ASAT sau cum să ai parte de o alimentație mai sănătoasă

Precum știți, mă străduiesc să elimin pe cât posibil din regimul meu alimentele cu aditivi și fructele false, dar și să cumpăr cât mai mult bio și, dacă se poate, fabricat la noi în țară. Am mai făcut anterior precizări legate de ASAT, dar acum că efectiv am „intrat în joc”, vă pot spune o primă părere.

ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești) este mijlocul prin care locuitorii de la oraș – în speță Timișoara doar, deocamdată – pot să își procure săptămânal legume, fructe, miere, ouă, carne și brânză de la mici producători situați în apropierea orașului, producători care și-au asumat obligația de a cultiva și obține aceste bunuri în mod tradițional. Adică fără erbicide, antibiotice ș.a.m.d. De altfel, domnul care ne procură legumele și care locuiește în Belinț, județul Timiș, ne-a împărtășit că pentru dăunători folosește o infuzie din urzică și ardei iute.

Pentru că se încurajează transparența în acest sistem, cumpărătorii pot efectua vizite la ferma din Belinț, spre a vedea modul efectiv în care sunt îngrijite culturile. În acest fel, producătorul poate avea și el o imagine despre cine sunt persoanele pentru care cultivă, nefiind o simplă furnizare abstractă. Desigur că nu există o certificare ecologică, dar nici nu este nevoie. Alegerea producătorilor s-a făcut pe baza unor evaluări realizate de colaboratorul francez al acestui proiect (reprezentant al rețelei internaționale din domeniu, Urgenci). Ideea de bază a ASAT este de fapt duală, cuprinzând atât satisfacerea dorinței locuitorilor de la oraș de a consuma mai sănătos, „cu gust”, cât și susținerea agriculturii locale, tradiționale. Este foarte important să consumăm local nu doar pentru că organismul nostru are necesități conferite de mediul geografic în care trăim efectiv, ci și pentru că este mult mai firesc și ecologic să ne hrănim din produsele din zonă, nu importate de la distanțe mari și care au un traseu costisitor și cu pierderi până ajung efectiv la noi.

Joia trecută am fost la prima distribuție de legume și m-am ales cu: 1,5 kg castraveți; 1,5 kg cartofi noi; o gulie; o legătură de mărar; o legătură mare de ceapă verde; un dovlecel; o varză. Adică un „coș mic”. Pentru coșul mare, cantitățile erau cu ceva mai mari. Costul unui coș mic a fost de 17,5 lei – aproximativ egal cu prețurile pieței, unde nu mereu găsești produse naturale sau locale.

Momentan, în ASAT sunt înscrise în jur de 100 persoane, în special tineri și familii cu copii mici. Ceea ce arată că totuși există suficiente persoane decise să susțină un consum mai sănătos și să protesteze împotriva alimentelor modificate genetic sau crescute fără respect față de biodiversitate sau sănătatea noastră.

Din păcate, spațiul de distribuție este mic și nu foarte primitor, astfel că dezideratul de a socializa între noi este mai greu de atins. Totuși, nu imposibil.

Aștept așadar următoarele distribuții.

23 comentarii

  1. si eu am tot scris despre Asat de cand am semnat contractul cu ei si am scris si despre primul cos, chiar daca pentru mine lucrurile au avut si o latura negativa din cauza organizatorilor care nu m-au anuntat nici de intalnirea de la Belint, nici de cea de la primarie.

    Noroc ca l-am sunat eu pe domnul Jivu si am comunicat direct cu el pentru a afla cand si unde se face distributia.

    As adauga inca doua completari.

    Eu am un cos mare si mie imi iese mult mai ieftin fata de pretul pietei.

    Si in al doilea rand, locul neprimitor este o consecinta a faptului ca primaria nu sustine proiectul. desi in media vedem reclama in care primarul incurajeaza consumul de produse banatene, pentru acest proiect nu au putut sa dea un colt de piata o data pe saptamana. locul este inchiriat de asociatie si desi nu e cel mai minunat loc, poate e mai bine ca produsele sa nu ne astepte in soare.

    eu sunt din grupul care ridica marti produsele. dupa cum am spus, eu am tinut legatura doar cu domnul Jivu, si era foarte ingrijorat ca nu are cum sa asigure prospetimea produselor in cantitati atat de mari si ne ruga sa alegem cativa si ziua de marti.
    m-a intristat cand, semnand „prezenta” am observat ca pana in acel moment eram cam singura care accepta sa vina marti :(.

  2. sideris

    Hm, eu nu stiam despre marti. Mie mi-ar conveni marti, dar probabil ca tot direct cu dl Jivu trebuie sa discut.

    Si eu sunt revoltata ca primaria, desi in afis sustine proiectul, nu a putut oferi o sala macar, orice, pentru distributie.

  3. Sunteti norocosi :) As vrea tare mult sa se organizeze si pentru Bucuresti asa ceva. Vara cand ma intorc acasa (Botosani) si mananc fructe si legume de la bunica din curte realizez cel mai bine care este diferenta intre produsele crescute natural si cele pe care le gasim in comert (marea majoritate). Nici nu exista comparatie!

  4. sideris

    In Franta, de exemplu, este foarte la moda asa ceva si este bataie pe aceste asociatii :) Sunt sigura ca vor aparea tot mai multe si la noi, asa, sontac-sontac. Bine ca exista un inceput.

  5. Foarte tare chestie, la noi nu face nimeni asa ceva :( Poate ma apuc eu :))
    In piata inca trebuie sa caut rosiile si merele romanesti cu lumanarea printre cele turcesti, si nu-mi garanteaza nimeni ca alea romanesti n-au facut o baie in chimicale.

