Câte ceva despre alimentația organică

3 ani de hrană organică

Care sunt efectele unei alimentații naturale? Citisem anul trecut un articol pe International Herald Tribune legat de acest subiect. Medicul pediatru american Alan Greene – care are și un site interesant, pe care îl urmăresc – a aflat că animalele din fermele ce au trecut la statutul organic au ajuns sa se îmbolnăvească mult mai rar și a vrut să se convingă dacă o astfel de schimbare are efecte și la oameni. Și, după mai bine de 3 ani de alimentație organică 100%, el declară că are mai multă energie, se trezește mai devreme dimineața și se îmbolnăvește rar.

De altfel, pot confirma că resimt efectele hranei naturale asupra organismului meu. Chiar am remarcat că în perioadele când consum alimente procesate sau cu zahăr rafinat sau prăjeli mă cuprinde o stare de oboseală și apatie, spre deosebire de perioadele când reușesc să mă mențin la un regim numai natural. Trebuie însă să precizez că sunt 100% sigură că acest lucru este resimțit doar de către unele persoane, majoritatea fiind perfect energici și plini de viață chiar și cu Coca Cola, napolitane, cornuri și Crispy Strips…

Unde găsim mâncare organică?

Mâncarea certificată organic nu este chiar ușor de găsit. În orașele mari din țara noastră sunt magazine specializate doar pe hrana bio.

Hrana ecologică se găsește și în unele supermarketuri sau plafare, pe rafturi separate de alimentele obișnuite (sau, cel puțin, așa ar trebui).

În lumea largă există până și restaurante și cafenele cu meniu organic; dacă plănuiți excursii în străinătate și vreți să aflați unde le găsiți, puteți căuta pe internet, dar oricum ponderea lor este încă una scăzută. Există astfel de localuri și în capitala noastră, precum și în orașele mari.

Desigur, dacă aveți părinți/bunici la țară, vă puteți procura de acolo legume, fructe, lapte, ouă, carne – în special dacă nu s-au folosit îngrășăminte chimice la culturi sau antibiotice la animale. Personal, procur legumele, ouăle și mierea de la ASAT (legat de care voi mai reveni), pe lângă faptul că mă bucur să aduc ce se poate din grădina mamei mele, nestropită decât cu apă. Fotografiile din acest articol sunt de fapt realizate acolo. Ultimele dăți am beneficiat de fasole verde, ardei grași, mărar, cimbru, mentă, cartofi, morcovi, castraveți.

De ce este mâncarea organică mai scumpă?

Aceia dintre voi ce au intrat într-un magazin bio sau au cochetat cu raftul de alimente bio din supermarketuri, au observat probabil că hrana organică are prețuri mai mari decât cea convențională. Nu întotdeauna funcționează principiul că „dacă e mai scump, înseamnă că e mai bun”. Dar în acest caz… da. Motivele pentru prețurile mari ale alimentelor bio sunt însă întemeiate.

Pentru culturile de vegetale organice nu se folosesc pesticide, erbicide, fertilizatori chimici; acestea sunt utilizate de fermele convenționale, care vor să se asigure că obțin producție de 100% din culturile lor cu minimum de efort și costuri. Recoltele fermelor organice sunt mai scăzute cu 10-40% decât cele provenite din agricultura obișnuită. Fermierii ce cultivă organic au alte metode de a fertiliza solul, de a controla semințele, de a lupta cu dăunătorii, de a preveni bolile animalelor. Bineînțeles că toate aceste metode, fiind naturale, asigură o producție scăzută, și prin urmare și mâncarea organică este mai scumpă decât cea din supermarketuri. Fiind interzise erbicidele (substanțe ce distrug buruienile), la fermele organice culturile se plivesc uneori manual, ceea ce trebuie să fie obositor și ia mult timp.

Un foarte important aspect în agricultura ecologică este biodiversitatea, adică evitarea plantării în ani succesivi a acelorași tipuri de plante pe același lot de pământ. Încălcarea acestei reguli (iar agricultura „pe bandă” o încalcă) duce la slăbirea rezistenței culturilor în fața dăunătorilor, ceea ce, la rându-i, duce la folosirea a tot mai multe erbicide și pesticide, care diminuează calitatea culturilor, poluează apa și ne afectează și sănătatea.

Multe culturi provin din semințe modificate genetic. Dacă un vierme încearcă să mănânce din leguma sau fructul respectiv, moare. Din păcate, etichetarea produselor alimentare ce conțin organisme modificate genetic nu este încă obligatorie.

