Cum să economisiți bani când cumpărați alimente bio

Cu toții care am încercat să cumpărăm produse alimentare organice știm că acestea tind în general să fie mai scumpe decât cele obișnuite. Acest lucru scade și interesul agricultorilor pentru ecologizarea produselor, din păcate. Agricultura ecologică în sine nu înseamnă costuri mai mari decât agricultura cu pesticide, doar că producția este mult mai mică decât acolo unde culturile sunt tratate și ajutate artificial să realizeze cantități foarte mari, pentru profituri. Costurile vor crește pe unitatea de produs obținută, prețul fiind mai mare. Producătorii români de produse ecologice trebuie susținuți, și asta nu doar ca să promovăm acest tip de hrană, ci pentru sănătatea noastră în primul rând, pentru „roșeața din obraji”.

Chiar dacă prețurile sunt uneori destul de piperate, încercați ca măcar alimentele de bază să le cumpărați din magazine specializate bio. Secțiuni mici cu produse ecologice găsiți și în unele supermagazine sau la unele magazine naturiste.

Citiți însă mereu eticheta, deoarece unii comercianți amestecă produsele bio cu cele „dietetice”, ceea ce înseamnă cu totul altceva… Produsele ecologice sunt cele cu siglele organismelor de certificare. În cazul produselor românești, uitați-vă după sigla AE.

Pentru că produsele bio s-au scumpit în 2009 și mai mult (cam cu 30%), iată și câteva metode prin care puteți economisi bani și totuți să nu renuntați la alimentele sănătoase:

Puțin și bun

Cumpărați mai puține alimente, însă de calitate mai bună. Astfel, scade impulsul de a „ronțăi” ceva întruna, iar organismul va primi resurse în armonie cu necesitățile sale firești.

Cumpărați în sezon

Aceasta e o bună metodă să fiți siguri că aveți cele mai bune și proaspete produse pentru sezonul în care sunteți. Nu căutați vara portocale și banane, câta vreme la noi în țară sunt încărcați pomii cu mere, pere, caise și alte cele. Organismul uman este adaptat la poziționarea geografică unde se dezvoltă. Este bine și să conservați produsele pentru iarnă. Încercați însă să vă procurați fructele și legumele de la țărani ce nu folosesc îngrășăminte chimice pentru recoltele lor, și nu din supermarketuri. Nu fugiți de merele mici și mai inestetice ca aspect găsite în piață.

Cumpărați produse locale

Ce sens are să cumpărați lapte de soia ecologic belgian, dacă îl puteți cumpăra pe cel românesc? La fel și cu alte produse, cum ar fi ouăle, mierea sau cerealele, de exemplu.

Conserve sănătoase pentru sezonul rece

Iarna, când fructele și legumele proaspete sunt greu de găsit, puteți apela la produsele conservate (de preferință de voi înșivă) mai degrabă decât la fructele frumoase, dar fără gust de pe rafturile supermarketurilor.

Stabiliți-vă niște priorități

Dacă adoptarea unui regim alimentar 100% organic vi se pare prea scumpă (și chiar este! – mai ales dacă nu aveți grădină și cunoștințe la grădinărit), gândiți-vă la o lista de produse esențiale de care aveți nevoie pentru familie. Puteți alege să cumpărați organic doar alternativele la alimentelele care în supermarketuri sunt cele mai încărcate de E-uri și cele mai nocive, iar în rest să cumpărați produse convenționale.

Putem cumpăra organic: ouăle, laptele, cartofii, morcovii, făina, fructele, ciocolata, biscuiții.

Evitați pesticidele din fructe și legume

Folosirea pesticidelor în agricultură afectează nu doar dăunătorii cărora le sunt adresate, ci și animalele ce s-ar putea afla în zonele respective. Pentru organismul uman, pesticidele din fructe și legume sunt cancerigene, chiar dacă nu subit. Un regim cu fructe și legume nu este neapărat un regim sănătos. Am avut o postare mai veche cu legumele și fructele de preferat a fi consumate organic.

Cultivați-vă singuri unele produse

Acest sfat se aplică norocoșilor care stau la casă și au o grădină, fie ea cât de mică. Vă puteți crește singuri roșiile, ceapa, vinetele, ardeii, pătrunjelul, morcovii, țelina.

Preparați-vă singuri băuturile naturale

Doriți să nu mai beți băuturi carbogazoase nocive, dar apa plată poate deveni plictisitoare. De la adăugarea sucului de lămâie în apa de băut (eventual cu puțin zahăr brun ecologic), stoarcerea de fructe în casă și până la orice altă idee ce vă trece prin cap, faceți totul ca să stați departe de sucurile din comerț.

Comments are closed.

Navigate