Ingredientele cosmetice sub lupă: ftalații

Am tot vorbit despre ftalați, să vedem acum pe îndelete câteva aspecte despre aceștia.

Ftalații sunt esteri ai acidului ftalic, folosiți în principal în plastic, pentru a-l face mai flexibil (mai ales PVC-ul).

Unde se găsesc ftalații?

Ftalații sunt în învelișul enteric al medicamentelor, în geluri, lubrifianți, în adezivi și cleiuri, detergenți, vopsele, jucării, parfumuri, lacuri de unghii, produse de hair styiling, tonere, loțiuni pentru bebeluși, geluri de baie pentru bebeluși, șervețele umede pentru bebeluși, textile, jucării gelatinoase etc. etc. Aviz părinților care cumpără jucării de plastic, pe care copilașii le ronțăie întruna…

Cei mai întrebuințați ftalați sunt di-2-ethyl hexyl phthalate (DEHP), diisodecyl phthalate (DIDP), diisononyl phthalate (DINP), di (n-butyl) phthalate (DBP), monobutyl phthalate (MBP) și benzylbutylphthalate (BBzP). DEHP este agentul folosit în mod dominant în PVC, datorită costului extrem de mic. Ftalații cu R mic sau grupuri R’ sunt folosiți ca solvenți, în parfumuri și pesticide.

Efectele ftalaților asupra sănătății

Ftalații au fost excluși din multe produse în SUA și UE, din cauza efectelor lor nocive asupra sănătății.

Pe scurt, aceste chimicale sunt perturbatori hormonali, ce induc risc crescut de cancer mamar și alte boli legate de dereglările hormonale. Ftalații sunt legați și de toxicitate la ficat, defecte de naștere, alergii, astm și anormalități ale organelor genitale la bebelușii de sex masculin.

Bebelușii sunt mai expuși efectelor ftalaților, datorită sensibilității organismului lor. Produsele convenționale pentru bebeluși conțin ftalați, chiar și cele „de marcă”, fie că e vorba de pudră, șervețele umede sau loțiuni pentru bebeluși. Despre acest subiect s-au scris atâtea articole, încât mi se pare incredibil că majoritatea părinților încă mai folosesc Johnson & Johnson, Chicco sau Klorane. Cu atât mai mult cu cât există opțiuni de produse organice pentru bebeluși, cum sunt Essential Care, Balm Balm, Weleda etc.

Nici gravidele nu trebuie să folosească produsele de îngrijire convenționale, întrucât chiar și mărcile cele scumpe au în compoziție ftalați. Substanțele chimice absorbite de mamă prin piele se depozitează în țesuturi și afectează fătul. Mai ales dacă acesta este de sex masculin… Și pentru viitoarele mămici există opțiuni de cosmetice naturale sau bio.
Și la tinerii adolescenți s-au observat unele direcții de dezvoltare specifice, datorate uzului de cosmetice cu ftalați: dezvoltare prematură a bustului la fetițe și, în general, o pubertate precoce.

Cu privire la astm, acesta poate fi generat de ftalați mai ales asupra copiilor, întrucât sistemul lor fizic este mai receptiv la orice influență din mediul în care se dezvoltă. Ftalații migrează din plasticuri de tip PVC în aer, putând fi inhalați. Totuși, acest aspect nu a fost încă suficient de argumentat.

Statutul legal al ftalaților

În UE a fost interzis uzul anumitor tipuri de ftalați în jucăriile pentru copii: DEHP, BBP și DBP sunt interziși la toate jucăriile, iar DINP, DIDP și DNOP sunt interziși doar la jucăriile ce pot fi introduse de copii în gură. Cantitatea de ftalați întrebuințată în jucării nu poate fi oricum mai mare de 0.1% din masa părții de plastic a produsului. Alte restricții nu există deocamdată. Țări precum Japonia, Argentina și Mexic au restricții referitoare la ftalați în jucării. Și unele state din SUA au interzis de asemenea unii ftalați din jucării.

Cum recunoaștem ftalații pe etichete?

Cel mai îngrijorător lucru este că adesea, ftalații nu sunt listați pe produse. Ceea ce face riscul de expunere la acțiunea lor mai mare chiar și pentru persoanele cele mai diligente. Mai ales cu privire la parfumuri, listarea lor nu este obligatorie pentru producători, întrucât ei sunt deja înglobați în parfumul sintetic. În produse din plastic tip PVC, iarăși nu este obligatorie prin lege listarea conținutului de ftalați, deci cel mai sigur este evitarea acestui tip de plastic din toate obiectele pe care le cumpărăm.

Sursa: Wikipedia.

Notă: prezența ingredientelor discutabile în produsele de îngrijire nu echivalează automat cu periculozitatea acestora. Ingredientele luate în discuție sunt controversate, însă nu toate dovedite cu absolută siguranță ca fiind toxice sau cancerigene. Alegerea de a folosi produse naturale ține de nivelul de calitate pe care noi îl pretindem și de respectul pe care îl primim ca și consumatori din partea producătorilor pe care noi alegem să îi plătim.

7 comentarii

 1. Aha, daca stiam asta cu dezvoltarea prematura a bustului la fetite ma puneam pe rontait cutii de plastic.. acu’ nu ma mai salveaza nimic :))
  Fain articolul.

 2. Mamica Bio

  hahahahahah sa stii ca la asta ma gandeam si eu (cand am scris un post despre ftlalati) si ajunsesem la concluzia : „uite domne’ ce se poate intampla daca nu manaci suficient plastic cand esti mic … da’ ce sa-i faci, bunica la tara avea mai mult lemn decat plastic si ala nu-i la fel de bun!”
  pe urma am citit eu ca dezvoltarea asta prematura indusa a bustului atrage dupa ea si risc marit de cancer la san …. si m-am resemnat :D

 3. sideris

  Fetelor, cred ca astea au fost cele mai dragute comentarii din „istoria” blogului meu :)

 4. de aproape 3 ani am mai multa grija de mine, asta de cand am nascut! mananc echilibrat si sanatos, fara grasimi, fara prajeli, fara dulciuri etc. si cu toare astea starea mea de sanatate e din ce in ce mai precara! sincer, ma simteam frustrata! ce sens are sa mananc un mar in loc de ciocolata, peste in loc de snitel, ce sens are daca sunt mai bolnava chiar decat cei care nu au grija de ei?!? alergii la 1000de lucruri de nici eu nu le mai stiu numarul, imunitate la pamant si cate si mai cate… acum cateva zile insa am intrat pe acest site si de atunci simt ca in sfarsit gasesc niste raspunsuri… am terminat o facultate de chimie, asa ca mi s-au parut firesti compusii chimici de pe diferite etichete, asta pana acum… ce mai pot spune?! multumesc, multumesc pt ca dincolo de toate informatiile pe care le gasim aici invatam sa punem intrebari, sa ne dam jos ochelarii de cal si sa gandim si singuri! sa nu mai fim niste simplii…robotei…

 5. sideris

  Anca, multumesc mult pentru interventie. Ti-am trimis si cartea cu vaccinurile – in 6 parti – pe e-mail.

Navigate