Cum păstrăm cosmeticele organice fără conservanți sintetici

Între ingredientele sintetice cele mai blamate de către cei ce doresc o îngrijire naturală se află conservanții.

Bineînțeles că orice produs cosmetic, organic sau nu, în cele din urmă ajunge să fie contaminat cu ciuperci, bacterii, mucegaiuri. Pe care nu le vrem în produsele favorite. În ultimii ani, cei mai utilizați conservanți au fost parabenii (metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, isobutilparaben etc.). Unele studii au adus concluzii alarmante legate de acești compuși, și anume că ar cauza modificări ale nivelului de estrogeni, precum și că ar contribui la cancerul mamar. Și chiar dacă aceste concluzii punctuale ar ajunge să fie răsturnate cândva, totuși este de bun simț că ani de „cufundare” în chimicale nu pot fi buni pentru sănătatea noastră.

De aceea, conservanții naturali sunt necesari în cazul anumitor produse. Aceștia există, sunt folosiți de companiile de cosmetice organice, naturale. Uneori vom găsi denumiri care pot părea non-naturale, însă care sunt totuși inofensive și conservă și produsul în timp. Și componentele naturale ale uleiurilor esențiale acționează ca și conservanți, de exemplu benzyl alcohol, limonene sau benzyl benzoate, de aceea aceste uleiuri pot fi folosite ca și conservanți ușori mai ales pentru pentru produsele fără apă. Bineînțeles, unele persoane pot fi alergice și la uleiurile esențiale…

Spre deosebire de produsele convenționale, cele naturale nu au o viață de raft atât de lungă. Odată deschis, un produs cosmetic natural trebuie folosit în 6 luni până la 12 luni, uneori chiar mai puțin, dar oricum nu trebuie „uitat” de el. Cosmeticele bio se păstrează închise cu capacul, ferite de lumină puternică și căldură mare și se folosesc numai în condiții adecvate de igienă. Nu este nevoie să fie ținute în frigider, dar desigur că vara putem face acest lucru, benefic și pentru ten: aplicarea unui tonic sau a unei creme reci ajută la diminuarea cearcănelor și previne îmbătrânirea pielii. Mai poate fi spus că, după perioada de expirare declarată pe recipient, cosmeticele bio ce nu conțin apă (acestea au o viață mai lungă) se pot folosi atâta timp cât miros sănătos, cu mențiunea că proprietățile le sunt ușor diminuate.

Produsele păstrate pe marginea cadei de baie – șampoane, geluri de duș – este imposibil să fie ferite de umezeală, însă putem să le menținem închise, pentru a preveni pătrunderea microbilor.

În sfârșit, cum știm când un produs este stricat? Mirosul este primul indiciu: dacă un produs miroase diferit (neplăcut) față de mirosul său inițial, este cazul să renunțăm la el. Un alt indiciu este schimbarea culorii produsului de-a lungul folosirii. De reținut că este vorba despre schimbarea culorii în timpul în care a fost deschis, și nu la început, deoarece diferitele loturi de cosmetice organice, mai ales cele fabricate manual, pot avea culori diferite față de cele pe care le-ați cumpărat anterior, în funcție de anotimpul recoltării și potența plantelor din care sunt alcătuite. Vă puteți ghida, în aprecierea prospețimii unui produs cosmetic, și după schimbările în textura lui, tot pe parcursul folosinței sale.

UPDATE: Dacă folosiți creme organice, nu fiți surprinși dacă, la temperaturi mari, consistența lor devine mai lichidă, iar în timpul anotimpului rece – mai solidă. Acest lucru este firesc, inerent produselor naturale. Puteți introduce cremele lichefiate în frigider pentru câteva ore, ca să rezolvați „problema”.

3 comentarii

  1. StellaJeanine

    Foarte interesant blogul!!!Keep the good work xxx

    Legat de produse organice si eu le pastrez la frigider,problema e ca am un ulei pt fata de la ILA si il folosesc de prin februarie iar termenul de valabilitate s-a cam dus…de aruncat nu ma indur nicicum.Ce sa fac?

  2. sideris

    Stella, chiar daca termenul de valabilitate a trecut, produsul poate sa mai fie bun inca un anumit interval, poate chiar cateva luni. Daca nu si-a schimbat mirosul/textura, posibil sa nu fie stricat.

Navigate