Alep… Alep…

Săpunul de Alep este unul dintre cele mai naturale și miraculoase săpunuri. În pofida simplității aparenței sale și a mirosului oarecum dezagreabil, acest săpun este un adevărat tratament pentru piele, în special pentru cea afectată de probleme.

De ce este atât de bun săpunul de Alep?

Acesta aduce beneficii pentru o varietate de boli de piele: alergii, iritații, dermatite, eczemă, psoriazis, dermatite bacteriene, acnee, herpes, rozacee.

Săpunul de Alep poate fi utilizat ca mască pentru ten, lăsându-se spuma acestuia să acționeze mai multe minute în șir, în special pentru tenul acneic, gras.

De asemenea, săpunul de Alep este un bun șampon solid, în special în cazul părului cu mătreață.

Este un săpun atât de benefic încât este indicat și pentru baia bebelușilor și a copiilor.

Săpunul de Alep se poate folosi în loc de spumă de ras, pentru bărbați, deoarece uleiul de dafin destinde pielea și deschide porii.

Nu mai puțin, săpunul de Alep este și un eficient luptător împotriva moliilor, astfel că dacă este păstrat în dulap, va elimina și această problemă.

Ce conține săpunul de Alep?

Săpunul de Alep conține două ingrediente: ulei de măsline și ulei de semințe de dafin. Pentru fabricarea sa mai sunt necesare soda (sodium hidroxide) și apă.

Uleiul de măsline este cunoscut și utilizat pentru proprietățile sale emoliente, fiind un ulei care promovează regenerarea celulelor pielii.

Dafinul este un antibiotic natural, cu efecte anti-fungice si anti-prurit.

Cum este fabricat săpunul de Alep?

Săpunul Alep este un săpun fabricat manual, exclusiv din ingrediente vegetale. Săpunul de Alep este un produs biologic pur, 100% biodeogradabil, hipoalergenic și foarte delicat.

Denumirea provine de la orașul Alep din Siria, unde a început producerea lui cu foarte mult timp în urmă.

Procesul de fabricație cuprinde mai multe etape.

În primul rând, uleiul de măsline este pus într-o cuvă mare împreună cu apa și leșia, cuvă care este așezată pe o sursă de căldură sau foc. Durata de fierbere este de 3 zile, timp în care uleiul reacționează cu leșia și apa, devenind un amestec lichid gros.

Uleiul de dafin se adaugă la sfârșitul procesului. Concentrația de dafin este de 2-30% și determină calitatea și costul acestui săpun.

În acest moment se toarnă compoziția pe hârtie cerată. Acum săpunul este o mare masă verde, plată, lăsată să se răcească timp de o zi. În timp ce săpunul se răcește lucrătorii îl netezesc cu plăci de lemn pentru a-l aduce la o anumită grosime.

Apoi săpunul este tăiat în cuburi individuale și fiecare cub este ștampilat cu numele fabricii de săpun. Cuburile de săpun sunt apoi aranjate pe etajere într-o cameră specială subterană astfel încât să aibă expunere maximă la aer și pentru a se usca controlat timp de 6 luni – un an.

În acest timp săpunul trece prin mai multe schimbări chimice. Cea mai importantă este dobândirea proprietății alcaline, care ulterior va crește beneficiile săpunului. Culoarea exterioară a săpunului se va transforma într-un bej-maroniu, în timp ce interiorul va rămâne verde. După primele spălări, de altfel, culoarea săpunului va deveni verde, datorită uleiului de măsline conținut.

Comments are closed.

Navigate