Despre… testarea cosmeticelor pe animale

Rânduri pe care eu nu doresc să le scriu, iar voi nu doriți să le citiți…

Poate că nu sunt cel mai bun avocat al animalelor pe care se fac teste. Dar mă scandalizează faptul că aceste teste sunt facultative și totuși se fac, așa cum voi arăta mai jos. Am să încerc măcar să punctez câteva aspecte legate de testarea cosmeticelor pe animale.

Animalele folosite pentru teste sunt în general șoarecii, șobolanii, iepurii. Și, contrar a ce s-ar putea crede, nu doar ingredientele sintetice și chimicalele se testează pe animale, ci și ingredientele naturale, deoarece și unele substanțe naturale pot cauza alergii și iritații. Probabil, la un prim gând, ne spunem că acei șoricei de laborator pe care se testează cosmeticele sunt incomparabil mai norocoși decât confrații lor asupra cărora se testează medicamente sau radiații sau cine știe ce alte grozăvii. Dar nu se face doar atât. Animalelor li se picură în ochi substanțe chimice, spre a se observa cât suportă. Iepurii nu lacrimeazaă Neputând să lăcrimeze, ochii lor nu pot elimina substanțele respective și mulți mor zbătaâdu-se… (Probabil mulți dintre voi vor încheia lectura aici.)

De ce fac rău testele pe animale? Să nu uităm că pielea este un organ, care absoarbe tot ce se întinde pe ea, fie că e vorba de gel de duș, cremă sau parfum. Altfel, cum s-ar explica plasturii pentru cei ce vor să se lase de fumat sau alte tratamente medicale ce se administrează prin piele? Cred că argument mai puternic decât acesta ca să fim mai atenți la ce punem pe piele… nu există. Revenind la animăluțele de laborator supuse testelor, îmi amintesc nenumărate articole citite (care au stat și stau la baza postărilor mele), în care erau menționate efectele testării diverselor substanțe chimice pe bieții sechestrați. Toxicitate la ficat, afectări ale organelor de reproducere, tumori peste tumori, etc. Îmi imaginez că se dau și doze tot mai mari, spre a se observa ce limită suportă…

Pe unele cosmetice putem vedea textul „the finished product has not been tested on animals”. Însa gravă e testarea pe animale a ingredientelor nocive din compoziția cremei, în cine știe ce cantități. Pe animale se pot testa ingrediente individuale, combinații de ingrediente sau produse finite.

Aspecte legale privind testarea cosmeticelor pe animale

Produsele farmaceutice trebuie prin lege testate pe animale. E crud, dar să zicem că înțelegem. Ca orice specie, și noi oamenii considerăm că viața noastră are prioritate în fața vieții altor specii. Însă testările pe animale a cosmeticelor și produselor de curățenie nu sunt obligatorii prin lege. PETA activează pentru a convinge companiile că există metode viabile de testare care să nu implice animalele de laborator. Însă adesea industria cosmetică respinge metodele relevante de testare umană, pentru că rezultatele testelor pe animale pot fi manipulate, iar subiecții nu trebuie plătiți. Testarea pe animale este interzisă în Olanda, Belgia și Marea Britanie, iar în 2002 UE a decis să interzică testele pe animale începând cu anul 2009. Franța, desigur, a protestat împotriva acestei interdicții, la fel și federația europeană a ingredientelor cosmetice, care reprezintă 70 de companii din Elveția, Franța, Germania și Italia.

Cum pot fi testate cosmeticele dacă nu pe animale?

Deoarece produsele trebuie totuși testate cumva pentru siguranță. Există următoarele metode:

 • luarea în calcul a ingredientelor și combinațiilor de ingrediente ce au fost deja testate intens pe animale – e ironic, da, căci beneficiază ultimii sosiți în industria cosmetică de reputația crudă a antecesorilor lor, dar este o metodă;
 • evitarea ingredientelor nemaifolosite sau a combinațiilor de ingrediente care nu au fost testate anterior;
 • testarea pe voluntari umani, care își pot exprima liber consimțământul și care primesc o plată pentru acest voluntariat.

Companiile de cosmetice dețin deja tehnologii de modelare pe computer și culturi de celule pentru a simula țesutul uman, însă cei ce militează pentru continuarea testelor pe animale spun că nici una din aceste metode nu este suficientă.

Companiile ce fabrică produse de înfrumusețare și de curățenie organice sunt oponenți ai testelor pe animale. Dar și companiile de cosmetice non-organice, cum este de exemplu The Body Shop, protestează împotriva actelor de cruzime asupra animalelor.

27 comentarii

 1. numarul anual estimat al animalelor testate in scopul cercetarii se afla undeva intre 50-100 milioane.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_testing#Numbers

  sunt curios care ar fi reactia oamenilor daca o „specie superioara” ne-ar face noua asa ceva. imi vin in minte cuvintele „genocid”, „holocaust”, „crima impotriva umanitatii”, care descriu fapte insutit mai mici.

  ironic e ca oamenii ucid zeci de milioane de animale, dar daca un rechin ne ataca deoarece inotam in teritoriul lui, trebuie exterminati rechinii din acea zona, ca reprezinta pericol pentru oameni….

 2. soarece, sobolan, iepure, toti au acelasi drept la viata;
  doar pentru ca iepurele este mai dragalas nu inseamna ca soricelul merita chinuit mai mult :)

 3. cred ca toti cei care sunt iubitori de animalesi eu suntcu siguranta una din ei,am avut s iepuri acasa in apartament am un caine si am avut pisici si papagal,desi iubesc animalele si nu as putea trai fara ele,sunt sigura ca multi dintre noi le iubim si cu toate astea,pana sa dam de cei care nu efectueaza teste pe animale am folosit produse chiar daca stiam ca sunt testate peanimale si am fi ipocriti sa negam,acum e altceva am dat de lush si nu renunt la ei,dar pana la lush,am folosit multe si marunte care au fost testate si cu parere de rau,dar le-am folosit pt ca nu aveam incotro si situatia economica nu era atat de bogata si stim cu totii ca ne cam ustura produsele cu adevarat bune si naturale…sa speram ca pana la urma se vor opri toti din testarea asta pe animale pentru ca a spus cineva mai sus nu le-ar cnveni ca cineva superior sa-i trateze astfel.foarte interesant merita citit si de cei care isi cumpara blanuri daca ar vedea cum sunt chinuite animalele pentru blana lor scumpa si lucioasa le-ar pierii cheful si mie imi vine sa ii jupoi pe ei de vii am vazut din pacate cum sunt tratate animalele si nici macar nu le anesteziaza pur sisimplu isi bat joc le kinuie le lovesc pana mor..e tragic…am plans va spun sincer!keep up the good work!!

 4. miine, 24 aprilie, este ziua mondiala a protectiei animalelor de laborator. in general nimeni nu face nimic cu aceasta ocazie, cu toate ca e o zi in care ar trebui sa tragem un semnal de alarma cu privire la testarea pe animale. si pentru daca marile companii de cosmetice au renuntat la testele pe animale, nu la fel se poate spune despre alte ramuri ale industriei. mai nou, se cresc urechi umane pe soareci pentru oamenii care au ramas fara pavilioane in urma accidentelor… iar pentru extragerea urechii, evident, soricelul purtator trebuie ucis…

 5. sideris

  Sunt atatea lucruri abominabile pe care le fac oamenii animalelor (si altor oameni, desigur). Chiar as fi curioasa daca acele campanii online, petitii, semnaturi etc. au vreun rezultat, pentru ca am semnat si eu destule. Dar pana una-alta, noi stam bine-mersi, si atatea lucruri crude se intampla :(

 6. Cine sustine că doreşte protecţia animalelor se referă desigur la animalele draguţe, pufoase, roz, etc. pentru că nu am auzit pe nimeni să protesteze impotriva deratizărilor. Cel putin 90%(presupunere, nu fapt dovedit) din cei care semnează petiţii împotriva testelor pe animale folosesc produse pentru care s-au făcut teste pe animale. Şi nu în ultimul rând, nu cred că animalele sunt mai importante decât oamenii după cum se sugerează in articol testarea pe voluntari umani. Sunt multe de spus pe acest subiect, argumente pro sau contra dar eu nu sunt în măsură decât să-mi dau cu părerea.

 7. sideris

  Vlad, din punctul meu de vedere, un animal este un animal, indiferent de cat de pufoasa ii este blana. Dar probabil ca oamenii reactioneaza mai motivat daca au si o tendinta afectiva fata de o anumita specie. Sunt putini „iubitori” de soricei si sobolani. Oricum, cred ca o „aglomerare” de iepurasi sau de pisici ar fi la fel de nedorita ca una de sobolani, iar deratizarea doar intamplator vizeaza doar sobolanii, pentru ca ar exista indiferent de specia vizata.
  La partea cu cei ce folosesc produse testate pe animale, sigur ai dreptate. Daca pe produse ar scrie clar „testat pe animale”, poate ca oamenii ar fi mai constienti. In rest, produsele uzuale din viata de zi cu zi sigur sunt testate pe animale, cu exceptia celor ecologice si a variantelor naturale.
  In cazul medicamentelor, de exemplu, nu cred ca exista alternativa pentru testari. Dar numarul animalelor chinuite s-ar reduce semnificativ daca unele produse, cum sunt cosmeticele, ar fi alcatuite din substante dovedite demult ca inofensive, si nu din combinatii de chimicale de umplutura care cauzeaza suferinta animalelor de laborator. Sigur ca subiectul este controversat si deloc simplu. Dar exista companii foarte bune de cosmetice, de exemplu, care practica testarea produselor finite in familie sau pe alti voluntari.

 8. Eu acum vreo 5 ani voiam să-mi iau o hăinuţă de blăniţă şic şi modernă. Strângeam bani, îmi amintesc că era 11 milioane atunci. Am văzut în acea perioadă un filmuleţ la o fermă de animale de blană. De atunci nici pantofi din piele nu-mi mai iau, chiar nu ştiu cum am putut să vreau haine din blană sau piele. Am vomitat şi apoi am plâns vreo oră după ce am văzut ce păţeau animalele acelea.

 9. Na că am scris greşit începutul. „Acum vreo 5 ani…” voiam să zic dar articolul citit m-a zăpăcit

 10. sideris

  Am corectat eu, mi-am dat seama.
  Da, si mie mi-e rusine ca mi-am dorit demult haina de piele – bine ca nu am cumparat! Evit sistematic orice piele sau blana la imbracaminte, dar marturisesc ca la pantofi inca am de piele. Mi-am propus ca de acum inainte cand cumpar ceva nou, sa nu fie de piele. Macar atat…

