Fă un tur toxic al băii tale

Ce se ascunde în cosmeticele și produsele din toaleta ta zilnică?

Poate sprayul de păr să-ți facă harcea-parcea hormonii sau crema de față și gelul de duș să te ducă încet spre cancer? Există un lung șir de afirmații confuze și contradictorii despre efectul de îmbunătățire a calității vieții, respectiv de înrăutățire a acesteia, cauzate de cosmeticele pe care nu doar femeile, ci și bărbații și copiii le folosesc zilnic (săpunuri, geluri de duș, șampoane, creme, deodorante, pastă de dinți).

În timp ce un mare număr de substanțe utilizate în mod obișnuit în cosmetice au fost dovedite, în urma studiilor de laborator pe cobai, că pot cauza cancer, pot perturba hormonii sau pot cauza alergii și iritații, reprezentanții industriei cosmetice subliniază că prezența acestor substanțe nu este suficient de concentrată încât să ne dăuneze. Ce altceva să susțină, de fapt, având în vedere câte bilioane se câștigă din această industrie anual? Din fericire, se pare că o nouă directivă UE reglementând situația cosmeticelor va apărea curând și va înăspri condițiile și mai mult, pe lângă prevederile de interzicere a testării cosmeticelor pe animale, a etichetării exacte a ingredientelor și a duratei de valabilitate a fiecărui produs cosmetic.

Women’s Environmental Network din UK consideră însă că majoritatea produselor cosmetice nu sunt benigne, fiind în fapt un cocktail de chimicale sintetice la care suntem expuși zilnic și care pot cauza daune serioase organismului uman.

Această organizație recomandă citirea atentă a listei de ingrediente de pe etichetele produselor pe care le folosim. WEN afirmă drepturile noastre ca și consumatori să știm exact dacă produsele pe care le folosim absolut zilnic în igiena personală sunt sănătoase (sau cel puțin neprimejdioase!) și că chimicalele ce prezintă riscuri pentru sănătatea noastră au fost interzise din compoziția cosmeticelor. Se dorește o listare clară și pe înțelesul tuturor a ingredientelor din cosmetice, spre deosebire de „păsăreasca” din prezent ce pare menită tocmai să ne facă mai confuzi și să nu citim mai departe!

Unele dintre ingredientele din cosmetice sunt secrete comerciale, astfel că e imposibil să ajungem să le cunoaștem. Și din păcate chimicalele din cosmetice pătrund foarte ușor prin piele până în sânge. Iar odată ce o persoană a ajuns să manifeste sensibilitate la o substanță, nu mai este cale de întoarcere.

Mai jos găsiți o listă cu chimicalele cel mai frecvent utilizate în industria cosmetică, deci confruntați, măcar în mare, lista cu eticheta gelului de duș, a cremei de față sau de ochi, a rujului, a deodorantului, a șamponului:

Phthalates – dibutyl phthalate, di (2-ethylhexyl) phthalate sau butyl benzyl phthalate

Existenți în spray-urile de păr, parfum, lac de unghii.
Folosiți pentru înmuierea plasticului, hrănirea pielii și îmbunătățirea absorbției cosmeticelor în piele.
Contra: sunt substanțe cu acțiune perturbatoare a hormonilor, ducând la dezvoltarea prematură a bustului la fetele tinere și interferează în dezvoltarea reproductivă la fetușii masculi. De asemenea, au efecte adverse pentru fertilitate și au fost interziși în SUA din jucăriile pentru copii. Aceștia cauzează alergii, dăunează ficatului și rinichilor și au fost legați de alergii precum astmul. Adesea nici nu apar mentionați clar pe etichete!
Pro: multe substanțe sunt ftalați, dar doar 2 tipuri au fost dovedite că produc ușoare dereglări hormonale. Dintre acestea două, unul nu este folosit în cosmetice, iar celălalt e folosit în cantități de milioane de ori mai mici decât nivelul cerut ca să producă efecte adverse.

Parabeni – alkyl parahydroxy benzoates – butyl/methyl/ethyl/propylisobutyl paraben

Existenți în majoritatea produselor: deodorante, creme hidratante, pastă de dinți etc. Folosiți ca și conservanți.
Contra: parabenii mimează estrogenul și pătrund în piele. Chimicalele de tip estrogen au fost legate de cancerul mamar și testicular și ca reductori ai numărului de spermatozoizi. Efectul pe termen lung a expunerii zilnice la parabeni nu este cunoscut. Dr Philippa Darbre, cercetător oncologist la Universitatea din Reading, sugerează că parabenii în deodorantele anti-perspirante ar putea cauza cancerul de sân. Ea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu frecvența cu care unii oameni aplică aceste substanțe pe piele și folosirea lor pe scară tot mai largă la copii. (Nota mea: sunt și în șervețelele pentru bebeluși, în șampoane și alte produse pentru bebeluși, cum ar fi Johnson & Johnson – de fapt, toate produsele Procter & Gamble ar trebui evitate!).
Pro: multe deodorante sunt fără parabeni. Alte substanțe din acestea, cum ar fi aluminiul, funcționează ca și conservanți și fac parabenii nenecesari. Parabenii din cosmetice se metabolizează în non-estrogeni, iar reacțiile alergice la ei sunt rare.

Xylene – xytol sau dimethylbenzene

Se găsește în lacuri și oje de unghii. Folosit ca solvent.
Contra: această substanță irită pielea și tractul respirator. Poate dăuna ficatului, iar concentrațiile mari au efect narcotic.
Pro: dacă ne introducem degetele în substanță, grăsimea din piele se dizolvă și poate irita tractul respirator cauzând tuse. E inofensiv în cantitățile în care e folosit în cosmetice – ar trebui să fim expuși la mari cantități pentru provocarea de daune la ficat.

Triclosan – nu apare mereu listat între ingrediente, îl putem găsi și sub denumirea de 5-chloro2-(2,4-dichlorophenoxy)-phenol

Existent în deodorante, pastă de dinți, geluri de igienă intimă, săpunuri lichide și ape de gură. E un agent anti-bacterian.
Contra: dioxinele toxice sunt produse în timpul fabricației sau incinerării acestui compus chimic. E depozitat la oameni în laptele de mamă. Poate deranja funcționarea bacteriilor bune care mențin organismul sănătos (mare atenție la gelurile și soluțiile pentru spălături vaginale interne sau externe!). Se poate strica în contact cu apa și crea un compus al familiei dioxină.
Pro: în timpul producerii sale, acest compus chimic ar trebui fabricat folosind un sistem sigilat, astfel încât lucrătorii să nu fie expuși la dioxină. Nivelurile sale în mediu sunt stabile și e posibil să scadă. Ajută la protejarea împotriva bolilor de gingii când este inclus în pastele de dinți.

Formaldehyde – poate să mai apară listat ca: formalin, formal sau methyl aldehyde

Folosit ca și dezinfectant, germicid, fungicid, solvent și conservant în deodorante, șampoane, săpunuri lichide și oje/lacuri de unghii.
Contra: e o substanță suspectă a fi cancerigenă pentru organismul uman – s-a dovedit cauzatoare de cancer de plămâni la cobai – și poate cauza astm și migrene. Irită ochii, tractul respirator superior și membrana mucoasă. Poate altera ADN-ul, iar oamenii pot manifesta sensibilitate la acest compus chimic după expunere repetată. E interzis în Suedia și Japonia.
Pro: folosirea substanței este restricționata în cosmetice deoarece poate fi iritantă. E un conservant eficient în produse cum sunt întăritoarele de unghii și produsele în care este utilizat sunt etichetate a conține formaldehidă.

Alkylphenol ethoxylates – pot apărea și ca nonylphenol sau octylphenol

Folosiți în șampoane, nuanțatori de păr și în geluri de ras, ca și agent de umetificare pentru a scădea tensiunea de suprafață a lichidelor, astfel ca acestea să poată face spumă și să penetreze în solid.
Contra: studiile arată că sunt perturbatori hormonali și sunt extrem de toxici pentru pești. Ar putea fi cancerigeni și dăunători pentru sistemul nervos central. Pot de asemenea cauza astm, eczeme și iritații ale pielii. Se dezvoltă în grăsimea din organism mai repede decât pot fi stăviliți sau înlăturați. Mulți alkylphenoli sunt înlăturați treptat la nivel mondial din compoziția cosmeticelor.
Pro: au fost retrași succesiv aproape în totalitate din industria cosmetică,.

Perfume (Parfum)

Mii de chimicale diferite sunt folosite în parfumuri și producătorii nu au obligația să le afișeze pe toate pe etichetă, datorită numărului lor matusalemic!
Contra: parfumurile au fost legate de dificultățile de respirație și de alergii. Un produs cosmetic uzual poate conține 50-100 chimicale în compusul numit parfum. Din cele aproximativ 2.600 chimicale utilizate cel mai des în parfum, 95% sunt compuși sintetici derivați din petrol. Întrucât parfumurile au masa moleculară scăzută, pot foarte ușor penetra pielea. 26 dintre aceste chimicale sunt pe o listă neagră în UE, incluzând isoeugenol (compus cu aromă florală utilizat în multe marci de renume) și oak moss (un lichen ce crește pe scoarța copacilor).
Pro: afișarea fiecărui compus chimic prezent în ingredientul parfum ar conduce la existența unei etichete cu mult mai mare decât cutia produsului în sine. Un mic număr de chimicale ce se pot dovedi de risc pentru persoanele cu alergii trebuie să fie clar menționate, conform noilor reguli UE. Listarea fiecărui ingredient al unui parfum ar duce de asemenea la contrafacerea multor parfumuri.

Paraphenylenediamine

Folosit ca vopsea neagră pentru păr – e singurul compus chimic ce produce adevărata culoare neagră pentru păr.
Contra: e un puternic alergen ce poate cauza o reacție severă a scalpului.
Pro: vopselele negre pentru păr sunt esențiale pentru multe femei. Se admite că aceste chimicale pot cauza probleme, iar produsele în general conțin pe etichetă avertismentul să se întrerupă folosirea dacă apar alergii. Persoanele ce au reacții alergice severe sunt adesea acelea care deja au avut reacții moderate la produs, dar nu au respectat avertismentul inscripționat pe cutia acestuia.

Sursa informației: The Guardian

Notă: prezența ingredientelor discutabile în produsele de îngrijire nu echivalează automat cu periculozitatea acestora. Ingredientele luate în discuție sunt controversate, însă nu toate dovedite cu absolută siguranță ca fiind toxice sau cancerigene. Alegerea de a folosi produse naturale ține de nivelul de calitate pe care noi îl pretindem de la un produs achiziționat și de respectul pe care îl primim, în calitate de consumatori, din partea producătorilor.

5 comentarii

 1. Dan Daniela

  Buna
  As dori sa stiu daca produsele Nu Skin sunt produse bio-organice.
  Multumesc

 2. sideris

  Daniela, pe site-ul Nu Skin apar doar ingredientele cheie si, la o prima privire, nu zaresc nicaieri termenul „organic”…

 3. Cristina

  Buna ziua, vreau doar sa mentionez ca in limba romana „bilioane” sunt de fapt miliarde.

 4. sideris

  Da, „bilioane” este cuvantul pe care doream sa il folosesc, nicidecum milioane sau altceva. Miliarde (bilioane) se castiga din industria cosmetica.

Navigate