Articole marcate cu ‘acizi din fructe’

Tratament natural pentru ten cu… căpșuni

Monday, 11 June, 2012

Tratament natural pentru ten cu... căpșuni Ce poate fi mai delicios – în anotimpul apariției căpșunilor – decât să guști din delicioasele și aromatele fructe roșii? (asta, desigur, dacă nu ești alergică la căpșuni.)

Dacă nu știai, căpșunile sunt grozave și ca hrană pentru ten, în primul rând pentru că ele constituie un exfoliant natural eficient, datorită acidității moderate. Mulțumită acidului salicilic, căpșunile sunt un element ameliorator pentru acnee și puncte negre, iar conținutul de acid folic hrănește celulele. Mai mult, căpșunile au efect iluminator și energizant pentru piele.

Pentru a vă prepara măști faciale din căpșuni, nu aveți nevoie decât de căpșuni și o furculiță.

Pentru ten gras – zdrobiți căpșuni cu furculița și aplicați pasta pe ten, lăsând să acționeze 15-20 minute; clătiți cu apă călduță.

Pentru ten uscat – adăugați la pasta de mai sus ulei de măsline sau ulei de argan (în proporție de 1:1).

Pentru diminuarea pistruilor și altor pete – stoarceți sucul din căpșuni și tamponați tenul cu un disc de bumbac înmuiat în acest suc.

Mască mai complexă pentru îngrijirea tenului – într-un blender amestecați 5 căpșuni cu o lingură de lapte și o linguriță de miere. Faceți un piure, aplicați-l pe ten, lăsând să acționeze tot 15-20 minute.

Hibiscus și remarcabilele-i proprietăți

Friday, 30 September, 2011

Hibiscus și remarcabilele i proprietățiHibiscus este cunoscut îndeosebi de amatorii de ceai, datorită gustului său deosebit. Însă floarea de hibiscus, uscată și transformată în pudră fină, are valoare și în produsele cosmetice: șampoane, măști capilare, măști pentru ten, exfoliante, creme hidratante, vopsea henna, colorant natural roz-violet.

Utilizarea pudrei de hibiscus pentru ten

Hibiscus este îndeosebi recomandat pentru tenul matur, cu riduri, pentru că activează microcirculația, ajută la reînnoirea celulelor, conferă luminozitate tenului și are efect de prevenire, dar și de reducere a ridurilor deja existente. Pudra din flori de hibiscus conține alfa-hydroxy acizi, cu efect de revitalizare a tenului.

Se adaugă hibiscus în compoziții cosmetice exfoliante, creme sau măști faciale, în proporție de 5-10%.

Utilizarea pudrei de hibiscus pentru păr

În Ayurveda, pulberea de petale de hibiscus se folosește pentru stimularea creșterii părului și prevenirea încărunțirii precoce. Folosită regulat, sub formă de pastă (hibiscus pudră + apă), va încetini procesul de albire a firelor de păr. De asemenea, ca mască pentru păr, pulberea de hibiscus ajută la problemele de scalp. Petalele florii acționează ca un balsam pentru păr.

Hibiscus se poate adăuga la șampoane, cca. 1 linguriță la 100 ml șampon. De asemenea, la soluții de clătire a părului, cum ar fi oțetul de mere sau infuzia de plante folosită pentru clătire.

Pudra de hibiscus se poate folosi și în combinație cu pudra de amla, tulsi sau de lotus, ca tratament pentru păr: se amestecă 2 lingurițe hibiscus cu 2 lingurițe amla, tulsi sau lotus și cu apă plată până se formează o pastă, cu care se spală părul; nu se formează spumă, însă părul rămâne curat și condiționat.

Utilizarea pudrei de hibiscus în vopseaua henna

Pudra de Hibiscus ajută și în vopsirea părului cu henna, conferind o nuanță specifică de roșu burgund înspre cireașă neagră. Fiind ușor acidă, pulberea de Hibiscus ajută pulberea de henna să elibereze mai repede vopseaua. Se utilizează cca. 20% pudră de hibiscus în vopseaua henna.

Exemplu de rețetă pentru culoarea roșu burgund (se aplică pe păr șaten sau roșcat):

  • 100 gr henna
  • cca. 20 gr hibiscus
  • sucul unei lămâi
  • 10 ml oțet de mere
  • apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă nici prea groasă, nici prea lichidă.

Se amestecă toate ingredientele, cu excepția sucului de lămâie, și se lasă să stea 3 ore, după care se adaugă sucul de lămâie și se omogenizează. Se aplică pasta pe păr și se lasă să acționeze cca. 2-3 ore, după care se clătește părul cu apă, fără șamponare prealabilă.

Utilizarea pudrei de hibiscus ca și colorant vegetal

Dacă dorim să adăugam culoare cosmeticelor preparate, putem să le conferim o nuanță rozacee-violetă folosind ca și colorant natural pudra de hibiscus.