 11. econinja

  Buna, explic a ..nu stiu cata oara ca:animalul este SUFLET cu o constiinta ,ratiune elementara,sentimente la fel de puternice ca ale noastre si simturi mult mai dezvoltate.TOATE ANIMALELE AU ACELEASI DREPTURI DE VIATA CA OAMENII BUNI.cea mai mare greseala a omului e ca ,neaga existenta constiintei, ratiunii la animale,sau a sentimentelor si am auzit chiar iubitori de animale care fac asta,negand existenta constiintei ,ratiunii.dar un alt lucru ingrozitor care exista:omul in unele cazuri recunoaste ca animalul are constiinta ratiune dar profita de faptul ca e:elementara.de aici a inceput totul:acum cinci mii de ani cand a luat nastere malefica societate patriarhala care:a exploatat si continua si azi sa exploateze animalele prin gandirea specista,a exploatat si continua sa exploateze Natura,a luat libertate femeilor si a barbatilor si o face si azi prin:sexism cavalerism,roluri de gen impuse.spurcata, infecta dominatie a barbatilor asupra Planetei intregi TREBUIE SA DISPARA,SPRE BINELE TUTUROR FIINTELOR!Dreapta Invatatura Egalitarista Feminista are ca scop respectarea Drepturilor si Libertatilor tuturor fiintelor indiferent de specie sau sex.Am ales de mult aceasta Cale nu numai ca sa nu mi fie rusine ca sunt barbat dar o consider Calea care respecta cu adevarat fiintele Planetei.Daca omenirea nu se trezeste de vreme va avea mult de suferit.societatea carnivor patriarhala specista si sexista,va disparea dupa anul 2012 asa cum profeteste Nostradamus si multi altii.Atunci va fi un razboi in ceruri cand extraterestrii Buni se vor lupta cu cenusii care domina lumea.NU este SF ce spun:CA SA condamni CEVA TREBUIE SA CUNOSTI CA SA SUSTII CEVA LA FEL:TREBUIE SA CUNOSTI.ASA CA CITIT :PALEOASTRONAUTICA si despre Tablitele Sumeriene descifrate de Zecharia Sitchin. Cat ma priveste as avea nevoie de ajutorul oamenilor care gandesc ca mine: sunt Vegan din August anul trecut am aruncat toate medicamentele chimice care sunt experimentate pe animale,nu am acasa nici aspirina.Un exemplu:majoritetea produselor cu ingredientele animale,fac rau si pentru animale si pentru om:carnea,laptele ,ouale toate nu numai ca se obtin din suferinta dar:sunt sursa de colesterol,varice,impotenta,boli de inima,arteroseclroza ,osteoporoza.medicanentele la fel:se obtin prin suferinta ,adica experiente pe animale si:vindeca o boala si apar mai multe ca efecte secundare din cauza substantelor chimice.toit asa multe cosmetice chimice distrug :parul ,pielea provoaca iritatii.Si pe langa toate astea:distrug Planeta:industria carnii,a lactatelor distruge Planeta,industria chimica la fel.Acum am auzit ca si in hartie se baga :glicerina care se obtine din grasime de animale dar sunt mai multe glicerine sunt si chimice si vegetale.la fel mi se pare foarte dubioasa firma Hofigal care cica e Naturista dar:cand i am intrebat :”fac sau nu experiente pe animale cum pot dovedi ca nu fac experiente pe animale ?”raspunsul a fost:tacerea.La fel si compania Koh-i-no dor e extrem de dubioasa ca am intrebat de doua ori daca in fabricarea creoanelor ,a tusului se folosesc ingrediente animale sau nu si raspunsul a fost:tacerea.As mai avea mult de zis despre Naturistii din romania stiu niste lucruri interesante,pe langa parti pozitive sunt si parti negative dar aici nu intra subiectul.Studiez Medicina Naturista si am dovezi ca e cea mai buna.Dar ca sa vedeti ce ne asteapta scrieti pe google.ro:codex alimentarius.Ar trebuie facuta o petitie in care sa se ceara prin lege notarea pe toate produsele daca:contin sau nu ingrediente animale si daca s au facu sau nu s au facut experiente.O intrebare:am citit aici ca pe produsele Ecologice nu se fac experiente pe animale dar oare contin ingrediente animale?

 12. econinja

  Intrebare:la ce se refera cand se scrie pe o cutie de medicament:testat clinic?La experimente pe oameni sau animale?Sunt inca multe lucruri care asteapta raspuns.

 13. alexandra

  salut…eu am o intrebare: daca stiti cumva care produse romanesti sunt testate pe animale si care nu. ma refer la firmele gen „farmerc”, „gerovital” etc.

  in caz ca va intereseaza, sunt site-uri care au liste intregi de firme situate fie pe „lista neagra” din acest punct de vedere, fie doar firmele care nu testeaza pe animale. din pacate, multe firme isi schimba politicile in timp de aceea va recomand sa intrati pe site-ul respectivei firme si sa va interesati.
  recomandarea mea ar fi sa evitati produsele de la Procter&Gamble deoarece ei si-au anuntat clar intentia de a nu renunta la testarea pe animale. una din exceptiile continute in gigantul P&G este Wella.

