Demachiant pentru ten uscat, deshidratat

27 July 2010

O rețetă de demachiant care nu irită tenul sensibil, uscat, deshidratat. Îndepărtează chiar și machiajul rezistent la apă.

Ingrediente pentru 100 ml

  • 90 ml ulei vegetal – măsline, migdale, macadamia, germeni de grâu etc.; se pot combina 2 uleiuri, desigur
  • 10 ml săpun lichid natural fără parfum
  • 1-2 picături ulei esențial de arbore de ceai sau geraniu

Produsul se păstrează în recipient bine închis, iar vara poate fi ținut la frigider.

Cum să mâncăm în mod isteț legumele

22 July 2010

Cum să mâncăm în mod isteț legumeleSunt simple sugestii personale, desigur că orice completări sunt binevenite.

După cum am mai scris pe blog, săptămânal am bucuria de a intra în posesia “coșului” cu legume de la sat, cultivate fără îngrășăminte chimice (programul ASAT). Însă adesea, din lipsa timpului necesar pentru a găti, s-a întâmplat să nu reușesc să consum aceste verdețuri, astfel că am căutat metode mai sănătoase și mai rapide de preparare a lor. De foarte mare ajutor în această dilemă a fost blenderul. Iată deci niște idei ca să consumăm cât mai multe legume, îndeosebi crude, fără fierbere, coacere sau prăjire:

1. Întâi și întâi, fiți deschiși la noi gusturi, arome și texturi; nu presupuneți automat că nu vă va plăcea ceva ce nu ați mai încercat până acum.

2. Diversificați – nu rămâneți la cartofi și morcovi fierți în fiecare zi; încercați sfecla, spanacul, conopida, dovlecelul, chiar dacă în copilărie nu vă plăceau.

3. Când preparați salate, nu vă limitați la salata verde ca ingredient, adăugați în ea semințe de in, fulgi de drojdie inactivă, tărâțe de grâu, ulei de măsline aromat cu busuioc sau busuioc crud, felii crude de sfeclă roșie, conopidă mărunțită la robotul de bucătărie etc. Aceste elemente au important aport de substanțe nutritive, iar salata este cadrul în care le putem combina optim.

4. Preparați supe reci la blender – aici câteva sugestii de combinații cu care se poate jongla, iar aici o rețetă de supă de roșii fără foc.

5. Folosiți un storcător și faceți sucuri din orice: morcovi, țelină, sfeclă roșie, frunze de ridichi sau morcovi etc. Dacă aveți doar blender, faceți “smoothie”, adăugând puțină apă rece peste vegetale, miere și suc de lămâie. Ideal este să combinați legume cu fructe și cu frunze verzi proaspete. Personal, folosesc blenderul, astfel se consuma și fibrele fructelor/legumelor, care prin stoarcere ar fi îndepărtate.

Credit foto: Flickr

Șampon cu argilă pentru păr gras

22 July 2010

Ingrediente pentru 100 ml:

  • 90 ml săpun lichid natural neutru
  • 1 lingură de argilă verde (sau pulbere de busuioc indian – Tulsi)
  • 10 picături ulei esențial de oregano
  • 6-10 picături vitamina E
  • 20 picături extract de sâmburi de grapefruit

Se amestecă săpunul lichid cu argilă/tulsi, adăugând pe rând uleiul esențial, vitamina E și extractul de sâmburi de grapefruit. Șamponul se păstrează în sticlă mată cu dop, la loc răcoros și ferit de lumină.

Băuturi sănătoase

22 July 2010

Băuturi sănătoaseCâteva sugestii de băuturi rapide și gustoase:

Banana shake cu cardamom

Foarte simplu: se pune în paharul blenderului 1 banană, lapte de orez (sau orice lapte vegetal), miere după gust și două vârfuri de cuțit de cardamom. Se mixează totul și se consumă rece.

Smoothie roșu

  • 1 sfeclă roșie crudă
  • 2 piersici
  • 1 linguriță ghimbir pulbere
  • câteva fire de țelină (frunze)
  • miere sau sirop de arțar dupa gust
  • opțional, 1 lingură de pulbere de iarbă de grâu, maca sau guarana (dacă le consumați).

Toate se dau la blender și se consumă rece.

Credit foto: Flickr

Uleiuri esențiale fototoxice

22 July 2010

Unele uleiuri esențiale, în pofida efectelor benefice, nu trebuie folosite înaintea expunerii la soare. De ce? Pentru că prezența lor într-un produs cosmetic aplicat înainte de expunerea la soare sensibilizeaza pielea și poate duce la arsuri solare.

Iată care uleiuri esențiale trebuie evitate cca. 12 ore înainte de plajă: angelică, bergamot, chimen, chimion turcesc, crăiță, lămâie, lime, leuștean, portocală amară, portocală, melissa, mandarină, mărar, ghimbir, grapefruit, scorțișoară, verbină.

Ser facial de întinerire cu ulei de măceșe, rodie și morcovi

16 July 2010

Ser facial de întinerire cu ulei de măceșe, rodie și morcoviO rețetă cu ingrediente absolut superbe, toate active, care ajută la menținerea frumuseții tenului. Informațiile despre propriățatile fiecărui ingredient se află în linkurile de pe fiecare denumire.

Ingrediente:

  • 15 ml ulei de rosa mosqueta
  • 10 ml ulei de jojoba
  • 3 ml ulei de semințe de rodie
  • 5 picături vitamina E
  • 2-4 picături ulei esențial de semințe de morcovi

Se folosește zilnic, câteva picături sunt suficiente pentru o aplicare.

Credit foto: Flickr

La ce folosim ghimbirul?

6 July 2010

La ce folosim ghimbirul?În mod negreșit una dintre cele mai interesante plante – și o favorită personală -, ghimbirul are un rizom foarte bogat în uleiuri esențiale, fiind folosit atât în gastronomie, cât și în cosmetică.

Ceaiul de ghimbir – fie îl luați de-a gata, la pachet, fie preparați o infuzie tăind mărunt o bucățică de rădăcina de ghimbir și acoperind-o cu apă fierbinte preț de câteva minute. Ceaiul de ghimbir este recomandat în caz de grețuri (în primele luni de sarcină, și nu numai), în caz de oboseală, dar și ca un calmant al durerilor menstruale.

Limonada cu ghimbir – în limonada preparată din apă de izvor, suc de lămâie și miere, adăugați și rădăcină rasă de ghimbir, după gust, amestecați bine, apoi strecurați. Este o băutură splendidă pentru zilele calde. Dacă dețineți un blender, puneți direct bucățele de rădăcină de ghimbir cu apă, suc de lămâie și miere după gust și mixati bine, apoi strecurați.

Condiment în mâncăruri – pentru un gust aparte, alături de sare, piper și alte condimente, adăugați și puțină pulbere de ghimbir în salatele de verdeturi și mâncăruri de legume gătite.

Aromoterapie – se picură pe un șervet textil curat câteva picături de ulei esențial de ghimbir și se ține în preajmă atunci când călătorim pe mare sau în orice alte situații delicate care nu permit prepararea unui ceai.

În cosmetice – uleiul esențial de ghimbir se folosește în creme, exfoliante, unturi și uleiuri destresante, care alungă grijile și energizează.

Noi alimente sănătoase în lista de cumpărături

1 July 2010

Noi alimente sănătoase în lista de cumpărăturiÎn încercarea de a adopta o alimentație pe cât posibil vegetală, nepreparată termic, am ajuns să înlocuiesc multe dintre alimentele tradiționale cu unele noi, inexistente în regimul meu în urmă cu un an:

  • fulgi de drojdie – conferă gust de brânză salatelor, cartofilor copți etc.
  • tărâțe de grâu – se pot încorpora în creme de nuci sau în salate
  • pudră de iarbă de grâu
  • frunze de la morcovi, ridichi – care în general se aruncă, nu-i așa?
  • semințe de in și semințe de cânepă
  • fructe goji
  • lapte de orez sau lapte de nuci/migdale/semințe de floarea soarelui preparat acasa în blender cu apă și miere
  • extract de ștevie – îndulcitor
  • condimente: ghimbir, cardamom
  • oțet de mere preparat în casă sau, și mai bine, oțet de mere și anghinare
  • năut – pentru hummus
  • semințe de susan
  • ulei de cocos

Am realizat că alimentele bio sunt, multe dintre ele, tot alimente procesate. O ciocolată bio tot conține zahăr, fie el și nerafinat. Dezideratul este eliminarea completă a zahărului din alimentație. Bio nu înseamnă automat mai bun. Mai bun este mai simplu, mai pur. Fără gătire, fără amestecuri. Se consumă preferabil un aliment o dată, se începe cu lichidele, apoi cu solidele. Pe cât posibil, elimin laptele de vacă, cerealele, produsele de patiserie, dulciurile. Fiind un mare consumator de dulce, am descoperit cât sunt de delicioase și, mai mult, sățioase, nedând dependență, dulciurile vegane. Pe post de îndulcitor folosesc mierea (deși și aceasta conține zaharoză) sau extractul de stevie (câteva picături dau un gust dulce-amărui foarte plăcut preparatelor).

Cumpăr legumele și ouăle de la sat, în rest încerc să cumpăr din magazine naturiste sau buticuri de cartier, dar mai ajung și la supermarket pentru unele dintre ele – mă străduiesc să nu devin dependentă de supermarket, cred cu tărie că micile afaceri trebuie susținute.

Le mulțumesc acelor persoane din blogroll care mi-au umplut un caiet și jumătate cu rețete vegetariene simplu de preparat, grozave ca gust. Încă nu am ajuns chiar la regimul dorit, însă cel puțin mă bucur că am descoperit câteva linii călăuzitoare.

Sursa fotografiei: Flickr

Cum să îți faci acasă pesticid natural

16 June 2010

Cum să îți faci acasă pesticid naturalO rețetă simplă, preluată de aici, pentru prepararea rapidă a unei soluții ce protejează plantele de dăunatori.

Ingrediente:

  • cca. 3,5 litri apă
  • 2 linguri ulei de neem
  • 1/2 linguriță ulei esențial de rozmarin
  • 1/2 linguriță ulei esențial de lavandă
  • opțional, 2 linguri detergent lichid organic pentru vase.

Se amestecă totul și se păstrează într-un recipient cu care se poate pulveriza. Dacă aveți doar recipiente mai mici, diminuați cantitățile din rețetă.  Se pulverizează soluția pe toată planta, agitând din când în când recipientul pentru ca uleiurile și apa să nu se separe.

Mască purificatoare pentru ten și decolteu

13 June 2010

O mască potrivită pentru tenul mixt, gras sau cu tendință acneică.

Ingrediente

  • 1 linguriță argilă sau spirulină pulbere
  • 1 vârf de cuțit aloe vera praf
  • 1 linguriță miere de Manuka
  • apă pentru omogenizare
  • câteva picături de extract de ceai verde

Toate se omogenizează și se aplică pe ten, gât și decolteu. Se menține 15 minute (sau mai puțin dacă începe să “strângă”). Se înlătură cu apă călduță, apoi se limpezește pielea cu apă foarte rece și se aplică o cremă hidratantă naturală.

Page 20 of 39« First...10...1819202122...30...Last »