Cum alegem uleiul vegetal potrivit?

Cum alegem uleiul vegetal potrivit?Acest articol categorisește cele mai cunoscute uleiuri vegetale în funcție de diverse atribute ale acestora, în scopul facilitării unei alegeri în cunoștință de cauză a uleiului/uleiurilor vegetale adecvate tipului de ten sau preferințelor.

Uleiurile vegetale pure pot fi folosite ca atare sau ca bază pentru diluarea diverselor uleiuri esențiale sau a altor ingrediente cosmetice liposolubile. Desigur, ele se pot utiliza în diferite combinații cu alte uleiuri sau cu alte ingrediente cosmetice în cadrul preparării de cosmetice acasă.

În alegerea uleiului purtător potrivit, trebuie avute în vedere următoarele:

Textura uleiului și gradul de absorbție în piele

Acestea variază, putându-ne găsi în fața unui ulei foarte lejer și ușor absorbit în piele sau, dimpotrivă, dens și gras.

Uleiuri “uscate” (ușor absorbite în piele)

  • ulei de camelie
  • ulei de castravete
  • ulei de coacăz negru
  • ulei de fructul pasiunii
  • ulei de jojoba
  • ulei de kukui
  • ulei de pepene kalahari
  • ulei de macadamia
  • ulei de marula
  • ulei de merișor
  • ulei de șofrănel
  • ulei din semințe de struguri
  • ulei de susan
  • ulei de neem
  • ulei de orez
  • ulei de semințe de zmeură

Uleiuri cu penetrare medie a pielii

  • ulei de sâmburi de caise
  • ulei din semințe de cătină
  • ulei de cânepă
  • ulei de nucă de cocos
  • ulei de monoi
  • ulei din sâmburi de piersică
  • ulei de primula
  • ulei de rodie
  • ulei de rosa mosqueta
  • ulei de tamanu

Uleiuri grase

  • ulei de argan
  • ulei de avocado
  • ulei de borago
  • ulei de chimen negru
  • ulei de sâmburi de cireșe
  • ulei de germeni de grâu
  • ulei de măsline
  • ulei de migdale
  • ulei de moringa
  • ulei din sâmburi de prune
  • ulei de ricin

Clasificarea uleiurilor vegetale în funcție de gradul de comedogenicitate

Unele uleiuri vegetale pot, în cazul anumitor persoane, să blocheze porii tenului, generând puncte negre, coșuri, ten încărcat etc. Este așadar important să ținem cont și de acest aspect în alegerea uleiului/uleiurilor vegetale.

Uleiuri slab comedogene

  • ulei de avocado
  • ulei de alune
  • ulei de sâmburi de caise
  • ulei de cânepă
  • ulei de jojoba
  • ulei de ricin
  • ulei de măsline
  • ulei de migdale dulci
  • ulei de sâmburi de struguri
  • ulei de susan
  • ulei de cocos fracționat

Uleiuri cu grad ridicat de comedogenicitate

  • ulei de germeni de grâu
  • ulei de cocos

Aroma uleiurilor vegetale

Majoritatea uleiurilor purtătoare nu au miros, dar există și uleiuri cu aromă, fie plăcută, fie pregnantă și neplăcută.

Exemple de uleiuri cu miros neplăcut sunt uleiul nerafinat de avocado, uleiul de tamanu, uleiul de argan și uleiul de neem.

Uleiuri cu miros plăcut sunt cele de nucă de cocos, sâmburi de prune, maceratele de monoi sau vanilie.

Metode de extracție preferabile

Presarea la rece: este un procedeu mecanic efectuat asupra părților grase ale plantelor (fructe, sâmburi). În timpul presării, datorită fricțiunii produse, are loc o creștere în temperatură, însă ea nu trebuie să se ridice peste 26-32 grade Celsius. Este un procedeu destul de dificil și de rar practicat, însă cel mai apreciat.

Există metode mecanice de obținere a unei cantități mai mari de ulei, însă în acest caz temperatura datorată fricțiunii este lăsată să ajungă la 48-93 grade C. Structura moleculara a uleiului nu este perturbată, obținându-se un ulei destul de calitativ, economicos, însă nu ca și cel obținut prin prima metodă analizată.

Macerarea: flori cu efecte benefice sunt macerate în ulei pentru o anumită perioadă de timp, iar ulterior, prin filtrare, se obține produsul final. Acesta deține atât proprietățile benefice ale plantei folosite, cât și pe cele ale uleiului de bază. Exemple: ulei de gălbenele, arnică, tătăneasă, flori de smochin, monoi etc.

Există mai multe metode de obținere a uleiurilor vegetale, între care extragerea cu solvenți sau cu CO2, rafinarea (pentru eliminarea impurităților și a aromei specifice), dezodorizarea etc. Uleiurile nerafinate, obținute prin procedee mecanice, sunt cele care păstrează atât culoarea și textura naturală a vegetalelor din care sunt extrase, cât și aroma acestora.

Ambalarea și păstrarea uleiurilor vegetale

Cum alegem uleiul vegetal potrivit?În timp ce uleiurile esențiale trebuie întotdeauna îmbuteliate și păstrate în recipiente de sticlă închisă la culoare, acest lucru nu este obligatoriu pentru uleiurile vegetale. Adesea le găsim îmbuteliate în plastic (PET sau HDPE), ceea ce nu înseamnă că uleiul este inferior. Mai ales dacă el se va utiliza la scurt timp după cumpărare.

Uleiurile vegetale se păstrează în sticle de culoare închisă, fie din sticla, fie din plastic, pentru a rezista efectelor nocive ale luminii. Majoritatea furnizorilor de uleiuri vegetale le ambalează în sticle de plastic, tocmai pentru a evita greutatea excesivă a coletelor expediate, dar și pentru a minimiza riscul spargerilor flacoanelor pe parcursul transportului acestora.

Uleiurile sensibile la oxidare este ideal să fie ambalate și păstrate în recipiente din sticlă închisă la culoare.

Nu mentineți mult timp sticluțe de uleiuri folosite parțial. Pentru că în sticlă, chiar și închisă, există oxigen, în timp acesta va începe să altereze uleiul.

Flacoanele de ulei vegetal se mențin mereu cu capacul bine închis, ferite de lumină directă, ideal într-un loc întunecat, uscat și răcoros.

Ce uleiuri vegetale trebuie păstrate la frigider?
Toate uleiurile vegetale pot fi refrigerate, deși acest lucru nu este necesar. După deschidere, uleiurile sensibile la oxidare se vor păstra la frigider.

Nu se vor lăsa uleiurile vegetale să intre în contact direct cu mâini neigienizate, dischete de bumbac sau ustensile nesterile. Acest detaliu este de respectat întrucât dacă vom contamina cu bacterii întregul flacon, uleiul se va altera mai rapid. De aceea, este ideal fie să transferăm cantitatea de ulei de utilizat într-o perioadă foarte scurtă de timp într-un recipient mai mic, fie să ne servim de o pipetă sterilă pentru dozare.

Detalii despre “viața” uleiurilor vegetale mai jos…

Râncezirea uleiurilor vegetale

Uleiul nu este, spre deosebire de apă, un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, însă prezintă dezavantajul că poate râncezi în timp. Dacă un ulei vegetal prezintă un miros puternic, amărui, diferit de cel obișnuit pentru respectivul tip de ulei, probabil că a râncezit și utilizarea lui trebuie sistată.

În funcție de compoziția lor, mediul ambiant în care sunt păstrate și de condițiile de igienă a utilizării lor, unele uleiuri vegetale râncezesc mai rapid decât altele. Prin urmare, în alegerea uleiurilor, este necesar să fim conștienți și de acest aspect. Nu are sens să cumpărăm o cantitate mare de uleiuri sensibile la oxidare sau, dacă o facem, trebuie știut în ce condiții se păstrează astfel de uleiuri, precum și cum se utilizează ele în cadrul preparării de cosmetice acasă.

