Cum se obține un produs cosmetic organic

Aspecte de considerat în legătură cu cosmeticele organice

Cosmeticele organice iau în considerare 2 aspecte:

1. pielea este un organ viu. Trebuie să îl hrănim cu hrană sănătoasă, pentru că factorul primordial de atracție este sănătatea: dacă pielea strălucește de sănătate, este mai atrăgătoare, indiferent de sex, culoare sau vârstă. Nu există frumusețe exterioară fără sănătate, nu?

2. pielea este o stradă cu 2 sensuri, deoarece așa cum secretă substanțe, așa le și absoarbe pe cele din produsele pe care le folosim. Tot ce punem pe piele este absorbit și prin urmare ajunge în organism. Mai exact, “mâncăm” tot ce punem pe piele.

Ingredientele din cosmeticele organice

De aceea, cosmeticele organice utilizează cele mai sănătoase ingrediente posibil: materie primă certificată ca fiind cultivată biodinamic, materie primă certificată ca fiind cultivată organic, precum și materii prime care cresc în mod natural în zone sălbatice fără intervenție umană, recoltate cu moderație. Acestea din urmă sunt recoltate din zone nepoluate, virgine, care constituie habitatul lor natural. De asemenea, recoltarea plantelor pe care natura le oferă fără a fi fost plantate de om se face în mod etic. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că doar plantele ajunse la potențialul lor maxim sunt culese, iar în urmă se lasă mereu neculese o cantitate suficientă de plante, așa încât să nu fie în nici un fel prejudiciat ecosistemul respectiv.

Procesarea materiilor prime pentru fabricarea produselor organice

Mai departe, procesarea acestor materii prime se face cu maximul de grijă pentru a le păstra “personalitatea”. Nimic nu este înlăturat din proprietățile lor biologice. În tot timpul procesului, temperatura trebuie menținută sub nivelul temperaturii corpului, pentru a se păstra activitatea enzimelor.

În urma respectării acestor cerințe, produsele cosmetice finite sunt “hrană” organică pentru piele. Producătorii cetrtificați de cosmetice organice afirmă că până și cel mai mic compromis în procesul de producție poate fi fatal pentru eficiența produsului final.

Rezultatul

Cheia este, ca în cazul oricărui produs, eficiența. O multitudine de strategii sunt incluse în eforturile producătorilor pentru a satisface cerințele consumatorului de produse bio. Ne putem limita alegerea între cosmeticele organice existente prin atenția la calitatea ingredientelor folosite, la certificările obținute de la instituțiile acreditate de certificare, însă până la urma cel mai viabil criteriu rămâne: ”cum răspunde pielea mea la acest produs?”

Prin urmare, calificativul de produs organic nu trebuie să fie o strategie de marketing pentru producători, nici aderarea la un trend în vogă pentru consumatori, ci ceva intrinsec sănătății și frumuseții pielii noastre.

O altă calitate a unora din cosmeticele organice care se respectă este aceea că sunt preparate manual. Este doar firesc să nu forțezi natura să se conformeze unei mașini. Din păcate, această filosofie de fabricare nu este una dominantă în lume.

Pe lângă fabricarea manuală a produsului final, este importantă și crearea manuală a fiecărui ingredient în parte: extracte din plante etc. Acest procedeu este în sine o formă de artă.

Ce înseamnă biologic activ

Dacă ingredientele provin direct din natură, moleculele din care sunt alcătuite se află în repartizarea firească pentru organismele vii. De asemenea, ele conțin o concentrație minimă de compus chimic specific găsit în plantă, care este responsabil de efectele terapeutice ale plantei în sine, iar restul poate fi înlăturat. Aceasta este însă o abordare minimalistă. În realitate, în natură totul interacționează și același compus în contextul biologic al unei plante se va comporta diferit când este în contextul biologic al altei plante. Uneori aceste diferențe pot fi mai mult decât calitative. Același compus chimic are proprietăți diferite în contexte bologice diferite, în funcție de interacțiunile cu alte organisme vii. E ca și la o compoziție muzicală: cât se pierde la o notă muzicală scoasă din contextul unei opere? Relaționarea între note este ceea ce face compoziția unică și completă, ceea ce îi conferă o personalitate.

Cosmeticele organice trebuie să păstreze nu doar personalitatea individuală a plantei, ci și toata complexitatea interacțiunilor ce au loc într-un amestec de plante. Aceasta este compoziția ideală: un produs “viu”, care să interacționeze cu organismul viu care este pielea noastră.

3 aspecte de reținut despre cosmeticele organice

Țin să mai aduc în discuție 3 aspecte extrem de importante, însă poate mai greu de acceptat în contextul puzderiei de cosmetice „perfecte”, pline de parfumuri sintetice și texturi impecabile ce ne înconjoară din toate părțile:

1. parfumul produselor organice este acela rezultat din îmbinarea plantelor, fără alte adaosuri, prin urmare poate fi pentru început mai dificilă adaptarea la aceste arome strict naturale, căci, să o admitem, am fost obișnuiți numai cu parfumuri sintetice în creme, loțiuni și alte cosmetice, încât nu mai știm cum “miroase” natura. Există însă și multe produse cosmetice organice cu arome foarte atractive, vă asigur, din proprie experiență.

2. textura produselor cosmetice organice poate fi una mai neuniformă, în sensul că, datorită compușilor naturali asupra cărora nu se intervine, se pot produce mici aglomerări de materie în creme, șampoane, loțiuni, etc., care însă nu afectează în nici un fel calitatea produselor.

3. culoarea cosmeticelor organice poate diferi în funcție de anotimpul în care ingredientele din respectivul produs au fost recoltate. Pentru că nu sunt folosiți nici un fel de coloranți, culorile cremelor organice pot să nu fie perfecte.

Concluzie

Produsele naturale 100%, neparcurgând procese artificiale de fabricare, ne aduc culorile, texturile și aromele naturii, pe care nu avem cum să o uniformizăm și să îi mai și pretindem apoi să rămână “naturală”.

Comments are closed.

Navigate