astfel.
In forma lichida, sapunul vegetal este si mai versatil, putand fi utilizat pe post de spuma de ras, ca sampon pentru animalele de companie, pentru spalarea manuala a rufelor, curatenie generala (diluat si folosit in dozatoare cu spray), ca degresant pentru aragaz si vase (chiar si in masina automata de spalat vase), dar si ca solutie ecologica pentru daunatori (in loc de pesticide).
In Sideris Shop gasiti acum sapunuri lichide pe baza de castile soap, parfumate cu diverse combinatii de uleiuri esentiale. O varianta picanta, cu Bergamot, Cardamom si Coriandru, dar si o varianta blanda, cu Lavanda si Musetel.
Sursa imaginii: Flickr
Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te la Newsletter pentru a primi direct pe eMail cele mai noi articole!
Saturday, 12 December, 2009 la 11:59 am
M-am abonat cu aprox.2-3 luni in urma la newsletter-ul dvs., l-am primit o perioada, insa de 2-3 saptamani nu mai primesc nimic. Puteti sa verificati ce s-a intamplat? Marturisesc ca pana acum nu am gasit nimic nefolositor in ceea ce primeam de la dvs., asa ca, va puteti imagina ca imi lipseste. Va multumesc!
Saturday, 12 December, 2009 la 12:03 pm
Mara, din pacate stim ca exista o problema. Serviciul pe care il foloseam pentru trimiterea automata a newsletter-elor si pentru aparitia articolelor in reader nu mai functioneaza, are un blocaj inexplicabil, iar pana acum nu am reusit sa identificam ce anume trebuie facut pentru repararea lui. Se pare ca se intampla, speram sa isi revina.
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Sunday, 13 December, 2009 la 8:29 pm
hello!!! Imi cer scuze ca nu am mai dat niciun semn de viata, sunt intr-o perioada mai … proasta. Nu e o scuza dar e adevarat. Am intrat pe siteul tau si am vazut multe uleiuri. Vroiam sa stiu daca nu sunt bune cumva si in bucatarie, la gatit. Te intreb deoarece am luat de pe un site un ulei de avocado presat la rece, despre care se spunea ca e bun atat pt uz extern cat si intern. Mersi mult, te pup!
Monday, 14 December, 2009 la 10:48 am
Ina, si eu am pus aceasta intrebare furnizorilor, mai ales ca multe din uleiuri se pot folosi la gatit: cocos, susan, arahide… Si la fel cu untul de cacao. Raspunsul primit este ca sunt de grad alimentar, insa, pentru simplificarea formalitatilor, nu s-a apelat la avizarea lor ca si produse alimentare, ci doar de uz cosmetic. Firmele care proceseaza astfel de produse trebuie
sa fie autorizate pentru a lucra cu alimente si sunt alte norme in domeniu, mai exigente decat pentru produsele de uz extern. Dar am inteles ca produsele sunt de calitate alimentare, chiar daca formalitatile sunt altele.
Monday, 14 December, 2009 la 12:27 pm
Mersi! am vrut sa verific, pt a fi sigura ca nu mai contin si alte ingrediente necomestibile. Mersi mult!
Monday, 14 December, 2009 la 12:29 pm
Nu au decat un singur ingredient fiecare