  Va salut si va urez un calduros cumparat responsabil :)

 14. Tocmai in manualul de engleza de clasa a 7-a am aflat acest lucuru…. era o poza mare cu un iepuras caruia i se picrarera substante in orchi(saracutul era tot galben si cu ochiul imflamat), iar tot acolo mai scria ca nu se testeaza doar pe iepurasi ci si pe porcusori de guineea…. li se rade parul de pe spate si se toarna anumitele solurii … ori in ochi si lasa asa animalele cateva zile sau luni sa vada cat le suporta sau cum reactioneaza… ce CRUZIME!

 15. INCREDIBIL :sa mai zica lumea ca nu este telepatie:tocmai acum am facut reclama despre acest blog pe pagina facebook cu titlul:romani pentru animale,si am primit aceasta notificare de raspuns pe email..Ce bine ar fi ca sa invoc asa si alte lucruri si sa si vina asa rapid..!.Mai bine zis am amintit pe fb despre blog cum ca aici se pot gasi informatii despre testare si netestare pe animale.

  @Ioana:cu acei criminali nazisti gestapo trebuie procedat la fel poate atunci s ar lecui !

  CUM SE FACE:ca exista firme ,companii de renume care pot sa NU testeze pe animale si au si produse foarte bune!?…cei care testeaza pe animale sunt posedati de fortele raului ca sa isi satisfaca poftele bolnave sadice.

 16. Am si eu o intrebare,nelamurire totala:

  folosesc pasta de dinti Himalaja Herbal si pe ea arata:sigla cu iepuras si scrie no animal testing,plus litera V specificand :vegetarian.dar:am observat ca,pe celelalte produse:sampon,crema de ochi nu scrie asa ceva.Desi aminteste ca sunt produse de ajurveda.Am scris :in Romania,apoi in strainatate apoi:iar in Romania intrebandu i daca celelalte produse sunt vegane si netestate pe animale si inca nu mi sa raspuns.Tare as vrea sa folosesc acele produse ca sunt ieftine,si bune.Dar daca nu stiu adevarul despre ele..renunt.

 17. Omul este o fiinta superioara in comparatie cu animalele, dar cu toate testele astea pe animale …tare imi doresc sa existe ceva mai superior decat omul , poate asa ne invata minte.. pana atunci ori se lupta pentru drepturile animalelor, ori cosmeticele se vor „bucura” de un test pe animalutele alea asa frumoase…
  P.S. Oare pe scumpul nostru iepuras Boc se fac teste?

 18. Niti:iti apreciez compasiunea fata de animale dar tin sa precizez ca:omul nu este fiinta superioara fata de animale ci:se complecteaza.Eu m-am ocupat foarte mult cu acet aspect si am si facut o lista impotriva umanocentrismului aratand ca omul nu poate fi suprem,iata diferentele:
  -animalul:are constiinta ,ratiunea, elementara sau peste elementara,are sentimentele dezvoltate la fel si capacitatile extrazenzorial telepatice,si o buna parte din simturi.capacitatile fizico tehnice sunt:unele dezvoltate altele elementare sa peste elementare.
  -omul:are constiinta,ratiunea, dezvoltata,dar capacitatile extrazenzorial telepatice,si o buna parte din simturi elementare sau peste elementare.Sentimentele ii sunt dezvoltate-mai putin la oamenii cruzi.Capacitatile fizico tehnice sunt si ele unele dezvoltate altele elementare sau peste elementare .
  Prin urmare omul bun se complecteaza si este dezvoltat in unele cazuri si animalul la fel,difera doar :capacitatile cu care natura a inzestrat fiintele.Deasemenea omul distruge planeta si ..nu mai trebuie sa insir ce face…el ,omul rau,ipocrit,cinic nu este superior deloc in senz pozitiv,doar dezvoltat ca tehnica avand sufletul lipsit de bunatate,compasiune,mila si iubire.Sa nu uitam ca daca animalele sunt violente o fac ca sa supravietuieasca si:vaneaza.Omul insa practica violenta nejustificata din:distractie chiar daca exista alternative fara cruzime,si distractia e la fel de importanta ca alte lucruri.Omul insa cu ajutorul convingerilor patriarhale pune deoparte capacitatile dezvoltate ale animalelor si:sa cocotat in varful lantului trofic,profitand de constiinta dezvoltata si de o parte a tehnicii dezvoltate.Acelasi lucru sa intamplat si in cazul sclaviei:omul alb sa crezut „superior”celor de culoare pentru ca:are alt aspect,omul alb avea vapoare,orase,palate,arme de foc in timp ce oamenii de culoare traiaeau in armonie cu natura avand tehnica mai putin dezvoltata in aumite parti.Omul alb ca un las a profitat de tehnica dezvoltata si a inrobit pe cei de culoare.Acelasi lucru face si cu :animalele.Acest lucru se numeste:specisism.Este una din cele mai urate fapte ale omului asa cum arata si laureatul premiului Nobel Isak B.Singer:-faptul ca omul profita de forta in fata animalelor este cea mai grava foarma de rasizm-Si are perfecta dreptate.Omul ca sa supravietuieasca adica:sa nu distruga planeta trebuie sa se intoarca la natura.Azi are posibilitatea sa traieasca vegan nefiind nevoit sa imbrace blanuri,sa consume carne si alte ingrediente animale.la fel si cainele poate fi vegan,exista hrana speciala bio vegana la caini ,conditia sa se respecte o cura periodica de ceai,suc,tablete de merisoare.
  Tin sa spun ca:aceste pareri dizidente pe care le comunic sunt atacate de oamenii care dispretuiesc animalele ,de oamenii frustrati-nu ma refer la Niti acolo am facut o corectare ci la cei care efectiv ma ataca-desi legea prin ordonanta 137 pentru combaterea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare,imi da dreptul de a spune parerea,asa si ceilalti au dreptul la parere insa parerea lor este instigatoare la cruzime.Plus ei sunt in majoritate nu eu sau cei ca mine.

 19. Si eu tin foarte mult la animale si da, cred ca omul trebuie sa se intoarca la natura. Dar totusi continuam sa stricam tot. Si mda, generalizez. Poate iubesc animalele foarte mult pentru ca am crescut cu o catelusa si un pisic, dar ..hmm..nu numai asta e motivul. Trebuie sa avem putin loc in inima si pentru animale. Cred ca am gresit cand am spus ca omul este superior . Nu este deloc! Omul este doar tehnologizat, insensibil si ..lista poate continua. Si spun asta in masura in care si eu sunt om! Si acum ce ramane de facut? O sa sensibilizam populatia Romanicai? O sa-l intoarcem pe om la natura?

 20. @Niti:ma bucur ca ai bunul simt sa recunosti aceste lucruri.Stii multi oameni cu care am de a face o tin pe a lor si isi ascund greselile ca si cum ascund unii mizeria sub covor si arata catre altul:”el a fost el a facut mizerie”in cazul de fata:aratand catre animale..punand toata vina si amaraciunea pe:animale.Stii multi numesc oamenii rai,antipatici,prosti:”maga,bou,porc,gaina,sobolan.porcarii,magarii”i aceste zoocalomnii au ramas chiar fara rea vointa si in vocabularol iubitorilor de animale repet:din reflex,fara ura fata de animal.Se poate sensibiliza o parte din populatia tarii,dar un rol foarte negativ il joaca religia in educarea anti animale a omului.Sunt unii oameni in toate partile globului care:se schimba spre bine,ori:raman la fel de indiferentisti.merita insa sa incercam sa ii ducem spre o cale a compasiunii a milei si a iubirii pe cei din jurul nostru si daca reusim sa deschidem sufletul:la un singur om din tot universul am facut ceva.Trebuie sa lasam la fel de mult loc in suflet si pentru animale ca si fata de oamenii buni,cand iubim atunci trebuie sa iubim fara ierarhizare.Ierarhizarea o invata iar religia,indoctrinand omul sa iubeasca:in „trepte”adica ierarhic.De natura apartin toate fiintele,chiar si plantele si noi suntem o contopire perfecta a lor.Difera ambalajul.

