Paul McCartney promovează vegetarianismul

2 January 2009

Paul McCartney promoveaza vegetarianismul, regim vegetarian, ecologie, dietaSir Paul McCartney, care a devenit vegetarian în urmă cu 30 de ani, susține că regimul vegetarian adoptat de cât mai mulți oameni ar contribui semnificativ la reducerea gazelor de seră rezultate din creșterea animalelor.

Așadar, vegetarianismul nu este doar o opțiune personală de îmbunătățire a sănătății și de considerație față celelalte specii împreună cu care populăm Terra, ci și o atitudine eco-friendly. Industria creșterii animalelor, pe lângă emisiile de gaz metan, folosește surse enorme de apă și crește poluarea prin necesitatea folosirii de chimicale în agricultură (pentru nutrețuri). 70% din fostele păduri din Amazon au fost transformate în pășuni pentru animale, efectivele de animale folosind în prezent 30% din suprafața de uscat a Terrei. Creșterea animalelor pentru carne generează mai multe gaze de seră decât toate mașinile și camioanele din lume luate împreună, conform unui raport United Nations din 2005. Până și Barack Obama a recunoscut recent că industria cărnii constituie un dezastru pentru mediu.

Lipsa mondială de hrană este exacerbată de plantarea de nutrețuri pentru hrănirea animalelor. O schimbare a regimului alimentar pe scară largă către o dietă fără carne (sau măcar cu mai puțină carne) ar ajuta populațiile sărace din lume, spune artistul. Veniturile mai mari ale societăților dezvoltate cresc și consumul de proteine animale, de unde folosirea mai multor semințe vegetale pentru hrana animalelor, în loc ca acestea să ajungă direct la oamenii săraci. Deja 60% din recoltele din America de Nord și Europa occidentală sunt folosite pentru producția de carne.

Sir Paul McCartney mai militează și pentru economisirea de electricitate, folosirea centralelor termice cu chibzuință și numai cât este necesar, cumpărarea becurilor ecologice și folosirea bicicletei în locul autoturismului.

Sursa informației și imaginii: The Independent

De ce să reducem consumul de carne

2 January 2009

Renuntare la carne, regim vegetarian, ecologie Consumul de carne are multe dezavantaje și cam puține avantaje.

Iată câteva aspecte despre impactul pe care industria cărnii îl are asupra mediului înconjurător:

  • industria cărnii folosește foarte multe terenuri agricole, pentru cultivarea furajelor pentru animale;
  • cultivarea furajelor se realizează cu folosire de îngrășăminte chimice și pesticide, care distrug solul;
  • industria cărnii este responsabilă de o bună parte din emisiile de gaze cu efect de seră;
  • consumă mari cantități de apă pentru irigarea culturilor de furaje;
  • să ne gândim ce cantitate de hrană se consumă pentru creșterea animalelor, în timp ce atîția oameni suferă de foame!
  • și, dacă mai era cazul, să nu uităm cu câtă cruzime sunt tratate animalele din crescătorii, atât în timpul vieții (înghesuială, lipsire de spații libere, loviri și maltratări), cât și în timpul uciderii.
Sursa informației: Forum Ecosapiens
Sursa imaginii: Flickr

Ai pielea alergică? 10 sfaturi de viață, care chiar funcționează

2 January 2009

Ce este alergia?

Sfaturi pentru evitarea alergiilor chimice, eczemelor, uscaciunii pieliiAlergia este o dereglare a sistemului imunitar, care are loc atunci când organismul este hipersensibil la un declanșator din mediu, numit alergen, și reacționează la acesta. Alergenii tipici sunt: părul animalelor, polenul, chimicalele și anumite alimente.

Cea mai eficientă metodă de a evita alergiile este identificarea agentului care le declanșează și evitarea lui. Ușor de spus, însă poate fi greu de izolat și eliminat un alergen, deci uneori trebuie pur și simplu să ne îmbunătățim calitatea pielii, pentru a ne proteja împotriva alergiilor.

1. Evitarea stresului

Stresul și grijile pot înfierbânta pielea și face alergiile mai agresive. Trebuie să învățăm să ne relaxăm mai des!

2. Somnul

Orele de somn să fie ore de somn. E adevărat că avem o singură viață și trebuie trăit cât mai mult, dar lipsa necesarului de somn afectează sănătatea fizică și mentală, fiind esențial pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. În timpul somnului, atât organismul, cât și pielea se regenerează. Citeste mai departe »

Îndulcitori alternativi la zahăr

2 January 2009

Inlocuitori sanatosi pentru zaharul rafinatZahărul… nu se găsește doar în ciocolată și prăjituri, ci unde nu vă așteptați: paste, sosuri, ketchup, conserve de legume.

Veste bună, însă, pentru amatorii de dulce! Nu mai trebuie să vă abtineți drastic de la dulce pentru a vă păstra sănătatea și silueta. Există alternative la zahărul rafinat, care este dăunător organismului. Acesta crește nivelul glicemiei în sânge și din punct de vedere nutrițional nu are nici o valoare.

Puteți folosi în deserturi opțiuni de îndulcitori naturali ce conțin, pe lângă gustul bun, elemente nutriente și minerale ce ajută sistemul digestiv. Este posibil ca textura sau gustul deserturilor să fie schimbate față de varianta cu zahăr tradițional, însă până la urmă devine chestiune de obișnuință și responsabilitate față de propria sănătate. Dar este și foarte posibil să agreați mai mult gustul acestor îndulcitori naturali.

Siropul de arțar

Are un gust minunat, merge de minune cu clătite și nu trebuie folosit mult. În funcție de culoare, de data de recoltare a sevei și de gust, siropul de arțar este clasificat în trei grade: A, B și C. Citeste mai departe »

Aspecte despre alimentația organică și agricultura ecologică

2 January 2009

Să nu oferim copiilor noștri chimicale

Alimentatia bio, agricultura ecologica, produse ecologice, mancare organicaCopiii sunt mai sensibili decât adulții și, deci, mai expuși la toxinele din mâncare. De aceea este bine să îi creștem cu hrană pe cât posibil organică și să îi învățăm să reziste la asaltul de junk food. Să ne împotrivim perpetuării obiceiului ținerii party-urilor de copii la McDonalds.

Studiile de specialitate arată că un copil obișnuit este expus la de 4 ori mai multe șanse de a fi afectat de pesticide cauzatoare de cancer din hrană față de un adult. Alegerea alimentației în copilărie influențează substanțial sănătatea viitoare a copilului.

Aerul și apa

Aerul și apa sunt cele mai importante resurse, a căror calitate ar trebui să fie o prioritate pentru toată omenirea. Infiltrările de pesticide, erbicide, fertilizatori și alte chimicale solubile în ape este o mare problemă. Mai ales dacă acestea ajung în apa consumată de populație (în special nitrații).

Calitatea solului pentru agricultură

Eroziunea solului cauzată de agricultura ce folosește erbicide etc. este iarăși o problemă. Soluția? Agricultura ecologică. Citeste mai departe »

Diferența între “natural” și “organic”

2 January 2009

Cosmetice naturale bio organice, produse ecologicePe etichetele produselor cosmetice vedem adesea termeni spectaculoși ca “natural”, 100% natural”, “conține ingrediente organice”, “organic” etc. În industria cosmetică termenul “natural” a fost folosit atât de mult încât mulți consumatori consideră natural egal cu organic, bio, ceea ce este fals.

Să vedem care este diferența dintre aceste concepte folosite în descrierea cosmeticelor noastre:

Produsele ce se pretind pure sau naturale trebuie să conţină numai 2% ingrediente naturale, restul de 98% putând fi de orice fel, inclusiv chi­micale.

Consumatorii nu înţeleg termenul de organic. Majoritatea banuiesc că organic înseamnă că res­pectivul produs nu are chimicale sau că a fost fabricat ma­nual. Principala diferență între “natural” și “organic” este că nu există o legislație care să reglementeze fabricarea produselor cosmetice naturale, în timp ce produsele organice sunt condiționate de respectarea unor regului stricte.

Citeste mai departe »

Fă un tur toxic al băii tale

2 January 2009

Ce se ascunde în cosmeticele și produsele din toaleta ta zilnică?

Folositi cosmetice organice, bio, ecologice, fara chimicalePoate sprayul de păr să-ți facă harcea-parcea hormonii sau crema de față și gelul de duș să te ducă încet spre cancer? Există un lung șir de afirmații confuze și contradictorii despre efectul de îmbunătățire a calității vieții, respectiv de înrăutățire a acesteia, cauzate de cosmeticele pe care nu doar femeile, ci și bărbații și copiii le folosesc zilnic (săpunuri, geluri de duș, șampoane, creme, deodorante, pastă de dinți).

În timp ce un mare număr de substanțe utilizate în mod obișnuit în cosmetice au fost dovedite, în urma studiilor de laborator pe cobai, că pot cauza cancer, pot perturba hormonii sau pot cauza alergii și iritații, reprezentanții industriei cosmetice subliniază că prezența acestor substanțe nu este suficient de concentrată încât să ne dăuneze. Ce altceva să susțină, de fapt, având în vedere câte bilioane se câștigă din această industrie anual? Din fericire, se pare că o nouă directivă UE reglementând situația cosmeticelor va apărea curând și va înăspri condițiile și mai mult, pe lângă prevederile de interzicere a testării cosmeticelor pe animale, a etichetării exacte a ingredientelor și a duratei de valabilitate a fiecărui produs cosmetic.

Citeste mai departe »

Cum se obține un produs cosmetic organic

2 January 2009

Aspecte de considerat în legătură cu cosmeticele organice

Cosmetice naturale bio organice, produse ecologiceCosmeticele organice iau în considerare 2 aspecte:

1. pielea este un organ viu. Trebuie să îl hrănim cu hrană sănătoasă, pentru că factorul primordial de atracție este sănătatea: dacă pielea strălucește de sănătate, este mai atrăgătoare, indiferent de sex, culoare sau vârstă. Nu există frumusețe exterioară fără sănătate, nu?

2. pielea este o stradă cu 2 sensuri, deoarece așa cum secretă substanțe, așa le și absoarbe pe cele din produsele pe care le folosim. Tot ce punem pe piele este absorbit și prin urmare ajunge în organism. Mai exact, “mâncăm” tot ce punem pe piele.

Ingredientele din cosmeticele organice

De aceea, cosmeticele organice utilizează cele mai sănătoase ingrediente posibil: materie primă certificată ca fiind cultivată biodinamic, materie primă certificată ca fiind cultivată organic, precum și materii prime care cresc în mod natural în zone sălbatice fără intervenție umană, recoltate cu moderație. Citeste mai departe »

Curățenie mai …”verde”

31 December 2008

Truc eco-friendly: oțet / bicarbonat de sodiu + cârpă reutilizabilă = ajutați planeta + economisiți bani.

Când cumpărăm produse pentru curățenia casei, vedem mereu în supermarketuri o mulțime de șervețele și lavete de unică folosință, de toate mărimile și culorile, pentru orice întrebuințare: de la curățat cada la spălat parchetul și geamurile. Suntem o societate ce consumă și aruncă totul, din păcate… – mai e nevoie să pomenesc de farfuriile și paharele de plastic?

Este adevărat că suntem cu toții extrem de ocupați, așa cum părinții noștri nu erau. Dar dacă urmărim cantitățile enorme de gunoi generate de un singur om pe săptămână, cred că nu putem să nu ne îngrijorăm. Știu că e mult mai simplu să folosim “scurtături”: de ce să pierdem timp spălând cârpele, când putem cumpăra lavete de unică folosință pe care să le aruncăm după? Numai că, în sprijinul spiritului ecologist mai este și argumentul economisirii de bani, căci cumpărarea de produse de curățenie de unică folosință este, pe termen lung, o practică neavantajoasă. Ca să nu menționăm că producția pe scară largă de produse de unică folosință generează reziduuri de fabrică, consum de energie și deșeuri, umplând pământul cu chimicalele și substanțele sintetice din aceste produse. Ce s-a întâmplat cu tricourile vechi folosite la curățenie de către mamele noastre?

De asemenea, vom găsi pe rafturile magazinelor zeci de variante de soluții de curățenie, toate toxice și pline de chimicale tari. Specialiștii afirmă că 150 compuși chimici folosiți în produsele de curățenie au legături cu alergiile, iritațiile, defectele de naștere și chiar cancerul. Citeste mai departe »

Cum recunoaştem un produs cosmetic bio-organic?

12 November 2008

Etichetele cu ingrediente ce se pretind “naturale” sau “organice” pot fi înşelătoare!

Adesea vedem pe unele produse scris mare că ar conţine ingrediente “naturale” sau “organice”.

Marci de cosmetice organice, cele mai bune cosmetice organice, certificare organica, producatori de cosmetice organiceÎntre exemplele de astfel de ingrediente din cosmetice, să luăm ca exemplificare lanolina (lanolin), care este produsă din grăsimea lânii (ceara ce acoperă lâna naturală a oilor). Ea este folosită în multe tipuri de cosmetice, fiind de obicei trâmbiţat că este naturală, pură. Ceea ce însă nu ni se spune este că oile respective au fost probabil supuse tratamentelor cu pesticide împotriva păduchilor. Aşa că, dacă lanolina nu este purificată, urme din acele pesticide rămân în ea şi se absorb uşor în pielea noastră. Pe etichetele produselor trebuie să scrie că lanolina este purificată (purified lanolin). Numai oile din fermele organice pot oferi lanolină curată.

Adevărul este că nu există nici un fel de autoritate care să reglementeze aceste două concepte, de “natural” şi de “organic”.

Citeste mai departe »

Page 38 of 38« First...102030...3435363738