Deodorante naturale cu piatră de alaun

Piatra de alaun (potassium alum) este alternativa naturală la deodorantele convenționale, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. S-ar putea spune chiar la antiperspirantele convenționale, întrucât piatra de alaun are un ușor efect astringent.

Deodorantele piatră de alaun sunt obținute prin tăierea și uneori și șlefuirea pietrei brute, pentru ușurarea utilizării. Ele au fie formă neregulată, fie o formă finisată și așezată într-un recipient similar cu cel de la deodorantele tip stick.

Însă putem găsi alaunul și sub forma de pulbere sau cristale, ca ingredient cosmetic, util dacă dorim să preparăm acasă un produs cu efect deodorant, aftershave sau post-epilare. Pentru că da, și acesta este un produs multiutil!

Nu mai puțin, mineralul se regăsește și în preparate deodorante bio, cum sunt de pildă cele de la Urtekram, unde alaunul este combinat cu suc de aloe, glicerină vegetală și chiar uleiuri esențiale, pentru a conferi o aromă plăcută.

De ce este atât de apreciată piatra de alaun?

 • nu este iritantă, fiind indicată inclusiv persoanelor cu piele sensibilă, dar și gravidelor sau copiilor;
 • este usor astringentă, deci închide porii pentru o scurtă perioadă de timp;
 • oprește sângerarea în cazul tăieturilor, astfel că se poate folosi în deplină siguranță și după epilat, spre deosebire de deodorantele clasice;
 • are efect antibacterian, blocând bacteriile responsabile de mirosul neplăcut în zonele afectate de transpirație;
 • nu lasă pete albe pe haine;
 • este cel mai ECONOMICOS deodorant – practic, piatra de alaun ține foarte mult (în funcție de mărimea ei, între 6 luni și 2 ani); în plus, acest mineral nu expiră niciodată.

Cum se utilizează piatra de alaun stick?

Se aplică prin mișcări ușoare pe pielea umedă sau, dacă se aplică pe pielea uscată, se va umezi piatra înainte de utilizare. După fiecare folosire, se va șterge cu un șervet curat pentru a o menține uscată și se va păstra în loc ferit de umezeală excesivă.

AICI colecția noastră de deodorante naturale.

5 comentarii

 1. Am folosit piatra de alaun pe post de deodorant mai bine de 3 luni.
  Nu iritatii dupa epilare, nu miros neplacut. Ca deodorant: nota 10!
  Dar! Dupa aproximativ 3 luni au inceput durerile axiale si apoi dureri in zona sanilor care mai persista si astazi dupa 2 luni de la intreruperea utilizarii. Precizez ca nu folosesc substante care ar putea da astfel de reactii: anticonceptionale, creme cu hormoni, etc.
  Am mai intalnit o persoana care are aceleasi probleme.
  Cred ca nici piatra de alaun nu este complet inofensiva.
  M-am intors la reteta veche: bicarbonat in apa de trandafiri.

 2. sideris

  @Carola: practic, totul este posibil. Astfel de reactii sunt in general semnalate dupa epilarea cu ceara sau cu epilatorul, insa daca sunteti sigura ca piatra de alaun le-a provocat, stoparea utilizarii se impune, intr-adevar. Pana acum nu ne-au fost semnalate astfel de cazuri, desi si noi acelasi deodorant il avem in oferta. Pentru siguranta, va recomand o ecografie axiala, nu strica niciodata opinia unui specialist.

 3. Cam tarziu m-am trezit si eu sa comentez, dar as vrea sa va atrag atentia asupra faptului ca piatra de alaun (potassium alum) este, de fapt, o forma de aluminiu, adica exact ceea ce vrem sa ocolim. Denumirea completa este „Aluminum potassium sulfate”, de unde rezulta clar ca este vorba de aluminiu. Experienta Carolei de mai sus este, zic eu, graitoare, in acest sens. Cred ca recunoastem cu totii simptomele folosirii produselor cu aluminiu. Sigur, comerciantii de piatra de alaun sustin ca molecula acestei substante este prea mare pentru a penetra epiderma, astfel incat, desi este vorba de aluminiu, nu ne poate face atat de mult rau ca sub celelalte forme din comert. Eu una prefer sa nu risc.

  A, iar cealalta forma de piatra de alaun, si anume Ammonium alum, este acelasi lucru, tot aluminiu.

 4. sideris

  @Orjen:

  piatra de alaun (potassium alum) este un mineral natural cu proprietati antibacteriene, antiseptice, hemostatice. A nu se confunda cu ammonium alum, varianta sa sintetica.

  Personal, sunt o persoana predispusa la alergii, acest deodorant fiind singurul care nu doar ca nu irita pielea, ci asigura si vindecarea rapida a eventualelor iritatii dupa epilare. Este foarte bun si pentru barbati, dupa ras.

  Evident, nu este unica alegere naturala, bicarbonatul de sodiu fiind de altfel cea mai banala si simplista alternativa.

Navigate