Cum sunt parfumurile naturale?

Parfumul natural este foarte potrivit pentru persoanele sensibile la mirosurile puternice și care își doresc altceva: o aromă naturală, fină și discretă, în perfectă armonie cu mirosul natural al corpului, fără a-i deranja pe cei din jur.

Parfumurile naturale sunt create din cele mai pure esențe aromatice (uleiuri esențiale, absolute, extracte cu dioxid de carbon, tincturi, răşini şi balsamuri, infuzii). Acestea provin din frunze, flori, fructe, scoarță sau rădăcini, obținute în mod natural, fără ajutorul ingredientelor chimice. Desigur, pe piață există și parfumuri bio certificate, dacă țineți și la acest aspect.

Prin urmare, parfumurile naturale nu conțin: ftalați, conservanți chimici, substanțe bioacumulabile, agenți de fixare nocivi, nitrați de mosc etc. Ca și consecință, aceste parfumuri nu dau amețeli, dureri de cap, senzația de sufocare. Ba chiar dimpotrivă, pentru că parfumul natural este o diviziune a aromoterapiei, el acționează și la nivel mental și spiritual, inducând o stare de bună dispoziție sau mărind puterea de concentrare.

Care sunt diferențele dintre parfumurile naturale și cele convenționale?

V-ați decis să folositi numai parfumuri bio sau naturale? Ce trebuie să știți despre acestea? Este important să fiți deschiși spre aromele naturale, pentru că nu seamănă cu nimic din ceea ce ați întâlnit în parfumeria convențională.

1 – Principala diferență dintre cele două o reprezintă ingredientele din compoziție. Parfumurile naturale conțin ingrediente de proveniență naturală, cu efect aromaterapeutic, în timp ce în parfumurile clasice găsim și ingrediente de origine sintetică, create în laborator, derivate din petrol etc.

2 – O altă diferență remarcabilă este dâra de miros pe care o lasă în aer parfumul atunci când este purtat – sillage-ul. Parfumurile naturale au o aromă suavă, discretă, care nu-i deranjează pe cei din jur. Parfumurile sintetice, în schimb, precum știm, au o aromă care acaparează – și nu în sens pozitiv – o încăpere întreagă.

3 – Mult mai mult decât parfumurile sintetice, esențele din parfumurile naturale interacționează cu chimia pielii purtătorului și eliberează arome foarte diferite de la o persoană la alta. Practic, același parfum 100% natural purtat de două persoane lasă impresia a două parfumuri distincte.

Cum să înțelegem notele unui parfum natural?

Atunci când citim descrierea unui parfum natural, găsim această noțiune de „note”. În funcție de rata de evaporare a esențelor folosite în parfumul natural, notele acestuia se clasifică în note de vârf, note de mijloc și note de bază.

Notele de vârf sunt cele mai stimulante și energizante, sunt fresh și au o aromă intensă care se simte prima dată când mirosim un amestec aromatic. Notele de vârf se evaporă cel mai rapid, de regulă în 1-2 ore. Exemple: anason, busuioc, bergamotă, cajeput, coriandru, dafin, scorțișoară, eucalipt, lemongrass, neroli, portocală, mentă, niaouli, pin, petitgrain, grepfruit, lime, litsea, lămâie, salvie, verbena, tangerină, isop.

Notele de mijloc se evaporă în 2-4 ore și sunt cele care se simt imediat după ce s-au evaporat notele de vârf. Au o aromă puternică și durabilă. Exemple: anason, dafin, chiparos, mușețel, fenicul, melisa, piper negru, cardamom, geranium, ienupăr, lavandă, violete, palmarosa, rozmarin, magnolie, lemn de trandafir, neroli, palmarosa, tea-tree, ylang-ylang.

Notele de bază se evaporă cel mai greu. Rezistă peste 4 ore sau, unele din ele, până a doua zi. Sunt arome puternice, grele. Exemple: benzoin, cuișoare, lemn de cedru, iasomie, frangipani, cedru de atlas, narcisă, ghimbir, tămâie, patchouli, lemn de santal, santal amyris, smirnă, vanilie, trandafir, vetiver.

Tipuri de parfumuri naturale

parfumuri bio

1 – Parfumurile pe bază de alcool

Acestea se găsesc sub denumirile de parfum, apă de parfum, apă de toaletă sau apă de colonie, în funcție de concentraţia de ingrediente parfumante și de destinaţia lor. Majoritatea uleiurilor esenţiale, a concretelor, absolutelor şi tincturilor sunt solubile în alcool, acesta fiind un mediu volatil şi bun conservant.

2 – Parfumurile pe bază de ulei

Din această categorie fac parte parfumurile de puls și uleiurile parfumate. Acestea constituie amestecuri de ingrediente parfumante în uleiuri fără miros și rezistente la oxidare (care râncezesc greu), de pildă ulei de jojoba. Desigur, pentru crearea acestor parfumuri se aleg esențe parfumante care să fie solubile în ulei. Pentru a mări durata de viață a uleiurilor, se poate adăuga la compoziție și vitamina E. Un dezavantaj ar fi faptul că nu pot fi aplicate pe haine, la fel ca parfumurile solide (vezi mai jos). Însă pe piele sunt bine tolerate și au o durată destul de îndelungată.

3 – Parfumurile solide

Parfumul solid este realizat dintr-o ceară (de soia, de obicei, pentru că are un miros neutru), un ulei de bază (jojoba, migdale dulci etc.) și combinația de uleiuri esențiale care îi oferă mirosul caracteristic. Datorită formei sale solide și a ambalajului mic, se poate purta în geantă, pentru a fi reaplicat ori de câte ori simtiți nevoia. Se aplică foarte ușor: frecați suprafața solidă a parfumului cu degetul, iar apoi aplicați în zonele cu puls. Este alternativa perfectă pentru persoanele cărora le displac parfumurile pe bază de alcool.

Are parfumul natural contraindicații?

  • Unele parfumuri naturale conțin uleiuri esențiale fototoxice. În acest caz este bine să evitați folosirea lor direct pe piele înainte de a ieși la soare;
  • Femeilor însărcinate li se recomandă doar apele de toaletă ușoare sau parfumurile de puls pe bază de ulei vegetal, și nu extractele de parfum concentrate;
  • În cazuri de epilepsie, parfumurile naturale sunt de evitat;
  • Înainte de a folosi un parfum natural, faceți un test de alergie pe o mică porțiune de piele pentru a depista eventuale reacții alergice la unul din compușii naturali prezenți în uleiurile esențiale.

Reguli de utilizare a parfumului natural

  • Parfumurile bio sau naturale se vor păstra departe de surse directe de lumină și căldură, pentru a preveni alterarea lor;
  • Se aplică pe pielea curată, fără urme de creme, loțiuni, uleiuri etc.;
  • Nu frecați zonele pe care ați aplicat parfumul, pentru a nu-i distruge aroma originală.

 

parfumuri bio

 

Citește pe blogul Sideris și cum îți poți prepara acasă parfumuri în ulei.

Comments are closed.

Navigate