Poo power?

Ca să vedeți ce se poate face și ce se face concret în țările civilizate pentru a reduce amprenta de carbon, iată o știre venită tocmai din Norvegia: în Oslo, municipalitatea transferă 80 de autobuze pe biometan provenit din tratarea materiilor fecale din canalizarea orașului. Asta pentru că Oslo plănuiește să devină capitala cea mai ecologică din lume, ajungând la zero emisii de carbon până în 2050.

Adevărul este că atâtea descoperiri au loc mereu, legat de ce anume poate fi folosit în loc de benzină (chiar și ulei de cocos, sâmburi de măsline etc. etc.), încât nici nu există scuze pentru omenire să polueze în măsura în care o face…

Începând din septembrie, vor funcționa în Oslo două stații de tratare a materiilor fecale din canalizarea orașului. Aceste stații vor colecta metanul degajat și îl vor pompa în autobuze. …Să nu vă imaginați oameni în echipamente murdare care întorc cu lopata excrementele, căci metoda este foarte bine pusă la punct și chiar „curată”.

Astfel, emisiile de CO2 sunt reduse cu 44 tone per autobuz într-un an, iar dacă programul va reuși, metoda va fi aplicată pentru toate cele 400 autobuze din Oslo. Detalii aici.

Și în California, SUA s-au făcut calcule și s-a ajuns la concluzia că prin colectarea biometanului de la cele 1,7 milioane de vaci din stat s-ar produce echivalentul a aproximativ 568 milioane de litri de benzină!

Se pare că circuitul naturii chiar este funcțional, totul se poate refolosi și chiar deținem tehnologii și inteligența ca să trăim într-o lume mai curată. Chiar dacă o știre de genul acesta poate ridica zâmbete în colțul gurii sau stârni unele glume, cred că este o lecție pe care ar trebui să o privim cu respect.

4 comentarii

  1. felycia curuti

    Imi pare bine ca de citeva zile v-am descoperit !.Acum pot citi noutatile direct la mine pe mail.Am o intrebare care ma macina de ceva vreme:cit de BUNE sint produsele de la ”AVONE””? Poate cineva sa ma informeze [competent] in aceasta mare problema ? Eu am 45 ani si de la AVON imi procur o parte din produse.SINT o femeie cu multe responsabilitati ,am 3COPII si nu am timp sa stau sa caut produse care sa aiba raportul:PRET – CALITATE cel mai convenabil.M-as bucura daca as gasi macar un articol care sa trateze acest subiect.VA multumesc.

  2. sideris

    Stimata doamna, nu v-as recomanda Avon. Sunt tentante pentru ca reprezentantii vin direct la client si deci ne scutesc de un efort. Dar sunt reputate ca fiind pline de chimicale. Daca va este peste mana comanda online, incercati sa va procurati cosmetice de la farmaciile naturiste – nu sunt nici ele 100% naturale, dar oricum sunt mai bune decat Avon – opinia mea. Sa asteptam insa si alte opinii.

  3. v-am descoperit de cateva saptani si va citesc fiecare articol cu placere . Imi doresc tare mult sa stiu cine ne scrie lucruri atat de interesante …ma regasesc in ideile dumneavoastra si va admir tare mult.Multumesc pentru toate sfaturile…..le-am pus in practica. Felicitari pentru blog.

  4. sideris

    Draga Corina, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri, dar sa stii ca blogul meu se datoreaza tocmai vizitatorilor lui, care vin cu idei, sugestii, experiente proprii. Ma bucura mult interventia ta, sa stii. Despre mine, ce sa iti spun? Doresc sa invat, impreuna cu voi, sa duc un trai mai sanatos, mai simplu si independent de influentele nocive.

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate