Cele mai sigure 10 vegetale pe care le puteți cumpăra non-organice:

Chiar necultivate ecologic, conform The Daily Green, vegetalele de mai jos sunt mai inofensive decât altele, care au fost puternic stropite cu pesticide. Totuși, spălarea lor riguroasă este un obicei ce nu trebuie schimbat, chiar dacă la unele vegetale consumăm doar miezul, nu și coaja.

1. Sparanghelul

Sparanghelul are rezistență mai mare la dăunători, deci sunt folosite mai puține pesticide la cultivarea lui.

2. Avocado

Avocado are coaja groasă, ceea ce asigură miezului protecția împotriva urmelor de pesticide cu care a fost stropit fructul.

3. Bananele

La fel, reziduurile pesticidelor rămân pe coaja bananei, care nu se consumă. Este recomandată alegerea bananelor încă necoapte total, ce pot fi ținute în casă într-o pungă de hârtie pentru a se rumeni.

4. Broccoli

Culturile de broccoli nu sunt atât de supuse bolilor, deci sunt stropite mai puțin. A nu se arunca tulpina de la broccoli, ea poate fi consumată, deoarece conține vitamine.

5. Varza

Și varza se cultivă relativ ușor, deci nu este atât de stropită cu pesticide. Când cumpărați, evitați varza ce are foile din afara gălbui. În plus, la consum, foile dinspre exterior în general sunt eliminate.

6. Kiwi

Coaja de kiwi acționează ca o barieră pentru pesticide. În orice caz, spălarea fructului înainte de decojire este esențială.

7. Mango

Și coaja groasă de mango înlătură pericolul infiltrării urmelor de pesticide în fruct. Totuși, clătiți bine fructul înainte de decojire.

8. Ceapa

Ușor de cultivat, ceapa nu necesită stropiri prea dese. Alegeți-le pe cele ferme și fără pete.

9. Papaya

Reziduurile de pesticide rămân pe coajă, doar o spălare înainte de folosire este suficientă.

10. Ananasul

Întrucât nici gând să consumăm îmbrăcămintea groasă a ananasului, suntem feriți de pesticide, care rămân în exterior.

5 comentarii

 1. sideris

  Legat de banane, pe multe site-uri de autoritate gasesc asigurari ca reziduurile de pesticide raman in coaja si deci bananele nu prezinta pericol pentru sanatate.
  Dar am intalnit si la fel de multe opinii si avertizari cum ca ar fi intre cele mai stropite fructe…

 2. am vazut la nemti mai multe reportaje pe tema bananelor si se pare ca nu trec pesticidele in fruct, dar se recomanda acolo sa nu dam copiilor banane pe post de jucarii (am vazut de mai multe ori copii in romania jucindu-se cu cite o banana) si dupa ce punem mina pe coaja, sa ne spalam si inainte de asta sa nu ne atingem pe fatsa etc.
  eu ma straduiesc sa cumpar si sa maninc doar banane biologice, sint cel mult la acelasi pret cu cele „normale”, ba chiar le-am gasit la oferta, mai ieftine decit cele cu pesticide. si asa n-am nicio grija!

  sideris, foarte multumesc pentru blogul asta! te urmaresc cu incintare! :)

 3. sideris

  Vio, eu va multumesc. Daca nu erau cititori, nu ar fi fost blogul…

  Da, aceeasi atentionare merge si la portocale si altele asemenea; intai spalate, apoi desfacute (sau date copiilor pentru joc), caci altfel inevitabil atingem fructul cu mainile cu care am atins coaja. Sigur ca la banane este mai usor totul :)

  Am vazut ca in Germania multe produse bio au preturi cam la fel cu produsele obisnuite, asta e grozav! Ma bucur ca poti profita :)

 4. camelia grumeza

  un articol ff interesant! ma bucur ca prin acest articol este dezmintit faptul ca bananele sunt periculoase ptr organism asa cum s a mediatizat intens,datorita gazului cu care sunt tratate ptr a ajunge in Romania inainte de a fi mature(coapte).
  chiar ma gandeam serios daca sa i mai dau baietelului meu sa manance banane!

 5. econinja

  Buna,
  pe mine ma intereseaza mai mult broccoli.Bun:nu este dat mult cu pesticide dar:ca sa creasca nu se folosesc diferite chimicale?As avea nevoie de broccoli bio,cainii mei adora broccoli si cum sunt si ei hraniti Bio Vegan trebuie sa le dau in toate cazurile 100% Bio.
  Broccoli contine antioxidanti foartte puternici si combate tumorile canceroase ,motivul decesului a jumatate din populatia canina datorita hranei chimizate si carnariei-cainele este carnivor frugivor cum se zice:omnivor deci nu carnivor.
  Eu consum broccoli preparat cu catofi si alte verdeturi,in amestecatura su ulei de palmier.

Navigate