Cremă sau balsam?

Care este diferența între o cremă și un balsam? Ce este mai potrivit să folosim pentru piele, în funcție de tipicul acesteia?

Cele două au functionalități diferite. Cremele au ca efect hidratarea pielii, ele conduc umiditatea adânc în piele. Balsamurile protejează pielea împotriva factorilor externi și împiedică pierderile de apă la nivelul emidermei.

Despre creme

Cremele conțin apă, motiv pentru care au nevoie de emulsifianți (necesari pentru ca apa și grăsimile să nu se separe) și conservanți (pentru a preîntâmpina infestarea cu bacterii). O cremă naturală conține, în mare, uleiuri vegetale, unturi vegetale și apă. Nu exista cremă cu apă în conținut 100% organică, în primul rând pentru că apa nu poate fi certificată organic. Ultimii ani au adus destule inovații în domeniul ingredientelor cosmetice. De pildă, emulsifianții și conservanții pot avea sursă vegetală (ex.: nucă de cocos, porumb etc.), pot proveni din culturi ecologice și pot fi extrași fără chimicale/solvenți.

Cremele sunt de fapt umectanți, care asigură pielii aportul de hidratare necesar. O cremă, datorită conținutului de apă, se absoarbe mai rapid în piele decât un balsam. Grăsimile conținute în cremă ajută apoi la fixarea apei în straturile mai adânci ale epidermei. Aceste elemente grase asigură și hrănirea pielii, ca în cazul balsamurilor.

Despre balsamuri

Balsamurile nu conțin apă, deci pot fi 100% naturale/organice. Un balsam natural conține uleiuri vegetale, unturi vegetale, ceară. Elementele grase din balsamuri nu adaugă hidratare, ci mențin ceea ce deja există la nivelul pielii, formând un strat protector în fața intemperiilor. Sunt ideale în anotimpul rece sau pentru porțiunile de piele aspră (coate, genunchi, călcâie), și mai puțin indicate pentru aplicarea zilnică pe ten, mai ales dacă vorbim despre un ten gras sau predispus la acnee. Ele pot fi însă folosite ocazional, îndeosebi seara, pe tenul puțin umed.

Balsamurile sunt ușor de preparat, inclusiv acasă, și au termen de valabilitate suficient de mare fără să fie necesar adaosul de conservanți. Din acest motiv balsamurile au și preț mai mic decât cremele organice.

Așadar, ce folosim? Cremă sau balsam?

Persoanele cu piele sensibilă ar trebui să utilizeze zilnic creme lejere, care se absorb ușor în piele. Totuși, pentru protecția pielii în fața frigului sau a poluării, se poate folosi ocazional și un balsam (cu efect de „barieră”). Același lucru este valabil pentru tenul acneic sau gras.

Prin urmare, se folosește cremă sau balsam, în funcție de scopul urmărit. Sau și cremă, și balsam, adică peste cremă se aplică balsamul facial (sau un simplu ulei vegetal ori un serum facial), tocmai pentru a ajuta la mai buna fixare a cremei aplicate.

5 comentarii

 1. Din cate inteleg din articol produsul urmator ar fi un balsam: unt corp gravide antivergeturi de pe sideris.ro?
  Este el suficient pentru hidratarea pielii sau ar trebui combinat si cu o crema ?

 2. sideris

  Este un balsam, intr-adevar. Aplicati-l in masaj circular pe pielea proaspat igienizata, va fi suficient.

 3. Eu folosesc Balm Balm-ul ca si crema de noapte, desi am tenul mixt. Se aplica mult mai bine pe pielea umeda si pana dimineata intra in piele, nu simt deloc pielea grasa. Ziua il folosesc doar daca stiu ca stau mult timp in frig, din punctul asta de vedere este mult mai bun decat orice crema de fata.

 4. Din punctul meu de vedere ar fi „crema si balsam”. Inainte de a avea un Balm Balm nu stiam cum un balsam poate suplini la nevoie multe alte produse. Folosesc Balm Balm pe post de tratament de noapte sau uneori chiar ca baza de machiaj in zonele uscate ale tenului meu. Mai ales in perioada rece exisa momente in care nicio crema nu mai reuseste sa-si faca treaba pana la capat.

 5. Nicoleta

  Nu stiam exact la ce topic sa postez aceasta intrebare, insa de mult timp caut un concealer verde organic sub forma de crema si nu gasesc nicaieri. Mentionez ca as vrea sa gasesc ceva fluid, pt ca se intinde mai bine. Stick-urile se branzesc pe pielea mea. Ma puteti ajuta? Multumesc mult.

Navigate