Sigur, în România încă nu prea se profită de potențialul agricol și nu se prea cultivă bio, pe când în alte țări se fac eforturi mari să se treacă la statutul organic, până și pentru cultivarea florilor, de pildă.

Chiar dacă este scump sau dificil să trecem la un regim de alimentație bio, cred că putem ca măcar în anumite privințe să o facem, cum ar fi mai ales alimentația copiilor nostri. Este bine să îi învățăm de mici să nu adore dulciurile cumpărate, gen ciocolată, napolitane, bomboane etc., ci mai degrabă să îi învățăm cu alternative de desert făcut acasă din ingrediente alese și cu înlocuitori naturali pentru atât de nocivul zahăr. Cât despre noi, putem procura măcar unele alimente esențiale (cum sunt laptele, brânza, ouăle, cartofii, morcovii, varza, fructele) de la țară, și nu din supermarketuri. Există și câteva metode să economisim bani cumpărând bio. Și există perioade de promoții, reduceri etc.

Există vreo dovadă că mâncarea organică este mai sănătoasă?

Unii cercetatori în materie au afirmat că diferențele nu sunt mari între hrana convențională și cea organică, în timp ce alții, dimpotrivă, au argumentat că mâncarea organică este mult mai bogată în anumite substanțe nutritive.

Până la urmă, probabil că diferența ne-o va revela organismul nostru.

12 comentarii

  1. Roxana G.

    Salut!

    As fi interesata sa vad si eu documentarul respectiv. Cum se numeste? :)

  2. Salut,
    as vrea sa stiu daca bucurestenii se pot inscrie si ei in ASAT. Am citit pe situl lor ca deocamdata doar timisorenii…

  3. In Timisoara s-a mai deschis un magazin si in Centrul Comercial EURO1 ,se numeste MELISA si comercializeaza alimente organice(ecologice,bio)si naturale la preturi foarte bune,si romanesti si de import:uleiuri,cereale,paste,fainuri,sucuri,conserve,condimente,dulciuri,apicole,produse de post,cafea ecologica,siropuri si multe altele.

  4. Foarte interesant articolul, multumim pentru informatiile utile

  5. off topic:
    mi-ar placea sa gasesc pe blogul tau si sfaturi cosmetice pt tenul gras – cum micsoram porii, de exemplu. si, de asemenea, cum folosim smochinele in tratamente cosmetice.

    mersi

  6. sideris

    Reth, ma straduiesc sa acopar cat de multe subiecte, iar cel despre ingrijirea tenului gras este o provocare, intr-adevar. Cat despre smochine in tratamentul cosmetic, marturisesc ca nu stiu nimic. Inca.

  7. Se poate folosi o smochina pasata in amestec cu putin lapte ca masca de fata. Se lasa sa actioneze in jur de 15 minute :) Smochinele sunt bune, au foarte multi anti-oxidanti.

    In ceea ce priveste alimentatia…. eu am observat ca de cand nu mai mananc deloc carne ma simt mult mai usoara, nu mai am probleme cu digestia (inainte sufeream cel putin trei zile pe saptamana din cauza digestiei incetinite) si parca sunt mai plina de energie.

    Iar lucrurile merg cu mult mai bine de cand m-am lasat si de fumat (si sunt foarte fericita ca am reusit! Imi propusesem de multa vreme. Cred ca un lucru bun il atrage si pe urmatorul si tot asa…..)

  8. Buna,de 2 zile v-am descoperi..si citesc cu placere toate articolele si sfaturile.intentionez sa incep o curatenie generala in toate produsele de machiaj…dar pb mea e ca nu stiu de unde pot cumpara toate acele produse recomandate,specific ca eu sunt din cluj(iar pt comanda online nu am incredere).daca m-ati putea ajuta cu niste indicatii..de unde ce si cum…
    p.s:produsele de la barefoot,dr kadir sunt oki?si am mai citit ceva despre sucurile de la BIOTTA,din elvetia..
    multumesc anticipat,si astept un raspuns..

  9. sideris

    Monica, sa speram ca vor interveni cititoare clujence, insa in principiu produsele bio de machiaj se gasesc greu in tara – exceptie face Bucurestiul. In general, magazinele online nu sunt cu nimic mai prejos decat cele „terestre”, eu cel putin toate produsele organice astfel le-am achizitionat. Plus ca platesti doar la livrare, deci nu este posibil sa fii inselata.

  10. In Timisoara, mai exista un supermarket cu produse bio, cosmetice naturale,ceaiuri si alte remedii din plante de foarte buna calitate. Se numeste Casa Nera si este chiar in centru.

Navigate