Praf pentru dinți

12 September 2010

Praf pentru dințiDeși aparent nu atât de rafinat, praful pentru dinți constituie o alternativă cât se poate de eficientă la pasta de dinți clasică:

  • 1 linguriță sare de mare
  • 2 lingurițe argilă
  • opțional, 1/2 lingurița plantă uscată râșnită și eventual cernută (salvie sau mentă)

Se amestecă praful într-un recipient dezinfectat. Se prepară cantități mici, pentru uz individual.

După perierea dinților cu acest praf, se poate folosi o apă de gură preparată pe loc: într-un sfert de ceașcă de apă picurăm tinctură de salvie.

Credit foto: Flickr

Toner pentru ten și corp

9 September 2010

Toner pentru ten și corp

  • 5 picături ulei esențial la alegere (sau un mix de uleiuri esențiale, de pildă lemn de trandafir și lămâie)
  • 1/2 cană de apă florală de trandafiri (sau, după preferinte: apa de flori de portocal, hamamelis etc.)
  • 5 picături tinctură de plante la alegere (de exemplu, salvie sau gălbenele)

Se păstrează într-o sticluță cu pulverizator.

Trebuie avut grijă să evităm uleiurile esențiale fototoxice dacă intenționăm să ne expunem la soare imediat.

Mască pentru ten gras

9 September 2010

O mască pentru tenul gras sau cu tendințe acneice. Are în conținut busuioc, suc de lămâie, miere, argilă, ceai de mușețel.

Ingrediente

  • busuioc uscat, tocat foarte fin (sau pulbere de busuioc indian)
  • miere
  • argilă Multani Mitti
  • suc de lămâie
  • ceai de mușețel

Cantitățile sunt la alegere.

Se amestecă într-un recipient toate ingredientele și se aplică pasta obținută pe ten și eventual decolteu și spate. Se lasă să acționeze 10-15 minute sau până când începe să “strângă”, după care se îndepărtează cu multă apă.

Vacanță

11 August 2010

VacanțăDragii mei, în perioada 12-22 august, blogul și magazinul Sideris vor fi în vacanță. Prin urmare, toate comenzile plasate în acest interval vor fi onorate începând de luni, 23 august.

Și, pentru a fi în temă cu vacanța și cu soarele, iată o rețetă de cremă pentru plajă, proaspăt preparată:

  • 100 gr unt de cacao
  • cca. 10 ml ulei de cătină
  • 5 ml ulei de neem
  • 15 picături ulei esențial de semințe de morcovi

Untul de cacao se topește pe baie de abur într-un pahar termorezistent. Nu trebuie ținut pe foc până se topește integral, ci doar 1-2 minute, iar apoi îl putem lua de pe foc și să îl lăsăm să se topească de la sine. Se adaugă celelalte ingrediente, se toarnă în recipient dezinfectat și se lasă să se răcească. “Crema” se va întări bine, datorită untului de cacao, iar culoarea este portocaliu intens datorită uleiului de cătină. Aroma este una de morcovi, destul de crudă. Păstrați-o pe cât posibil la umbră sau în geanta de plajă înainte și după folosire.

La plajă se mai poate folosi unt de avocado, macadamia, mango, shea, cacao, individual sau în diverse combinații între ele sau cu uleiuri vegetale. În funcție de preferințele pentru consistența cremei și de textura fiecărui ingredient în parte, se pot folosi concentrații de 50% unt si 50% ulei, dar mai putem adăuga ulei dacă crema iese prea tare, sau unt dacă iese prea lichidă. Adăugirile se fac tot după o prealabilă încălzire pe baie de aburi.

Daca preferați un ulei natural de plajă în loc de cremă, există varianta uleiului de susan sau a uleiului de avocado, cărora le putem adăuga ulei de morcovi sau ulei de cătină.

Notă: Atenție, nu vă expuneți la soare în intervalul 12-16.00, produsele naturale nu pot fi asemuite celor din comerț din punctul de vedere al protecției solare oferite.

Credit foto: Flickr

Gazpacho

7 August 2010

GazpachoCea mai bună supă pe care am gustat-o până în prezent, un adevărat motiv să recurg tot mai des la hrana crudă. Nefiind preparată termic, supa crudă menține toate vitaminele și nutrienții ingredientelor.

Am găsit foarte multe rețete de gazpacho, am pregătit însă un mix cu ce am avut disponibil.

Pentru început, punem la frigider cca. o jumătate de litru de apă. De asemenea, hidratăm cam o oră 6-7 bucăți de roșii uscate la soare. Chiar înainte de a lua masa, începem să preparăm supa rece la blender.

Ingrediente:

  • o roșie mare proaspătă, cultivată ecologic
  • 6-7 bucăți roșii uscate la soare și hidratate în prealabil
  • apă rece – cantitatea exactă depinde de consistența care ne place
  • 1 ardei
  • 1 castravete fără coajă
  • un cățel de usturoi sau usturoi granulat
  • o ceapă roșie mică
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet de mere natural
  • sare și piper

Se amestecă toate în paharul blenderului și se servește rece, cu frunze proaspete de pătrunjel/busuioc, cuburi de pâine prăjită sau alte adaosuri care ne plac.

Credit foto: Flickr

Loțiune tonică pentru ten mixt sau gras

27 July 2010

Ingrediente pentru 100 ml

  • apă distilată
  • 10 ml tinctură de propolis
  • glicerină vegetală – cât turnăm o dată scurt din sticluță
  • 3-4 picături ulei esențial de tea tree

Loțiunea se păstrează la loc răcoros, în recipient închis la culoare.

Se pulverizează ușor pe ten. Se lasă să acționeze câteva secunde, apoi se tamponează cu un prosop curat, după care se aplică o cremă hidratantă. Dacă folosim creme fără apă sau uleiuri/unturi vegetale, nu mai este nevoie să tamponăm tenul pentru uscare, ci masăm în piele crema/uleiul/untul până la absorbția completă. Aceasta pentru că produsele fără apă se absorb cel mai bine pe pielea ușor umedă.

Demachiant pentru ten uscat, deshidratat

27 July 2010

O rețetă de demachiant care nu irită tenul sensibil, uscat, deshidratat. Îndepărtează chiar și machiajul rezistent la apă.

Ingrediente pentru 100 ml

  • 90 ml ulei vegetal – măsline, migdale, macadamia, germeni de grâu etc.; se pot combina 2 uleiuri, desigur
  • 10 ml săpun lichid natural fără parfum
  • 1-2 picături ulei esențial de arbore de ceai sau geraniu

Produsul se păstrează în recipient bine închis, iar vara poate fi ținut la frigider.

Cum să mâncăm în mod isteț legumele

22 July 2010

Cum să mâncăm în mod isteț legumeleSunt simple sugestii personale, desigur că orice completări sunt binevenite.

După cum am mai scris pe blog, săptămânal am bucuria de a intra în posesia “coșului” cu legume de la sat, cultivate fără îngrășăminte chimice (programul ASAT). Însă adesea, din lipsa timpului necesar pentru a găti, s-a întâmplat să nu reușesc să consum aceste verdețuri, astfel că am căutat metode mai sănătoase și mai rapide de preparare a lor. De foarte mare ajutor în această dilemă a fost blenderul. Iată deci niște idei ca să consumăm cât mai multe legume, îndeosebi crude, fără fierbere, coacere sau prăjire:

1. Întâi și întâi, fiți deschiși la noi gusturi, arome și texturi; nu presupuneți automat că nu vă va plăcea ceva ce nu ați mai încercat până acum.

2. Diversificați – nu rămâneți la cartofi și morcovi fierți în fiecare zi; încercați sfecla, spanacul, conopida, dovlecelul, chiar dacă în copilărie nu vă plăceau.

3. Când preparați salate, nu vă limitați la salata verde ca ingredient, adăugați în ea semințe de in, fulgi de drojdie inactivă, tărâțe de grâu, ulei de măsline aromat cu busuioc sau busuioc crud, felii crude de sfeclă roșie, conopidă mărunțită la robotul de bucătărie etc. Aceste elemente au important aport de substanțe nutritive, iar salata este cadrul în care le putem combina optim.

4. Preparați supe reci la blender – aici câteva sugestii de combinații cu care se poate jongla, iar aici o rețetă de supă de roșii fără foc.

5. Folosiți un storcător și faceți sucuri din orice: morcovi, țelină, sfeclă roșie, frunze de ridichi sau morcovi etc. Dacă aveți doar blender, faceți “smoothie”, adăugând puțină apă rece peste vegetale, miere și suc de lămâie. Ideal este să combinați legume cu fructe și cu frunze verzi proaspete. Personal, folosesc blenderul, astfel se consuma și fibrele fructelor/legumelor, care prin stoarcere ar fi îndepărtate.

Credit foto: Flickr

Șampon cu argilă pentru păr gras

22 July 2010

Ingrediente pentru 100 ml:

  • 90 ml săpun lichid natural neutru
  • 1 lingură de argilă verde (sau pulbere de busuioc indian – Tulsi)
  • 10 picături ulei esențial de oregano
  • 6-10 picături vitamina E
  • 20 picături extract de sâmburi de grapefruit

Se amestecă săpunul lichid cu argilă/tulsi, adăugând pe rând uleiul esențial, vitamina E și extractul de sâmburi de grapefruit. Șamponul se păstrează în sticlă mată cu dop, la loc răcoros și ferit de lumină.

Băuturi sănătoase

22 July 2010

Băuturi sănătoaseCâteva sugestii de băuturi rapide și gustoase:

Banana shake cu cardamom

Foarte simplu: se pune în paharul blenderului 1 banană, lapte de orez (sau orice lapte vegetal), miere după gust și două vârfuri de cuțit de cardamom. Se mixează totul și se consumă rece.

Smoothie roșu

  • 1 sfeclă roșie crudă
  • 2 piersici
  • 1 linguriță ghimbir pulbere
  • câteva fire de țelină (frunze)
  • miere sau sirop de arțar dupa gust
  • opțional, 1 lingură de pulbere de iarbă de grâu, maca sau guarana (dacă le consumați).

Toate se dau la blender și se consumă rece.

Credit foto: Flickr
Page 20 of 39« First...10...1819202122...30...Last »