Cremă de ciocolată lichidă, cremă de ciocolată solidă

În încercarea de a avea o alimentație preponderent crudă, am căutat idei de dulciuri sănătoase, fără zahăr. Aceasta pentru că ciocolata bio din magazine, deși fabricată din ingrediente sănătoase, este totuși un produs procesat termic și conține și zahăr. Am descoperit că mierea substituie cu brio zahărul din deserturi.

Mai jos două rețete de cremă de ciocolată rece, care păstrează toate proprietățile nutritive ale pudrei de cacao. Prima este mai degrabă o spumă cu textură subțire, iar cea de-a doua este o cremă vâscoasă.

Cremă de ciocolată lichidă

Ingrediente

  • 4 linguri tărâțe de grâu sau de psylium (ultimele au efect purgativ) – se găsesc în magazine naturiste;
  • 2 linguri miere;
  • 1 cană apă (sau chiar mai puțin);
  • 6 linguri cacao bio (sau pudră de roșcove).

Se mixează în blender până se formează o „spumă”. Se pot adăuga bucățele de fructe sau de nuci.

Cremă de ciocolată solidă

Ingrediente

  • 2 linguri cacao bio (sau pudră de roșcove)
  • 2 linguri miere
  • bucățele de nuci (sau migdale, alune)
  • fulgi de cocos (opțional)
  • stafide
  • ghimbir pudră (opțional)

Se amestecă încet cu o linguriță mierea cu cacao, iar când s-a format crema se adaugă nucile, fulgii de cocos și stafidele.

9 comentarii

  1. O alta reteta care poate fi aseamanata cu o pasta de cacao,mai degraba cu prajitura „Negresa” ar fi o pasta din albusuri de ou cu cacao.
    Este o reteta hiper-proteica,cu foarte putine calorii si zic eu sanatoasa.
    aveti nevoie de 4-5 albusuri de oua(ecologice sau nu)
    aproximativ 50 grame cacao degresata,1/2 lingurita scortisoara,1 varf lingurita cardamom.
    dupa gust se poate adauga o esenta rom sau vanilie sau un baton de vanilie.
    la final adaugati zahar brun/miere/indulcitori/sirop de artar(dupa preferinte),amestecati bine intr-un blender si o puneti in aparatul de gatit la abur in recipientul pentru omleta/supa cam 25 minute.

  2. alexandra

    Multumim pentru retete.

    Iata o alta varianta pentru „mousse au chocolat”, care se incadreaza la categoria hrana cruda.

    1/4 cana curmale inmuiate, fara samburi
    1/4 cana sirop artar/miere/sirop de agave (cel mai bine e totusi sa puneti mai putin si sa gustati – gusturile si nevoia de dulce variaza)
    extract natural de vanilie (optional)
    3/4 cana avocado maruntit (aprox 1 1/2 avocado)
    1/4 cana + 2 linguri de cacao/pudra de roscove
    1/4 cana apa (suc de portocale – ii da o aroma interesanta si se oxideaza avocado mai greu)

    Se amesteca primele 3 ingrediente al blender,apoi dupa ce se omogenizeaza se adauga ultimele ingrediente.

    Avocado este un excelent substitut al untului si oualelor in prajiturile „crude”.

    Pofta buna!

  3. sideris

    Am preparat si o budinca din avocado, banane si praf de cacao – foarte buna, cremoasa, nici macar nu a fost nevoie de miere sau alt indulcitor. Sunt minunate deserturile crude.

  4. Prima reteta imi surade. AM s-o incerc! Felicitari pt sarmale, de altfel! Pup!

  5. sideris

    Desi sarmalutele erau cu unt… deci nu vegane. Mie imi place untul. Dar data viitoare voi incerca reteta cu hrisca de la tine :)

  6. Am sa incerc aia lichida, ca pare mai simpla si am tot ce imi trebuie, inafara de cacao bio, am doar niste cacao normala. Ce inseamna asta, cacao nu e de fapt bio din start?

  7. sideris

    Ivory, se poate folosi si cacao normala, evident. Oricum, cine poate stii ce contine, fie ca e normala sau bio? In orice caz, am luat cacao bio Naturata si sincer simt diferenta fata de Dr. Oetker, de pilda. Infinit mai satioasa.
    (Intre noi fie vorba, nu sustin neaparat ca totul sa fie bio, dar exista unele alimente pe care nu le pot cumpara din supermarket, caci nu imi inspira nici o incredere [oua, branza, dulciuri, zahar, miere…]; sigur ca si sub eticheta „bio” se pot ascunde multe fraude, pe de alta parte.)

  8. Si atunci de unde le ei (oua, branza, dulciuri, zahar, miere) – piata?

    N-am auzit de cacao bio, am sa intreb intr-un magazin naturist.

  9. sideris

    Ouale si branza de la cunostinte/rude de la sat (aici admit ca am avut mereu o sensibilitate fata de cele din supermarket, nu imi inspira incredere). Dulciuri incerc sa nu prea cumpar, ci sa le prepar acasa; zahar nu prea iau in ultima vreme, iar miere de la piata :)

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate