Invitație la hrană sănătoasă

Probabil există multe persoane și familii care, întorcându-se de la supermarket cu plasele pline cu legume, fructe, brânză, ouă, fie românești, fie importate, își doresc să le fi putut umple cu echivalentul lor natural. Probabil nu puțini sunt cei nemulțumiți de gustul vegetalelor cumpărate și data viitoare aleg cu neîncredere produse. Probabil mulți își doresc ouă cu gălbenuș… galben, având în vedere că această exprimare nici măcar nu mai este o tautologie.

Această invitație este pentru timișorenii care doresc să își procure hrană sănătoasă, de la țară. Pentru aceia care și-ar fi dorit să aibă părinți sau bunici la țară. Pentru aceia care s-au săturat de gustul roșiilor și ardeilor de supermarket și care se gândesc la calitatea mesei lor și a copiilor lor. În sfârșit, este pentru toți românii, căci dacă această idee supraviețuieste, se va extinde și va prinde rod în toate marile orașe, lipsite de acces la hrana cultivată în mod tradițional.

În prezent, chiar dacă sosește iarna, în Timișoara se fac înscrieri în programul ASAT pentru anul 2010. ASAT presupune legarea unei relații între orășeni și producători de la sat, care pot oferi legume, fructe, ouă, brânză, miere, folosind metode cât mai ecologice. Este o idee la mare cautare în alte țări europene, tocmai pentru că oamenii – aleg să nu folosesc termenul de consumatori – devin tot mai conștienți că prin agricultura cu pesticide nu putem spera să avem o alimentație sănătoasă. Încurajarea micilor producători de la sate este esențială. Și deloc dificilă.

În acest an 2009, m-am bucurat să îmi pot procura, în sfârșit, cele mai multe alimente astfel, de la țară, cum doream de multă vreme. De aceea, vă propun să vă înscrieți în număr cât mai mare în ASAT și să beneficiați și voi de produse naturale, scriind la adresa de contact a celor care coordonează acest proiect: asat_tm@yahoo.com. Programul de distribuție a produselor de la sat s-a realizat și în 2009, cum spuneam, și a presupus întâlniri săptămânale pentru ridicarea „coșului” cu legume, a fructelor, a ouălor, a brânzei și a mierii naturale. Aceste întâlniri nu iau mult timp, practic puteți intra în posesia produselor în nici 5 minute. Și nu veți mai face piața, plus că veți petrece mult mai puțin timp în supermarket. Plata se face în avans in ASAT, specific acestui tip de program, pentru ca producătorul de la sat să își poată face un plan de culturi pentru anul următor. Acest avans de 200 lei poate îndepărta doritorii, la o primă privire, însă dovada faptului că acest program este unul funcțional și benefic este faptul că în sezonul 2009 au participat la distribuții peste 100 persoane.

Prin urmare, susțin și recomand această idee, iar în momentul de față regret că a trecut sezonul de bogăție a pământului. Însă unele produse – cartofi, ceapă, brânză – continuă să fie furnizate și pe perioada iernii, astfel că regretul este mai mic.

Vă invit să participați și voi la susținerea agriculturii tradiționale românești!

7 comentarii

 1. Stiam si eu de program! Ce mult as vrea sa existe si in Constanta!

 2. Oare in Bucuresti n-o fi asa ceva? Ca tare as vrea si eu.
  Anul asta, baietelul meu (6 ani) a mancat pentru prima oara rosii de la tara, naturale-naturale. Erau ele cam urate, dar buuuune. Si mi-a zis: mami, rosiile astea au gust de vanilie.
  O sa si uitam ce gust au alimentele naturale :(

 3. Pingback: Noi alimente sanatoase in lista de cumparaturi » Sideris Ecoblog - Ghidul tau de frumusete naturala si sanatate bio organica

 4. Isabela

  Salut Sideris. Stii cumva daca acest program a prin radacini si in Iasi sau Focsani?..Tare as vrea sa pot beneficia si eu si cei dragi mie de cosurile acestea minunate!…

 5. sideris

  Isabela, ma tem ca nu am astfel de informatii. Intr-adevar, mi se pare minunat acest program, sunt foarte multumita.

Navigate