Produsele alimentare ecologice dovedite științific mai sănătoase

Ce înseamnă produs ecologic?

Nu numai în România, dar chiar și în țările dezvoltate, foarte multă lume încă nu știe ce înseamnă ecologic, confundând termenul de ecologic cu vegetarian, dietetic sau naturist. Sinonime pentru termenul de ecologic, în ce privește hrana sau alte produse de consum, sunt organic sau bio.

Produsele alimentare organice, ecologice, bio, dovedite stiintific mai sanatoase, mancare organica bio ecologica, alimente bio organice ecologice, agricultura ecologicaOrganic înseamnă fără pesticide, fertilizatori artificiali, antibiotice sau organisme modificate genetic. Adică vegetale cultivate respectând câteva reguli naturale esențiale, ce sunt benefice atât solului, cât și sănătății noastre. Organic înseamnă animale crescute, hrănite și tratate în mod natural, fără chimicale care să pătrundă în lapte, ouă și carne, iar ulterior în organismul uman. Rolul agriculturii ecologice este de a produce hrană curată, ce rezonează pe deplin cu metabolismul uman, neproducându-i slăbiciuni sau boli.

Culturile ecologice se bazează pe sistemul circuitului închis al agriculturii; de exemplu, ca și fertilizator este folosit gunoiul de grajd produs de animalele aceleiași ferme sau ale unei ferme apropiate, iar ca și nutrețuri pentru animale se folosesc cele rezultate din ferma în discuție (Adevărul).

Vă redau mai jos câteva fapte științifice ce atestă, conform OrganicToBe, că mâncarea organică este mai hrănitoare decât cea convențională.

Ce beneficii oferă hrana organică?

 • acizii grași din lapte – laptele organic conține acizi grași nesaturați (deci nu se tranformă atât de ușor în colesterol), acid gras omega-3, un raport mai bun la acizii grași omega-6:omega-3, un nivel mai înalt de acid alfa-linolenic (Omega 3) și niveluri mai crescute de acizi grași linoleici conjugați (Omega 6). Laptele de mamă a fost de asemenea studiat pentru conținutul de acizi grași esențiali, fiind dovedit că mamele ce consumă hrană cultivată ecologic produc o cantitate mai mare de acizi grași sănătoși în laptele lor în comparație cu mamele ce se hrănesc cu mâncare convențională;
 • vitamina C – vegetalele cultivate în mod organic (cum ar fi spanacul, varza, sfecla, țelina, porumbul, cartofii, ridichile) conțin mai multă vitamina C decât cele crescute convențional;
 • fierul, magneziul, fosforul – din nou vegetalele organice au fost dovedite a conține cantități mai ridicate din aceste substanțe esențiale;
 • antioxidanții, cum ar fi acidul fenolic și cel salicilic – iarăși mâncarea organică s-a dovedit a conține mai mult din acești compuși benefici față de mâncarea obișnuită;
 • flavonoidele – sunt susținătoare ale sistemului imunitar, găsite în hrana organică în cantități mai importante decât în cea obișnuită.

Ce nu are hrana organică

 • nitrați – aceștia pot contamina legumele, ca o consecință a folosirii excesive a îngrășămintelor pe bază de azot în agricultură sau ca urmare a depozitării vegetalelor în condiții improprii. Nitrații din mâncăruri pot cauza o largă paletă de boli, inclusiv cancer, defecte de naștere, diabet de tip 1, etc. Datele științifice au indicat un nivel semnificativ mai scăzut de nitrați în recoltele organice față de cele obișnuite.

Cum recunoaștem alimentele ecologice?

Produsele alimentare organice, ecologice, bio, dovedite stiintific mai sanatoase, mancare organica bio ecologica, alimente bio organice ecologice, agricultura ecologicaProdusele alimentare organice, ecologice, bio, dovedite stiintific mai sanatoase, mancare organica bio ecologica, alimente bio organice ecologice, agricultura ecologica Ambalajele produselor ecologice românești certificate conțin, obligatoriu, sigla Ministerul Agriculturii pentru agricultura ecologică (ae), precum și pe cea a organismului de inspecție și certificare. O listă cu aceste organisme de certificare găsiți la finalul articolului. Uneori, deși până în anul 2010 este facultativă, vom găsi pe produsele ecologice, și sigla comunitară, alături de sigla ae.

Câteva produse ecologice de găsit în magazinele românești ar fi: laptele de vacă, cașcavalul și șvaițerul Dorna; laptele de oaie și telemeaua feta Zieghenthal Betriebs; ouăle fermei Cortina; miere: SC Tremot Dobre și fii, Stupina Onea, Stupina Tivadar, Stupina Szasz Ilyes; cașcaval, unt și brânză de la Asociația Valea Asăului; lapte de soia, tofu și pateu vegetal Inedit; sigla Natura Land o găsiți pe zahărul brun, paste fainose, crema de roșcove și altele.

Trecerea de la agricultura obișnuită la agricultura ecologică

Nu oricine, nu oricând și nu oricum se poate trece la agricultura de tip ecologic.

„Marea trecere” de la agricultura convențională la cea ecologică necesită o perioadă de conversie, în care fermierii trebuie să se adapteze regulilor eco. Acest interval de conversie depinde de tipul producției realizate de agricultori: 2 ani pentru culturile de câmp anuale și culturi furajere, 3 ani pentru culturile perene și plantații, 1 an pentru stupi și variabil între 6 săptămâni și 1 an pentru animale.

Iată LISTA organismelor de inspecție și certificare aprobate de către M.A.D.R, în anul 2008, pentru efectuarea inspecției și certificarea produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul României:

 • BCS OKO-GARANTIE GmbH Germania
 • QC&I GmbH Germania
 • SUOLO e SALUTE Italia
 • Instituto per Certificazione Etica ed Ambientale (ICEA) Italia
 • SC ECOCERT ESE Franța
 • SC Ecoinspect SRL România
 • BIOS Italia
 • LACON Germania
 • SC BIO CERT SRL România
 • SC BioInspecta AG Elveția
 • Institut fur Marktokologie Elveția
 • CERES GmbH Germania
 • Agreco R.F GODERZ GmbH Germania
 • BIOAGRICERT ITALIA
 • Certification Services International CSI GmbH Germania.
Sursa imaginii: Flickr

Comments are closed.

Navigate