De ce să folosim tampoane organice

 

Azi tratăm un subiect delicat, dar care este extrem de important. Poate între cele mai importante.

Acum câțiva ani, recent oricum, îmi amintesc că circula pe email-uri un power point mai lung despre pericolele pe care le prezintă tampoanele pe care le folosim (OB, Tampax etc.). Eu de obicei șterg acest gen de email-uri, ceea ce am făcut și atunci, deși mi-am pus întrebarea dacă nu cumva o fi și ceva adevăr la mijloc. Oricum, neavând la vremea respectivă altă alegere mai sănătoasă… știința nu m-ar fi ajutat cu nimic.

Între timp am descoperit că și în România există de cumpărat tampoane din bumbac organic 100% , mai exact cele produse de compania Natracare. Această firmă produce atât tampoane, cât și absorbante și șervețele pentru igiena intimă. Le recomand călduros. Pe ele scrie că este posibil să nu fie mereu perfect albe, datorită faptului că nu sunt înălbite cu clor, dar să știți că nu le lipsește aspectul igienic, alb.

Oricum, pentru că pomeneam de power point-ul acela care a circulat cândva atât de abitir pe email-uri, l-am tot căutat pe internet ca să reverific informațiile conținute în el, în lumina cunoștințelor mele din prezent. Tot ce scrie în el pare a fi adevărat, mi-au confirmat alte surse (înălbirea cu clor a tampoanelor, dioxina nocivă emanată datorită procesului de înălbire etc.), cu excepția mențiunii despre folosirea azbestului în tampoane, cu scopul de a ne face să sângerăm mai mult și, deci, a cumpăra mai multe produse… Pe asta nu am putut-o verifica, nu am mai găsit niciunde pe internet să scrie despre azbest în tampoane. Deci, în afara acestui din urmă fapt (care pare a fi o legenda urbană), power point-ul respectiv este întemeiat.

Să discutăm așadar puțin despre tampoane, căci ne vizează în foarte mare măsură pe toate:

Apariția primelor probleme generate de tampoanele convenționale

Apariția tampoanelor se situează în jurul anului 1930, iar femeile nu și-au pus probleme legate de siguranța folosirii lor, poate tocmai pentru că a fost o invenție confortabilă și binevenită. Însă în ultimii 30 de ani s-a constatat o incredibilă creștere a cazurilor de boli considerate altădată rare, precum endometrita, fibromi și chiar cancer, ceea ce a dus la analiza mai atentă a produselor de igienă feminină. La finalul anilor 70 și începutul anilor 80 a avut loc manifestarea TSS (sindromul șocului toxic), cauzat de Staphylococcus aureus, o bacterie ale cărei toxine sunt amplificate de anumite fibre sintetice folosite la fabricarea tampoanelor pentru a spori gradul lor de absorbție. Peste 50 de femei au murit și peste 1.000 au suferit de pe urma TSS.

S-a descoperit că cele mai nocive tampoane erau cele produse de Procter & Gamble. Desigur, compania nu a luat în seamă ani de zile reclamațiile clienților. Abia în 1975 a admis că tampoanele Rely conțineau agenți reputați a cauza cancer și că produsele alterau organismele naturale ce există în interiorul vaginului. Tampoanele respective au fost retrase din magazine în 1980, dar multe femei susțin că au lăsat în urmă histerectomii și infertilitate.

În urma acestei crize, a fost interzisă prin lege folosirea de substanțe cum ar fi carboxymethylcellulose, văscoza polyacrylate (un derivat al celulozei) și poliesterul în fabricarea tampoanelor. Însă vâscoza cleioasă (sper că am tradus bine) încă mai poate fi folosită, ceea ce, pentru unii observatori, constituie motiv de îngrijorare, pentru că și aceasta poate amplifica toxinele într-o anumită măsură.

Din ce sunt făcute tampoanele?

Cele mai sigure tampoane și care ar reduce riscul TSS la minim sunt cele din bumbac 100%. În prezent, majoritatea tampoanelor sunt fabricate din vâscoză, bumbac obișnuit (cultivat prin stropire intensivă cu pesticide) și arome chimice nedivulgate. Mai mult, se practică înălbirea lor cu clor. FDA din SUA (The Food and Drug Administration) insistă că aceste tampoane sunt sigure. Perspectiva TSS nu a dispărut însă. Anumite mărci americane de tampoane au fost interzise în Japonia, unde guvernul reglementează industria mai strict. Motivul oferit? Nivelul bacterian prea ridicat.

Ca o paranteză, în SUA există cursuri pentru sănătate și igienă feminină, unde are loc o demonstrație simplă în fața clasei: se introduce un tampon nou într-un pahar cu apă; după ce absoarbe apa, se scoate afară și se observă toate fibrele rămase în apă. În realitate, acestea rămân și în interiorul vaginului femeilor, desigur.

Că tot vorbim de recoltele de bumbac obișnuit, peste un bilion de tone de pesticide și erbicide sunt folosite anual pentru a stropi recoltele de bumbac. Reziduurile acestor pesticide pot contamina tampoanele. Multe din aceste pesticide pot dăuna sistemului nervos, pot conduce la cancer sau pot genera dereglări hormonale. Deși efectele dereglatorilor hormonali asupra sănătății feminine nu sunt înțelese pe deplin, se știe faptul că estrogenul însuși poate cauza probleme când ajunge la anumite nivele. Femeile cu niveluri ridicate de estrogen sau care folosesc medicamentație ce conține estrogen prezintă un risc mai mare să facă fibromi sau endometrită. În 1996 un articol din ziarul Science concluziona că atunci când chimicalele de genul estrogenului sunt combinate, ele devin mai nocive. De asemenea, în prezent, o mare parte din producția de bumbac din SUA este modificată genetic, ceea ce ridică îngrijorări serioase cu privire la efectele pe termen lung. Prezența bumbacului alterat genetic în tampoane și bandaje poate crește numărul de bacterii rezistente la antibiotice.

Mai departe, care este riscul prezentat pentru sănătatea feminină de către dioxină, un compus derivat din procesul de înălbire cu clor folosit pentru a face fibrele tampoanelor să dobândească culoarea alb imaculat? În tampoane au fost descoperite urme de dioxină, care este dăunătoare chiar și în cantități mici (apropo, exact aceeași problemă apare și la scutecele de tip Pampers!). Din moment ce o femeie obișnuită folosește mai mult de 11.500 tampoane pe parcursul vietii, chiar și urmele mici de dioxină pot fi cântăritoare. Totuși pe ambalajele tampoanelor nu găsim avertismente referitoare la acest fapt.

Ce tampoane este bine să folosim?

Tampoane si absorbante ecologiceAlternativa la tampoanele și absorbantele convenționale sunt cele din bumbac organic, deci cultivat ecologic, care nu a fost stropit cu pesticide. De asemenea, există absorbante refolosibile (o idee mai greu de acceptat poate, dar destul de populară în lume), precum și produse menstruale alternative din cauciuc natural (cupa menstruală).

Sursa: EMagazine

37 comentarii

 1. Roxana G.

  Chestia aia cu azbestul m-a socat. Sper sa nu fie adevarat. Chiar asa lipsiti de scrupule sa fie? Ma astept la multe, dar parca asta depaseste cu mult asteptarile mele (de factura negativa).:(

 2. sideris

  Pai nu am reusit sa verific acel zvon cu azbestul. Asa ca nu il consider o amenintare reala. Dar daca se dovedeste ca asa este, nu voi fi surprinsa…

 3. Madalina

  Cred ca „sea sponges” chiar la asta se refera, la buretii de mare. Nu rade, in Egipt erau femei care foloseau asa ceva. Si eu ramas un pic ganditoare cand am auzit dar uite ca se poate. Sau poate asta era numai acolo si asta se refera la altceva. E posibil. Nu spun sigur pentru ca nici eu nu sunt sigura, dar e o posibilitate.

 4. Madalina

  Ba da, sunt din regnul animal. Dar se foloseste numai „casa” lor. Se foloseste si ca burete de baie, sa stii, in locul buretelui de plastic. Cred ca se vand si pe la noi, imi aduc aminte ca am vazut. Si lufe naturale am vazut. Lufa e de fapt o planta, nu chestia aia de plastic care se foloseste la noi.
  Da un search pe google la burete natural de baie la imagini. Cred ca ai vazut prin magazine mai mult ca sigur.

 5. sideris

  Nu am remarcat probabil. Lufa am tot vazut, dar mi se pare foarte aspra. Eu folosesc manusi exfoliante, deci la bureti mai rar ma uit :)

 6. Sangele eliminat in timpul menstruatiei nu e 100% „curat”. Iar folosirea unui tampon intern il mentine in interior pentru cateva ore, ceea ce duce la diverse boli/dereglari. Cel putin asa mi-a zis ginecologul meu. Daca si tamponul in sine mai prezinta nu stiu cate riscuri… e clar. Ma bucur ca nu folosesc!

 7. sideris

  Asa este, majoritatea ginecologilor sfatuiesc impotriva folosirii tampoanelor (interne). Sau si daca sunt folosite, acest lucru ar trebui doar in prima zi (maxim pana in ziua 2).

 8. super interesant articolul!
  si o intrebare foarte pragmatica: ce pret au „tampoanele interne” (confund tampoanele cu absorbantele, cer scuze:P) natracare in Romania? intreb pentru ca in Germania am gasit la 3,99 euro o cutie cu 20 de tampoane „cu trei picaturi”, iar cu 4,29 era cutia cu 20 „cu patru picaturi”.
  daca sint mai ieftine in Romania, mi-ar putea aduce mama :)

  multumesc!

 9. sideris

  Vio,

  cele interne fara aplicator (normale sau super) sunt cu 15 lei (3,5 euro) – cutia de 20 buc., iar absorbantele sunt la 12 buc. cu 3 sau 4 picaturi – 14 lei (3,3 eur).

 10. In afara de buretei si tampoane nealbite cu clor mai exista si cupele menstruale (Mooncup, Diva cup etc). In tara se comercializeaza marca Lunette, de origine finlandeza.Pentru cele obisnuite cu tampoanele interne e o alternativa cat se poate de ok.
  Eu folosesc Mooncup si tampoane lavabile:)

  Am tratat si eu subiectul tampoanelor acum ceva timp, pe blogul meu: http://eco-notes.over-blog.com/article-13874047.html

 11. sideris

  Merci de comentariu. Interesant articolul tau, am sa dau un link pentru Lunette: http://www.lunette.ro/.

  Exista alternative sanatoase si totusi majoritatea femeilor nu stiu sa le aleaga :(

  PS: Chestia cu bureteii mi se pare si mie ciudata, sunt fiinte vii, totusi…

 12. Madalina

  :) Nu mai sunt vii in momentul in care sunt scosi din mediul lor natural si uscati si curatati. Se foloseste „scheletul” ca sa zic asa. Sunt fiinte vii, e drept, sunt eucariote. Nu zic, fereasca Domnul, ca e bine sa ii scoatem din mediul lor natural. Cred ca e suficient daca folosim absorbante/tampoane din bumbac neinalbite cu clor sau cele lavabile. Should be enough :)

 13. sideris

  Pai da – nu ma incalzeste cu nimic daca sunt morti cand ii cumperi. Ma deranjeaza ideea de a-i omori pentru uzul nostru.

 14. Madalina

  Yup. Corect. E dereglat ecosistemul marin si fara sa folosim asa ceva. Ne descurcam cu celelalte optiuni :)

 15. Luna trecuta am folosit prima data absorbantele de la Natracare si au fost super ok. Eu am dat pe o cutie cu 12 buc cam 13 lei.

 16. Vroiam sa mentionez cupa menstruala, vad ca a spus deja Rebeca. Eu nu o folosesc dar intentionez sa-mi cumpar una. Acum am o nedumerire: mai este nevoie si de absorbante?

 17. sideris

  @maris: In Iasi gasesti tampoane si absorbante Natracare din bumbac organic la farmacia City Pharma (Str. Sf. Lazar nr. 53, bl. A1-3, Iasi) – am gasit aceasta informatie pe internet, nu am verificat-o personal, nelocuind in Iasi. Daca te intereseaza cupa Lunette, poti comanda de pe net la site-ul dat mai sus si poti cere sa iti fie expediata postal, ca sa nu platesti foarte mult transportul (firma este din Sibiu, parca).

  @Adrabell: am citit ca persoanele cu ciclu mai abundent folosesc aditional si absorbant (de fapt, la fel e si la ob-uri, nu?). Ideea e ca pana te obisnuiesti sa o folosesti, probabil vei avea nevoie de extra protectie in caz ca nu este asezata bine si curge pe langa. Nici eu nu am folosit cupa, dar pare o alternativa tentanta.

 18. revin cu info despre cupa, din propria mea experienta (o folosesc cam de doi ani).
  scurgeri apar in general la primele folosiri ale cupei (nu trebuie plasata la fel de profund ca tampoanele interne si in plus depinde de fiecare sa-i gaseasca pozitia optima deci e nevoie de cateva incercari care de obicei lasa urme:) ) si eventual la in zilele cu flux mai abundent.
  eu, de exemplu, nu folosesc mooncupul in prima zi de ciclu pt ca stiu sigur ca vor fi scurgeri din cauza fluxului (plus ca am si niste dureri innebunitoare asa ca mai bine nu insist).

  o data gasita pozitia corecta, in principiu, nu mai sunt scurgeri deci nu e nevoie de absorbante zilnice. eu una n-am nevoie (decat, cum spuneam, daca folosesc cupa in prima si eventual a doua zi de ciclu)insa depinde de fiecare persoana in parte (si pana sa ajung la stadiul asta, cateva luni am tot purtat absorbante zilnice in paralel cu mooncupul).
  secretul unei pozitionari corecte a cupei sta in practica deci trebuie testate atat diversele metode de impaturire cat si profunzimea la care e introdusa.

  pt alte intrebari uitati aici un forum util din uk in care tipele vorbesc despre experienta lor cu cupele menstruale, compara diversele marci producatoare, dau sfaturi etc: http://menstrualcups.org/

 19. Mama lor de Ob-uri! Eu de ani de zile nu mai folosesc interne, ci externe.

 20. Pingback: Absorbantele naturale « Ligia Pop

 21. StellaJeanine

  Vaiii si eu tot o.b’uri folosesc!luni merg la farmacie,sper sa gasesc!!!

 22. Pingback: Absorbante si tampoane din bumbac organic Natracare « Alternativele produselor testate pe animale

 23. felicia

  buna ziua
  as dori sa stiu daca magazinul d-voastra va distribui absorbante natracare,si daca da, de cand.
  va multumesc

 24. Salut!As dori sa stiu unde pot gasi absorbante refolosibile in Romania…chiar si prin comanda on-line.Eu am cautat dar chiar nu am gasit.Multumesc.

 25. buna…mie mi se par o idee buna dar nu ar exista posibilitatea ca sa apara ceva infectie…si as dori sa stiu de unde as putea achizitona un astfel de produs(daca se poate site) mersi si o zi frumoasa:*:*

 26. sideris

  @maria: la ce fel de produs te referi? daca este vorba despre absorbante lavabile, linkul este intr-un comentariu putin mai sus (GreenBaby).
  In curand in Sideris Shop vom avea disponibila si cupa menstruala din silicon, un alt mijloc ecologic si economicos de protectie.

 27. Am ajuns si eu la concluzia ca aceste tampoane pot fi cauza problemelor pe care le am de sanatate, respectiv endometrioza, imi este greu sa schimb tampoanele obijnuite cu altceva pentru ca imi ofera o anumita siguranta, poate as reveni la vata pe care o foloseau mamele si bunicile noastre, pana as gasi niste tampoane care sa fie din bumbac 100 %

Navigate