Natural și BIO

De ce este ideal să ne hrănim pielea cu produse naturale

În primul rând, să nu uităm că cel mai mare organ al nostru este tocmai pielea. Pentru că este un organ viu, trebuie să îl hrănim cu „hrană” sănătoasă. De altfel, factorul primordial de atracție este sănătatea: dacă pielea strălucește de sănătate, este mai atrăgătoare.

Apoi, pentru că pielea este o „stradă” cu 2 sensuri: așa precum secretă substanțe, la fel le și absoarbe pe cele din produsele de îngrijire pe care le folosim. Tot ce punem pe piele este absorbit și prin urmare ajunge în organism. Mai exact, “mâncăm” tot ce punem pe piele.

Parfumul, textura și culoarea cosmeticelor naturale sau bio

Țin să readuc în discuție 3 aspecte poate mai greu de acceptat de către noii adepți ai îngrijirii naturale. Greu de acceptat în contextul puzderiei de cosmetice „perfecte”, pline de parfumuri sintetice și texturi impecabile ce ne înconjoară din toate părțile:

  • parfumul cosmeticelor naturale sau organice este acela rezultat din îmbinarea uleiurilor vegetale, extractelor sau uleiurilor esențiale din plante, fără alte adaosuri de proveniență sintetică. Prin urmare, poate fi pentru început mai dificilă adaptarea la aceste arome strict naturale. Căci, să o admitem, am fost obișnuiți numai cu parfumuri sintetice în tot ce am cumpărat din magazine: creme, șampoane și alte cosmetice, dar și odorizante de încăperi, detergenți de rufe sau veselă, lumânări parfumate… încât nici nu mai știm cum “miroase” natura. Făcând o simplă comparație între un parfum de trandafir sintetic și unul natural, este poate mai greu pentru început să îl agreăm pe cel natural.
  • textura produselor cosmetice naturale poate fi una mai neuniformă, în sensul că, datorită compușilor naturali asupra cărora nu se intervine, se pot produce mici aglomerări de materie în creme, unturi, uleiuri, șampoane etc., care însă nu afectează în nici un fel calitatea produselor. Este doar un efect al purității ingredientelor, al lipsei de antiaglomeranți.
  • culoarea cosmeticelor naturale poate diferi în funcție de anotimpul în care ingredientele din respectivul produs au fost recoltate. Culorile cremelor bio pot să nu fie perfecte, ci oarecum neaspectuoase la prima vedere.

Cosmetice handmade? Nesigilate?

cosmetice naturaleÎn lumea produselor cosmetice naturale sau bio, întâlnim și o seamă de produse manufacturate și ambalate manual, fără ajutorul unei linii de ambalare. (De altfel, este doar firesc să nu forțezi natura să se conformeze unei mașini.)

Cosmeticele fabricate manual, în loturi mici, sunt tot mai apreciate în întreaga lume, mărturisind grija producătorului lor pentru fiecare flacon în parte. Mai mult, adesea și ingredientele unui produs cosmetic manufacturat sunt pregătite de însuși producătorul lor: macerate uleioase, extracte din plante etc. Acest procedeu este în sine un ritual, o formă de artă.

Din păcate, în cazul produselor mai sensibile, acest lucru înseamnă termen de valabilitate mai scurt.

O bună parte dintre produsele pe care le promovăm în Sideris Shop sunt astfel.

Este un produs handmade mai non-calitativ decât unul produs și ambalat la linie? Ne permite cultura cumpărătorului modern să aderăm la produse fabricate manual de către micii producători, adesea nesigilate, sau rămânem la marile brand-uri? La această întrebare putem răspunde doar fiecare dintre noi, în funcție de convingerile personale.

BIO (organic) versus NATURAL

Se cuvin menționate și următoarele aspecte:

  • se poate întâmpla ca un produs certificat BIO să nu fie 100% natural – de ce se întâmplă acest lucru? Să luăm ca exemplu o cremă care conține apă (element care nu poate fi certificat bio), substanțe active provenite din agricultura ecologică și, pentru că are apă, conservant aprobat de instituțiile de certificare bio, să spunem benzoat de sodiu, obținut în laborator. Evident că o astfel de cremă, deși poate primi certificare bio, nu poate fi declarată ca 100% naturală, ci este naturală doar în măsura și proporția în care conține acele elemente naturale.
  • o cremă fără apă fabricată manual de un mic producător român, de pildă, și care conține doar unt de shea, unt de cacao, ulei de măsline și ulei de migdale, chiar dacă nu are certificare bio, este în mod evident o cremă 100% naturală, pentru că are în compoziție doar ingrediente naturale.

Prin urmare, nu cuvântul BIO de pe etichetă este cel ce stabilește naturalețea unui produs, ci totalitatea ingredientelor naturale din care el este realizat. Evident, un produs bio este un produs supus unor verificări și poate prezenta o mai mare încredere, însă este bine de căutat și de selecționat acele produse certificate bio care au liste de ingrediente scurte, clare, cu maximum de elemente naturale.

Tranziția de la cosmeticele convenționale la cosmeticele naturale

Odată cu trecerea la îngrijirea naturală sau chiar bio, majoritatea oamenilor se bucură de strălucirea sănătoasă pe care pielea o capătă, precum și de alte efecte, cum ar fi dispariția zonelor cu piele uscată sau întărită, dispariția mătreței sau ameliorarea îngrășării excesive a părului.

Cu toate acestea, există și cazuri în care pielea nu reacționează bine din prima la cosmeticele naturale. Uneori pot apărea mici reacții: coșuri, puțină roșeață ș.a.m.d. De cele mai multe ori, aceste reacții dispar rapid, doar până când pielea elimină toxinele acumulate anterior și se adaptează la noua „hrană” naturală. Puțină răbdare este necesară atunci când schimbăm cosmeticele sintetice cu cele naturale/organice, însă îmbunătățirea calității și vitalității pielii merită efortul.

Chiar dacă reclamele cosmeticelor convenționale promit schimbări dramatice în mod instantaneu, cel mai adesea se dovedește că rezultatele cele mai bune sunt cele obținute în timp, prin metode firești și cu răbdare. Ad augusta per angusta, am putea spune, restrângând proverbul la lumea cosmetică.

Celulele pielii noastre sunt organisme vii care necesită hrănire adecvată pentru o bună funcționare. Atunci când ne îngrijim cu produse pure, naturale, ele vor fi sănătoase și rezistente, iar dacă le hrănim cu conservanți duri și alte chimicale, un dezechilibru se produce, ducând uneori la acnee, îmbătrânire prematură sau alte neajunsuri. La fel cum organismul trebuie să primească o alimentație bogată în elemente nutritive reale, la fel și pielea trebuie îngrijită cu cosmetice simple, naturale, pe care organismul le poate „recunoaște”.

Așadar, nu fiți alarmați dacă în primele 1-2 săptămâni de utilizare a unui produs cosmetic natural pielea are anumite reacții neplăcute. O dietă echilibrată, o viață activă și fără stres sau gânduri negative, precum și o hidratare optimă, vor ajuta pielea să își regăsească ritmul ei firesc. Cu toate acestea, dacă reacția pielii este una gravă sau, deși ușoară, are o durată mai lungă, înseamnă că produsul respectiv (sau anumite ingrediente ale lui) nu vă priesc, deci utilizarea sa trebuie sistată.

Faptul că un produs este pur natural nu înseamnă că este potrivit pentru oricine. Unele persoane pot avea alergii chiar și la ingredientele naturale, cum este alergia la oleaginoase, de pildă, caz în care uleiurile sau unturile de nuci, precum și cosmeticele ce le conțin, sunt contraindicate. Alte ingrediente cu potențial alergen sunt uleiurile esențiale și unele extracte din plante, prin urmare nu trebuie să ne mire faptul că nu ne priește cutare produs, chiar dacă este vorba de un produs 100% natural sau chiar 100% certificat bio.

Ce încercăm noi să oferim în Sideris Shop sunt cele mai curate mărci de produse cosmetice naturale sau bio, așa încât să fie limitate la maximum ingredientele de origine sintetică și voi să beneficiați de produse de îngrijire și înfrumusețare cu cât mai multă substanță activă. Suntem mândri de colecția pe care o avem și suntem în permanent efort de îmbunătățire a produselor și serviciilor oferite.

3 comentarii

  1. adevarul este ca produsele naturale sunt cele mai bune. trebuie in schimb sa avem rabdare pana cand efectul lor se cunoaste, dar atunci cand incep sa se vada rezultatele ai numai de castigat

  2. Cosmetice bio

    Intradevar suntem in era in care posibilitatiile sunt variate si, pe buna dreptate este fenomenal sa ne reintoarcem la produsele extrase din natura compatibile atat de mult cu organismul uman.

  3. Este foarte important sa folosim produse naturale si bio pentru ingrijirea noastra, si trebuie sa evitam pe cat posibil produsele imbibate cu chimicale si factori nocivi

Navigate