  6. f bine ca ai scris, eu sper sa afle cat mai multa lume de sistemul asta si din nevoie/dorinta sa devina popular si in tara:)

    voi scrie si eu pe blog cum e cel din franta, observ ca sunt cateva mici diferente (de ex. aici primim legumele de la un sg taran; primim doar legume, fara branza sau carne; membrii ASAT sunt ceva mai implicati in proiect – fiecare trebuie sa semneze condica de cateva ori pe an si sa ajute la descarcatul si impartitul legumelor; cand am vizitat ferma am ajutat la smuls buruieni:D etc)
    una din fazele f faine e ca marimea cosului depinde si de anotimp, vara fiind o adevarata abundenta, la fel cum se intampla si in natura iar iarna e mai radacinoasa:) ..deci se pastreaza niste ritmuri naturale si asta e f important.

  7. sideris

    Pai si aici a pornit doar cu legume, furnizate de o singura persoana, care singura a si ramas :) Cei cu branza, oua, miere si fructe (iar pe viitor si carne) sunt fiecare cu „segmentul” lor. Sper sa continue si pe iarna, desi, din cate am inteles, distributiile se fac doar din mai pana in octombrie. Dar sa vedem…
    Eh, eu visez sa am candva propria gradina de zarzavaturi, chiar nu m-as da inapoi de la o ingriji eu insami, am amintiri de la bunici + idei noi despre compost si erbicide organice :)

  8. oh, da! gradina vreau si eu! sau macar un colt de pamant pe care sa-l lucrez undeva, la marginea orasului (exista proiecte de genul asta in care oameni fara gradini ce locuiesc la oras se imprietenesc cu cei cu gradini dar care nu le lucreaza si ambele parti sunt fericite). sau, in unele tari, se mai inchiriaza terenuri…
    eu cred ca toate ideile astea bune, care ne inspira, trebuie cumva puse in practica, doar asa putem avansa. ASATul e un exemplu bun de inspiratie aplicata:)

  9. Respect pentru initiativa. In Bucuresti cand se face asa ceva?

  10. In Franta sunt mai implicati in proiect si din punctul de vederii al sustinerii agricultorului.

    Astfel incat, in caz de calamitati (inundatii, seceta, grindina), clientii il sustin financiar pe agricultor daca isi pierde recolta.

    Din pacate noi suntem mult prea departe de o mentalitate atat de deschisa si s-a ales ca sustinerea sa fie mai mult unidirectionata.

  11. pai in tara ce termeni are contractul? nu e pe mai multe luni, platite anticipat?

    in Franta se plateste dinainte tot anul agricol,tocmai pt a sprijini respectivul taran – asta implica plata continua chiar daca sunt luni in care legumele sunt mai putine sau deloc… asta e si ideea de baza de altfel: asociatia pt SUSTINEREA agriculturii taranesti. altfel, fara sustinerea membrilor ASAT agricultorul e posibil sa dispara pur si simplu, neavand alte mijloace pt a-si continua activitatea (asta a fost si cazul Frantei unde nr de tarani si mici fermieri s-a redus dramatic … si cred ca si la noi e cam la fel)

  12. sideris

    Ba da, este incheiat pe perioada mai-octombrie si am achitat in avans o suma. De altfel, din cauza secetei, distributia a inceput abia in iunie, desi trebuia sa inceapa in mai…

  13. @Rebeca – platim 250 de lei, iar prima parte din legume sunt scazute din aceasta suma. Cand depasim platim cat cumparam in plus.

    Dar daca se intampla sa se intample ceva cu produsele, primim banii inapoi.

    Sustinerea este astfel destul de paradoxala, pentru ca agricultorul tot nu are din partea noastra o sustinere completa.
    Noi de fapt platim strict ceea ce primim in produse.

  14. paradoxala, intr-adevar..
    poate totusi pt inceput nu e o idee f rea, macar sunt atrasi mai multi oameni care altfel nu s-ar baga de frica sa nu-si piarda banii. cu timpul insa, ar fi bine de transmis si mesajul de solidaritate si sustinere altfel taranul devine un substitut de magazin – are produse, bine, n-are, tot bine, luam de altundeva.

  15. sideris

    Ma tem ca inca suntem foarte departe de ideea de solidaritate, pe primul loc fiind sa beneficiem de hrana mai sanatoasa, si abia secundar – sau deloc – sa suportam impreuna cu producatorii respectivi niste riscuri… Deocamdata nu poate fi cerut mai mult, cred, dar pe viitor, daca ramanem fideli acestui program si vom ajunge „sa ne stim intre noi”, probabil alta va fi situatia. Sper!

  16. in linkul de mai sus e doar un articol, concret, daca stie cineva cum se poate lua legatura cu acesti oameni, va rog spuneti-ne si noua..

  17. multumesc din suflet sideris, norocul meu ca te-am prins online:)…da, ai dreptate, eu sunt din Bucuresti, ideea e ca tare mi-as dori sa fac mai mult in sensul acesta, mai ales ca am vreo cateva zeci de hectare de teren care stau degeaba la vreo 30km de Pitesti, si daca as gasi oameni interesati,
    l-as da spre utilizare fara nimic in schimb sau as participa direct la functionarea unei ferme de acest gen, numai ca nu stiu de unde s-o pornesc…olivia, zicea ceva ca poate se apuca, hai sa ne apucam impreuna:)…oricum, multumesc tare mult pentru datele de contact pentru inceput:)…

  18. sideris

    Cu mare placere, sper sa gasesti o intrebuintare sanatoasa si terenului :)

  19. multumesc inca o data, sap in continuare:)..

Navigate