Un Crăciun în armonie cu natura și cu noi înșine

Începe din nou acest sezon iubit de majoritatea oamenilor, însă pe care poate că îl trăim – neintenționat – fără considerație față de natură.

Evident, vrem miros de brad în casă. Mărturisesc că am renunțat la bradul de Crăciun acum foarte mulți ani și nici nu îl voi reinstaura decât când voi fi mamă, probabil. Iar atunci, fie voi învăța să fac un brad de carton, căci îmi place ideea în mod deosebit, fie voi cumpăra un brăduț la ghiveci pe care îl voi replanta. Iar când copilul/copiii va/vor crește, mi se pare suficient să avem câteva crenguțe de brad în casă, pe care să le decorăm cu rondele de portocale deshidratate, nuci și funde… Cel mai bine este când ai brazi în propria grădină sau în apropiere și poți lua în fiecare iarnă niște crengi din ei.

Dacă doriți să evitați cumpărarea brazilor tăiați, găsiți aici mai multe idei practice. Unele sunt mai scumpe decât tradiția bradului tăiat și aruncat ulterior, și nici nu sunt disponibile peste tot. Deci, dacă putem supraviețui fără brad de Crăciun, probabil este cea mai bună variantă. Nimic mai deprimant decât aglomerarea de brazi uciși și aruncați iî ianuarie pe lângă containerele de gunoi…

De fapt, această perioadă este despre un eveniment religios – Nașterea lui Hristos – deci practic, creștinismul nu are legătură cu bradul, moșul, beteala, globurile… sunt doar mici artificii care ne fac să prețuim sărbătorile în mod laic, modern și, deși acest lucru nu este nicidecum rău în sine, este nociv pentru natură dacă o nesocotim în acest proces.

Legat de ornarea bradului, mi-am amintit că citisem pe site-ul unui medic pediatru recomandarea de a ne spăla mâinile după împodobire, întrucât izolațiile cablurilor instalațiilor electrice sunt din plumb și acest lucru este de nedorit dacă apoi ne jucăm cu copiii mici. Sau dacă ei se joacă cu aceste instalații și apoi bagă degetele în gură. Prin urmare, dacă aveți astfel de ornamente, spălați-vă mâinile după ce le-ați așezat în pom.

Dacă faceți cadouri, nu supra-împachetați. Când faceți cumpărături, folosiți plase din material textil. Nu cumpărați mai mult decât aveți nevoie, știut fiind că în această perioadă se exagerează cu consumul. Păstrați și hrană lejeră în frigidere, cum sunt iaurturile. Încercați să evitați ca toate mesele să fie copioase, din cele 3 mese pe zi doar una să fie „de sărbătoare”, pentru a evita indigestiile. Și petreceți timp cu familiile și cei dragi!

Cu aceste mici – și poate disparate – idei, vă urez tuturor un Crăciun special, multă armonie în suflete, precum și un an împlinit și demn de amintire.

Cu drag de verde,
Cristina

7 comentarii

 1. Eu nu pot sa sufar iarna, iar cand e zapada deja sunt disperata pentru ca imi limiteaza libertatea de miscare (si mai nou imi afecteaza si afacerea). Din toata iarna numai Craciunul are farmecul lui, desi in ultima vreme a ajuns un varf al consumerismului.
  Sunt total de acord cu tot ce ai scris, si in special cu partea cu impachetatul. Oamenii consuma tone de hartie pe asa ceva, cand o punguta de hartie frumos colorata si care poate fi refolosita are acelasi efect.
  Craciun fain!

 2. Loredana

  Buna ziua ,

  Vroiam sa stiu daca ati auzit de produsele dnei Catalina Anca Golea si ce parere aveti despre ele ?
  Am tot auzit vorbindu-se despre ele si mi-au stranit curiozitatea , chiar as fi tentata sa cumpar una dincremele dnei ( mai ales ca ca dna Catalina Golea ofera consultatie pentru a depista tipul de ten si recomanda cremele / tratamentele in functia de tenul fiecarei persoane ).
  Multumesc

 3. sideris

  Loredana, imi vine greu sa pun pe piele produse din extract de placenta bovina si secretie de melc… insa este doar preferinta mea personala :D

 4. Loredana

  Multumesc mult pentru raspunsul foarte rapid .
  Dar de produsele SKINCODE ? Sunt dermocosmetice , sunt produse elvetiene si din cate am citit nu au conservanti ,parfumuri si compusi/derivatide origuine animala .
  Tot insist , ca sunt inca in cautarea unei creme pentru tenul meu , care este ft sensibil si alergic mai la orice .
  Mi-ati spus ca as putea folosi pentru ten cremele pe baza de galbenele , insa nu am gasit ( as vrea sa nu contina uleiuri – pentru ca am obserrvat ca nu-mi priesc tenului ) .

 5. sideris

  De Skincode stiu doar ca sunt mai naturale decat alte produse obisnuite, insa nu am citit efectiv o lista de ingrediente a acestor produse. Sa speram ca va itnerveni o cititoare care sa le fi folosit.

 6. Angelica

  Loredana, produsele create de Anca Golea sunt minunate.Eu le folosesc de aproape 2 luni si sunt indragostita de ele. INCEARCA!!!!! Nu vei regreta!!!!!

Navigate