Articole marcate cu ‘agent de ingrosare’

Clasificare ingrediente cosmetice

Friday, 18 March, 2011

Stabilizatori

Stabilizatorii mentin functiile diverselor ingrediente cosmetice, de pilda ingredientele active, parfumurile si uleiurile esentiale. In aceasta categorie sunt inclusi diversi agenti care sunt utilizati pentru stabilizarea valorii pH-ului, evitandu-se aciditatea sau alcalinitatea excesiva a compozitiei. Ex.: acid lactic, cetil palmitat.

Conservanti

Cosmeticele pot fi usor contaminate cu bacterii, indeosebi cele care contin apa. Conservantii sunt ingrediente active care inhiba infestarea cu bacterii, ciuperci, virusi. Se adauga in compozitii cosmetice la sfarsit, cand totul este aproape racit. Ex.: vitamina E, ulei esential de tea tree sau oregano, extract din samburi de grapefruit, Rokonsal.

Emolienti

Emolientii sunt compusi cu proprietati de inmuiere si uniformizare. Spre deosebire de uleiurile vegetale, emolientii sunt rezistenti la oxidare, deci nu strica si nu au nevoie de antioxidanti pentru conservare. Ex.: glicerina, lecitina, lanolina, squalane, cetil palmitat, alcool cetilic.

Agenti de ingrosare

Agentii de ingrosare sunt folositi foarte des in produsele cosmetice, pentru a le creste vascozitatea si stabilitatea. Majoritatea au capacitatea de a retine apa in piele si, prin urmare, actioneaza ca hidratanti. Ex.: guma xantan, guma guar, ceara, lanolina, alcool cetylic, cetil palmitat, unt de cacao, unt de shea.

Antioxidanti

Antioxidantii sunt ingrediente active foarte utile pentru fabricarea produselor cosmetice acasa. Ei intrerup reactiile de oxigenare si previn efectele radicalilor liberi. Antioxidantii actioneaza dublu: pe de o parte previn degradarea ingredientelor naturale in produsele cosmetice, iar pe de alta parte protejeaza celulele pielii de deterioare si incetinesc procesul de imbatranire. Antioxidantii dau stralucire pielii, reduc petele de varsta, petele cauzate de soare si ridurile fine. Ex.: vitamina E, ulei de rodie, ulei de argan, extract de ceai verde etc.

Emulsifianti (emulgatori)

Emulsifiantii sunt utilizati in creme si lotiuni pentru a amesteca apa cu grasimile (unturi, uleiuri). Deoarece ingredientele apoase si cele uleioase nu sunt miscibile si se separa, este necesar un agent suplimentar care sa le tina impreuna. Ex.: lecitina, ceara, alcool cetylic, cetil palmitat.

Tenside

Tensidele sunt agenti activi care elimina grasimea si murdaria de pe suprafata pielii, de pe textile sau orice alta suprafata. Cea mai cunoscută tensida este sapunul. Tensidele se regasesc in detergenti si in general in cosmeticele pentru igiena: sampon, gel de dus etc. Ex.: glucozida de cocos, decyl glucoside, sucrose cocoate, betaina.

Sampon cu Nigella si Oregano pentru un par sanatos

Wednesday, 2 June, 2010

Sampon cu Nigella si Oregano pentru un par sanatosIngredientele de care aveti nevoie pentru aceasta reteta se dilueaza intr-un sapun lichid natural neutru, fara parfum. Sau puteti sa va preparati o solutie de spalare din cca. 45 ml glucozida de cocos si cca. 45 ml apa fiarta si racita, eventual si un varf de cutit de guma xanthan pentru ingrosare.

  • 90 ml sapun lichid neutru sau solutie preparata conform celor de mai sus
  • 5 ml ulei de nigella sativa (chimen negru)
  • 20 picaturi ulei esential de oregano
  • 5 picaturi vitamina E sau panthenol
  • 20 picaturi extract samburi de grapefruit.

Se amesteca toate si se pastreaza intr-un recipient potrivit.

Samponul are efect antibacterian, lupta impotriva matretii si caderii parului. Merita incercat.

Sursa imaginii: Flickr

Despre alcoolii din cosmetice

Saturday, 22 May, 2010

Alcohol denat., ethyl alcohol, cetyl alcohol, stearyl alcohol sunt denumiri pe care le regasim pe etichetele produselor cosmetice. Stim ca alcoolul nu este nociv precum alte ingrediente, dar poate usca pielea sau sa fie un element iritant pentru persoanele sensibile. Sunt insa toti alcoolii la fel?

Alcoolul etilic usuca pielea, poate cauza iritatii sau sa agraveze cuperoza. Alcoolii care usuca pielea sunt listati pe etichete sub denumirile alcohol denat., ethanol sau ethyl alcohol.

Scopul utilizarii alcoolului in cosmetice – si il intalnim chiar in produsele organice adesea – este de a fixa parfumul, precum si de a ajuta la conservarea produselor. Insa el are efect ca si agent de conservare numai daca este folosit in proportie de cca. 20%. De aceea, unii “puritani” ai produselor naturale nu il agreeaza in mod deosebit, chiar daca nu este unul dintre ingredientele foarte discutabile.

Mai exista si o clasa a “alcoolilor grasi” cum sunt cetearyl alcohol si stearyl alcohol. Acestia nu sunt alcooli in adevaratul sens al cuvantului, nu usuca pielea, ci sunt mai degraba o ceara emulsifianta, facuta dintr-o combinatie de alcooli grasi proveniti din surse vegetale, de exemplu din nuca de cocos. Ei au rolul de agenti de ingrosare in creme, avand chiar si un efect hidratant pentru piele. Sunt bine tolerati si de pielea sensibila.

In Cosmetic Database, alcooli care usuca pielea au grad de risc de 5-6, in timp ce alcoolii grasi au un grad de risc de 0-1.

Gel de dus si baie preparat acasa

Thursday, 22 April, 2010

Gel de dus si baie preparat acasaSa iti prepari singura gel de dus nu este deloc greu. Se poate folosi ca baza un sapun lichid natural fara parfum sau un amestec de glucozida de cocos (baza de spalare) si apa fiarta si racita (sau apa distilata). Desigur, puteti folosi si o infuzie de plante in locul apei, de pilda o infuzie de galbenele. Pentru o consistenta vascoasa, asemanatoare cu a gelurilor de dus din comert, folositi agent de ingrosare guma xanthan.

Ingrediente
1/2 cana de apa fiarta si racita sau infuzie de plante
1/2 cana glucozida de cocos
1/2 lingurita guma xanthan (chiar mai putin)
15 picaturi uleiuri esentiale dupa plac

Idei pentru mixul de uleiuri esentiale: rozmarin si menta pentru un gel de dus revigorant; lavanda pentru efect relaxant; tea tree cu lavanda pentru un gel antibacterian; bergamot, lamaie si portocala pentru iubitorii citricelor; ghimbir si cardamom pentru o aroma incitanta; geraniu, grapefruit, rozmarin si ienupar pentru un usor efect anticelulitic etc. Esentialul este sa nu fiti alergici la respectivele uleiuri.

Se amesteca primele doua ingrediente, apoi se introduce in amestec agentul de ingrosare. Dupa o noua mixare se adauga uleiurile esentiale.

Sursa imaginii: Flickr

Cum sa iti prepari singura sampon natural

Thursday, 25 February, 2010

Doua retete de sampon natural, un produs pe care probabil credeati ca nu il puteti prepara singure:

1. Sampon pentru probleme de scalp

  • 100 ml glucozida de cocos;
  • 40-45 ml apa fiarta si racita;
  • 5-10 ml de ulei vegetal presat la rece (masline, avocado, migdale) sau 5 ml otet balsamic pentru a obtine sampon antimatreata;
  • 10-15 picaturi de ulei esential de tea tree sau grapefruit pentru alergii, eczeme, matreata sau ulei esential de lime sau menta pentru mancarimi.

Se amesteca stoate ingredientele pana la omogenizare. Daca vi se pare ca solutia obtinuta este prea lichida, data viitoare puteti adauga in amestec guma xantan sau guma guar naturala pentru ingrosare; acesti agenti de ingrosare se folosesc in proportie de 1-2% din totalul ingredientelor.

2. Sampon bland

  • 375 ml apa de izvor;
  • 60 gr fulgi de sapun – puteti razui un sapun natural simplu;
  • 20 ml glicerina vegetala;
  • 10 picaturi ulei esential de lavanda.

Cei 375 ml de apa se toarna intr- tigaie pe foc si se da un clocot. Se ia de pe foc si se adauga fulgii de sapun, amestecand pana la dizolvarea lor completa. Adaugati glicerina. Cand se raceste totul, adaugati uleiul esential. Acest sampon poate fi folosit si la bebelusi si copii.

Guma xantan ca ingredient in geluri de dus homemade

Thursday, 29 October, 2009

Gel de dus bio organic homemadeLa ce se foloseste guma xantan? Guma xantan este o polizaharida naturala, folosita ca aditiv in alimentatie, iar in cosmetice ca si agent de ingrosare si stabilizare pentru emulsii. Are si unele proprietati de hidratare a pielii. Ea rezulta din fermentarea glucozei sau a sucrozei cu ajutorul bacteriei Xanthomonas campestris. Guma xantan este solubila in apa si insolubila in ulei.

Pastrare: in plicuri/cutii inchise, in locuri racoroase, ferite de lumina soarelui.

Utilizare: guma xantan se adauga in apa distilata (se gaseste in farmacii), amestecand continuu timp de 15 minute, pana la disipare uniforma. Odata amestecata bine in apa, se poate incalzi, daca este nevoie, pentru adaugarea altor ingrediente. Procentajul care trebuie folosit in cosmetice preparate acasa este in jur de 1% din totalul ingredientelor. Guma xantan este ideala de folosit in produse de tip gel si orice produse pe baza de apa. Este folosita si in compozitii “ulei in apa”, deoarece impiedica picaturile de ulei sa se coalizeze. Este un excelent agent de ingrosare natural pentru creme, lotiuni, sapun lichid, gel de dus, sampon. Ce este grozav la guma xantan este ca o cantitate infima asigura vascozitatea unei cantitati suficiente de produs si este stabila la variate temperaturi si indiferent de pH-ul compozitiei. Trebuie stiut ca, in timpul mixarii/amestecarii compozitiei, aceasta se poate subtia, insa odata incetata actiunea, ea redevine vascoasa. Asadar, daca doriti ca produsul cu guma xantan sa devina usor de turnat in palma, il puteti agita inainte de folosire.

Unde gasiti guma xantan? Aici.

In continuare cateva retete de gel de dus homemade. Citeste mai departe »

Sideris Organic Shop - Magazin bio, cosmetice organice, produse naturale ecologice
Află ultimele noutăţi eco
Sideris Ecoblog - Abonament RSS Sideris Ecoblog - Abonament Newsletter
Nu cumpar produse testate pe animale! Magazin de ecologie  povesti cu talc Adopta un catel! Les Essences d`Amelie Gourmet - Raw Food - Green Center Spa