Cum decidem că un ulei vegetal este rânced? Prin factorul olfactiv. A nu se confunda însă mirosul de rânced, un miros ascuțit, amar, cu mirosul natural al fiecărui ulei vegetal, mai ales dat fiind că uleiurile pure nu au – majoritatea – o aromă plăcută, ci un miros firesc de gras sau chiar de ulei pentru gătit.

Pentru a încetini procesul de râncezire a uleiurilor vegetale sensibile, le putem păstra la frigider și putem adăuga vitamina E (până la 0.5%). Practic, toate uleiurile vegetale pot fi menținute în frigider, deși acest lucru nu este obligatoriu,însă trebuie reținut faptul că unele dintre ele se vor solidifica sau vor prezenta ușoare aglomerări (uleiul de monoi, babassu, nucă de cocos, neem etc.).

Uleiuri rezistente la oxidare

Acestea se păstrează în mediul ambiant, de preferință sub 25°C, ferite de umezeală și lumină:

  • ulei de aloe vera
  • ulei de argan
  • ulei de arnică
  • ulei de avocado
  • ulei de babassu
  • ulei din sâmburi de caise
  • ulei de camelie
  • ulei din semințe de căpșuni
  • ulei de castravete
  • ulei din semințe de cătină
  • ulei de centella asiatica
  • ulei din sâmburi de cireșe
  • ulei de nucă de cocos
  • ulei de crin alb
  • ulei de fructul pasiunii
  • ulei de gălbenele
  • ulei de jojoba
  • ulei de kukui
  • ulei de macadamia
  • ulei de marula
  • ulei de măsline
  • ulei de margarete
  • ulei de merișor
  • ulei de migdale
  • ulei de monoi
  • ulei de morcovi
  • ulei de moringa
  • ulei de neem
  • ulei de orez
  • ulei de papaya
  • ulei din sâmburi de piersică
  • ulei din sâmburi de prune
  • ulei de ricin
  • ulei de shea
  • ulei de șofrănel
  • ulei de soia
  • ulei de susan
  • ulei de tamanu
  • ulei de tătăneasă
  • ulei de trandafiri
  • ulei de vanilie
  • squalane

Uleiuri moderat oxidative

Aceste uleiuri se păstrează de preferință sub 19°C, ferite de umezeală și lumină:

  • ulei de borago
  • ulei de chimen negru
  • ulei de germeni de grâu
  • ulei de pepene kalahari
  • ulei de smochin
  • ulei din semințe de struguri

Uleiuri sensibile la oxidare

Acestea se păstrează de preferință sub 19°C, iar după deschidere la frigider, ferite de umezeală și lumină, și se recomandă utilizarea lor în termen de 6 luni de la deschidere. Un adaos de vitamina E (0,1 – 0,5%) contribuie la întârzierea oxidării lor.

Mai mult, în cadrul preparării de cosmetice homemade, vom avea grijă să nu încălzim uleiurile vegetale sensibile la oxidare:

  • ulei de cânepă
  • ulei de coacăze negre
  • ulei de in
  • ulei de primula
  • ulei din semințe de rodie
  • ulei de rosa mosqueta
  • ulei din semințe de zmeură.
Sideris Organic Shop - Magazin online de cosmetice organice, produse bio si naturale
Abonament Newsletter

Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te la Newsletter pentru a primi direct pe eMail cele mai noi articole!

Comentarii:

1 comentariu la articolul “Cum alegem uleiul vegetal potrivit?”

  1. nouatigaraelectronica spune:

    Toate sunt uleiuri foarte sanatoase pentru corp, preferatul meu este uleiul de castraveti. Am scapat si de cearcane cu el. Va recomand !

Parerea ta este binevenita: