Aspecte despre alimentația organică și agricultura ecologică

Să nu oferim copiilor noștri chimicale

Copiii sunt mai sensibili decât adulții și, deci, mai expuși la toxinele din mâncare. De aceea este bine să îi creștem cu hrană pe cât posibil organică și să îi învățăm să reziste la asaltul de junk food. Să ne împotrivim perpetuării obiceiului ținerii party-urilor de copii la McDonalds.

Studiile de specialitate arată că un copil obișnuit este expus la de 4 ori mai multe șanse de a fi afectat de pesticide cauzatoare de cancer din hrană față de un adult. Alegerea alimentației în copilărie influențează substanțial sănătatea viitoare a copilului.

Aerul și apa

Aerul și apa sunt cele mai importante resurse, a căror calitate ar trebui să fie o prioritate pentru toată omenirea. Infiltrările de pesticide, erbicide, fertilizatori și alte chimicale solubile în ape este o mare problemă. Mai ales dacă acestea ajung în apa consumată de populație (în special nitrații).

Calitatea solului pentru agricultură

Eroziunea solului cauzată de agricultura ce folosește erbicide etc. este iarăși o problemă. Soluția? Agricultura ecologică.Aratul se pare că nu ar fi benefic și că agricultura ecologică se face prin plantarea semințelor noi direct în pământul nearat, având încă rămășițele organice ale recoltelor precedente; aceste rămășițe acționează ca un strat protector al solului în fața umetificarii și eroziunii din cauza vântului, or aratul distruge aceste rămășițe benefice.

Bio-diversitatea

Agricultura practicată pe scară largă plantează același tip de vegetale an după an, pe același lot, ceea ce secătuiește solul de substanțe nutritive, de unde, logic, rezultă necesitatea de a folosi tot mai mulți fertilizatori. Diversitatea de plante atrage diversitate de dăunători, ceea ce atrage, la rându-i, o mai mare diversitate de insecte benefice.

Sănătatea lucrătorilor

Să ne gândim și la ce concentrații înalte de otrăvuri agriculturale sunt expuși lucrătorii din fermele convenționale, care fac posibilă prezența hranei pe mesele noastre. Și aceștia merită mai mult!

Economisirea energiei

Agricultura ecologică se realizează cu mai puțin consum de energie. Îngrășămintele naturale nu necesită procesare ca și fertilizatorii chimici. În plus, hrana organică în general parcurge distanțe mai mici de la fermă la magazin sau la consumator, pentru că se încurajează producătorii locali, deci se economisește energie în transporturi. În general se economisește energie și resurse și la ambalare, folosindu-se materiale reciclabile sau biodegradabile.

Hrana ecologică – mai scumpă?

Dacă analizăm puțin, nu este mare filosofie că produsele organice sunt mai scumpe. Produsele fermelor obișnuite sunt mai ieftine pentru că la realizarea lor au contribuit metode ieftine, plus o plată adesea nejustă a lucrătorilor, ca să nu mai amintesc de expunerea acestora la inhalarea de chimicale nocive; agricultura obișnuită, „pe bandă”, folosește organisme modificate genetic, pesticide, erbicide, antibiotice, hormoni pentru culturi și pentru animale. Și chiar dacă plătim mai puțin pe acest fel de produse, vom plăti poate mai mult pe analize, spitalizări, daune provocate mediului etc.

Gustul mai bun al hranei organice

Mâncarea organică are gust mai bun, deși e o afirmație mai degrabă subiectivă. Cred că nu spun o noutate, cel puțin pentru cei ce vă amintiți gustul roșiilor de la bunica din grădină, nestropite cu nimic, comparativ cu cel al roșiilor din supermarketuri sau chiar din piețele de azi. Studiile însă arată că hrana ecologică este mai bogată în vitamine decât cea rezultată din agricultura „pe bandă”. Adițional, ea are rol benefic în probleme ca obezitatea, bolile cardiace și riscul de cancer, datorită cantităților mai mari de antioxidanți conținute.

Comments are closed.

Navigate