 21. Ioana S.

  Acest subiect este tratat pe foarte multe blog-uri si forumuri in Romania, dar ceea ce ma enerveaza tot mai mult este ca nimeni nu face un efort pentru a colecta sau furniza informatii clare si obiective,toti marii iubitori de animale parand a prefera doar sa faca valuri si sa descrie cu lux de amanunte suferinta animalelor pentru a sensibiliza auditoriul, fara a oferi insa alternative bine fundamentate.
  Deci:
  1. Situatia legala
  La nivelul UE, testarea produselor cosmetice finite este interzisa din 2004. Din 11 martie 2009, a intrat in vigoare Directiva care interzice in Uniunea Europeana inclusiv testarile ingredientelor cosmetice pe animale. Programul de eliminare a testelor pe animale in industria cosmetica se desfasoara in doua etape, urmand ca pana in 2013 sa fie interzis inclusiv importul de produse/ingrediente testate pe animale din afara UE. Din pacate, in prezent Comisia Europeana discuta prorogarea acestui termen cu inca 10 ani, considerand ca nu exista suficiente metode alternative de testare. Daca doriti sa va opuneti acestei prorogari, puteti semna petitia ECEAE (The European Coalition to End Animal Testing) pe http://www.gocrueltyfree.org. Chiar daca se mentine termenul initial, acest lucru nu va insemna ca toate produsele cosmetice vor fi „cruelty free”. problema este ca foarte putine ingrediente sunt folosite exclusiv in industria cosmetica, iar celelalte, destinate si fabricatiei altor produse, vor putea fi in continuare testate pe animale „la liber”.
  2. Ce alternative avem?
  Fata de cele de mai sus,declaratiile de genul „produsele noastre nu sunt testate pe animale” nu au nici o valoare. Prin urmare, daca intr-adevar dorim produse „cruelty free”, trebuie sa le cautam in primul rand pe cele certificate in acest sens. SINGURA certificare recunoscuta pe plan mondial este cea a CCIC (Coalition for Consumer Information on Cosmetics), care a elaborat standardul HCS (Human Cosmetic Standard), dupa care sunt certificati producatorii cosmeticelor lipsite de cruzime (Leaping Bunny Program). Din aceasta coalitie face parte pe langa o serie de organizatii americane si canadiene care se opun vivisectiei si ECEAE, de care am aminitit mai sus (printre membrii ei se afla BUAV – Marea Britanie, One Voice – Franta, LAV – Italia, Deutscher Tierschutzbund – Germania). Companiile solicitante sunt supuse unui audit serios in cadrul caruia sunt verificate listele de ingrediente si furnizori. De asemenea, acestea sunt obligate sa adopte in mod irevocabil un „fixed cut off date”, adica un termen limita, orice ingredient testat (chiar si de catre terti) dupa aceasta data (aflata in trecut) nemaiputand fi utilizat de catre aceste companii. Mai este de mentionat ca intreaga companie este certificata, nu doar o linie de produse, cum se intampla in cazul multor linii „bio” ale unor mari producatori de produse cosmetice. Lista completa a companiilor certificate se poate accesa sun http://www.leapingbunny.org. Nu voi da nume aici dar eu personal am gasit nu mai putin de 38 de producatori disponibili in magazine materiale sau virtuale din Romania. Bineinteles ca acestea nu sunt singurele produse netestate pe animale, si de aici incolo, fiecare trebuie sa decida pentru sine in declaratiile carui producator sau in ce logo cu iepuras sa aiba incredere.Oricum, sfatul meu este ca aceia care doresc intr-adevar sa evite produse „insangerate” sa evite listele pozitive ale PETA.

 22. Cred ca cei care fac asemenea atrocitati animalelor ori au nevoie disperata de bani (desi eu personal as prefera sa fiu gunoier decat asta), ori au inima de piatra.

Navigate