Pizza vegană cu blat din făină integrală

Nu credeam că voi face vreodată pizza acasă, pentru simplul motiv că nu stăpâneam tainele unui aluat ”ca la carte”.

Dar am descoperit cât de simplă poate fi prepararea unui aluat de pizza folosind doar apă, făină, sare și puțin ulei de măsline.

Așadar, am amestecat într-un bol cca. 15 linguri făină integrală spelta cu cca. 2 linguri de făină de hrișcă, puțină sare și apă cât să se formeze un aluat modelabil. Am adăugat puțin ulei de măsline extravirgin și am frământat coca, apoi am întins-o pe hârtie de copt în tava cuptorului și am purces la ”decorarea” cu ingredientele pentru umplutură.

Am optat pentru un amestec vegan, folosind pastă bio de roșii, rondele de dovlecei, ciuperci, boabe de mazăre, ceapă, sare, măsline și oregano (sper că nu am omis nimic, dar oricum umplutura se pune după gusturi). Am mai stropit cu puțin ulei și am dat la foc mic în cuptorul preîncălzit pentru cca. 25 minute.

Blatul astfel realizat este subțire și crocant, nu crește, nu este pufos, dar foarte bun. Dacă nu vă place gustul făinii de hrișcă (uneori poate strica totul dacă se folosește prea multă), puteți să o omiteți sau să o înlocuiți cu un alt tip de făină, chiar albă.

Pe viitor, aș dori să încerc un aluat de pizza fără gluten, poate combinând făină de hrișcă, năut, mei, orez – să vedem dacă funcționează :)

Poftă bună!

7 comentarii

  1. Mhm…suna tare bine! Si eu demult am in plan o pizza mai sanatoasa cu blat de faina integrala. Nu prea sunt eu cu pizza, dar prietenul meu ar manca de dimineata la pranz si seara…deci tre sa fac efortul asta pt.el :))Voi incerca neaparat reteta ta, eu as adauga niste faina de mei in loc de hrisca, mi se pare ceva mai neutru. Da ce ai cu gluten? :P

  2. sideris

    Am remarcat că atunci când nu consum gluten mă simt mai bine și pielea arată mai bine. Poate este doar imaginația mea, dar îmi și plac mult aluaturile fără gluten și mai ales pâinea – am găsit o sursă bună aici în Timișoara și sunt foarte încântată :)

  3. Aha! Eram curioasa, ca tocmai pregateam un articol despre cereale si problema glutenului. Wow, ce super, da din ce fac ei painea? Nici eu nu consum painea din comert, ma deranjeaza atat faina, cat si drojdia, ca sa nu mai zic de cea plina cu E-uri…

  4. sideris

    Un amestec de făinuri de năut, mei, amaranth, cartof fiert… nu rețin exact compoziția. E pâine din maia.

  5. Alexandra

    Se gaseste si in comert acea paine de care spuneai? Sau se poate comanda de pe net?

  6. sideris

    @Alexandra: da, dar numai în Timișoara, pe str. Ungureanu, zona Unirii, brutăria Codru de Pâine (e în curs de deschidere).

  7. Alexandra

    Oh, departe de mine:) Daca o sa trec vreodata pe acolo o sa stiu unde sa ma opresc. Multumesc oricum!

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate