Alimentația bio – un avantaj pentru copiii noștri ?

Nu este mai ușor să mergi la supermarket, să iei ce ai nevoie și apoi… gata? Sigur că da, dacă numai timpul este preocuparea noastră. Însă dacă ne și gândim puțin la sănătatea noastră și a copiilor noștri mai ales, nu putem să ne mulțumim cu așa puțin.

Ce le oferim copiilor noștri? Hrană modificată genetic sau iradiată, cu grăsimi vegetale hidrogenate, E-uri, zahăr rafinat și alte ingrediente care îi fac să vrea tot mai mult, fără să-i sature? Ca să nu mai vorbim de echilibrul hormonal, atât de important. Hrana sănătoasă, naturală joacă un rol de neînlocuit în acest tablou, în timp ce hrana procesată a pierdut mulți nutrienți valoroși. Ba mai rău, hrana procesată conține substanțe ce acționează ca perturbatori hormonali, cum este xenoestrogenul.

Dezavantajele hranei procesate

Toxinele din hrana procesată provin în special din:

 • BHA (Butylated Hydroxyanisole) – un conservant;
 • FD&C Red No3 – un colorant;
 • BPA (bisphenol A) – ingredient în plasticul din biberoane și alte recipiente pentru hrană, care, în anumite condiții, se transmite în hrană sau lichidul conținut de aceste recipiente;
 • conservele din metal;
 • insecticidele, antibioticele, fertilizatorii chimici și pesticidele folosite de agricultură și ale căror reziduuri rămân în alimente.

Soluții pentru un regim alimentar mai sănătos la copii

Hrana aleasă face diferența în sănătate, așa că nu trebuie să ne fure mirajul supermarketului plin și colorat. Pe cât posibil, să alegem alimentația naturală, bio chiar. Dacă nu avem magazin specializat bio în oraș, să căutăm în supermarketuri acele rafturi dedicate produselor ecologice. Acestea au un preț ceva mai ridicat decât produsele obișnuite, dar putem apela la diverse metode de economisire atunci când cumpărăm produse bio.

Câteva soluții la îndemâna oricui pentru a îmbunătăți alimentația copiilor ar fi:

 • să ne aprovizionăm cu fructe, legume, ouă, lactate și carne cât mai naturale, de la satele unde încă nu au ajuns pesticidele, evitând produsele din supermarket;
 • să le asigurăm copiilor zilnic hrană vegetală proaspătă: fructe și legume – să le spălăm cât mai bine, eventual cu o soluție din apă cu puțin oțet, pentru a elimina resturile de pesticide;
 • să încercăm, de dragul lor, să gătim acasă cât mai mult, în locul alegerii semi-preparatelor sau conservelor din comerț;
 • să înlocuim zahărul alb cu zahăr nerafinat, sirop de arțar, nectar de agave sau miere;
 • să îi învățăm pe copii cu ciocolată de casă făcută fără zahăr sau cu ciocolată neagră cu minim 72% cacao (și să ne obișnuim prietenii/rudele să nu aducă dulciuri ca și cadou);
 • să îi învățăm pe copiii noștri să evite băuturile carbogazoase și mâncarea de tip fast-food;
 • să îi învățăm să aleagă ce sa mănânce atunci când merg în vizite la prieteni.

7 comentarii

 1. Este inimaginabil de bine să petreci ceva timp pregătind o mâncare naturală pentru puişorul tău, ştiind că-i face bine… mai ales că se ocupă soţia de partea asta :)

 2. Am tot auzit de nectarul de agave, unde se poate gasi asa ceva?

 3. sideris

  Ioana, eu l-am gasit numai la magazin specializat bio (in Timisoara). Magazine bio sunt in cateva orase: Bucuresti, Cluj, Tirgu Mures etc.

 4. Ioana, am vazut sirop de agave bio la magazinul DM (il gasesti in galeria Real), era 10 lei.

 5. Nu cumparati sirop de agave, nu este bun. Sunt multe articole pe net (in engleza) care explica f bine ce e cu siropul de agave. Eu sunt raw vegan si am vazut si eu ca se folosea f mult siropul de agave de catre vegetarieni si vegani, dar cei din miscarea raw au inceput sa zica ca nu e asa bun, am citit aticole si m-am convins. Eu una nu l-am incercat niciodata si nici nu vreau.Informati-va mai mult inainte sa cumparati.

 6. sideris

  Multumesc pentru interventie, in ultima vreme am citit si eu mai multe despre siropul de agave si nu l-am mai folosit. Folosesc in schimb mierea si extractul de stevie.

Navigate