Clasificarea ingredientelor cosmetice

Stabilizatori

Stabilizatorii mențin funcțiile diverselor ingrediente cosmetice, de pildă ingredientele active, parfumurile și uleiurile esențiale. În această categorie sunt incluși diverși agenți care sunt utilizați pentru stabilizarea valorii pH-ului, evitându-se aciditatea sau alcalinitatea excesivă a compoziției. Ex.: acid lactic, cetil palmitat.

Conservanți

Cosmeticele pot fi usor contaminate cu bacterii, îndeosebi cele care conțin apă. Conservanții sunt ingrediente active care inhibă infestarea cu bacterii, ciuperci, viruși. Se adaugă în compoziții cosmetice la sfârșit, când totul este aproape răcit. Ex.: vitamina E, ulei esențial de tea tree sau oregano, extract din sâmburi de grapefruit etc.

Emolienți

Emolienții sunt compuși cu proprietăți de înmuiere și uniformizare. Spre deosebire de uleiurile vegetale, emolienții sunt rezistenți la oxidare, deci nu strică și nu au nevoie de antioxidanți pentru conservare. Ex.: glicerină, lecitină, lanolină, squalane, cetil palmitat, alcool cetilic.

Agenți de îngroșare

Agenții de îngroșare sunt folosiți foarte des în produsele cosmetice, pentru a le crește vâscozitatea și stabilitatea. Majoritatea au capacitatea de a reține apa în piele și, prin urmare, acționează ca hidratanți. Ex.: gumă xantan, gumă guar, ceară, lanolină, alcool cetylic, cetil palmitat, unt de cacao, unt de shea.

Antioxidanți

Antioxidanții sunt ingrediente active foarte utile pentru fabricarea produselor cosmetice acasă. Ei întrerup reacțiile de oxigenare și previn efectele radicalilor liberi. Antioxidanții acționează dublu: pe de o parte previn degradarea ingredientelor naturale în produsele cosmetice, iar pe de altă parte protejează celulele pielii de deterioare și încetinesc procesul de îmbătrânire. Antioxidanții dau strălucire pielii, reduc petele de vârstă, petele cauzate de soare și ridurile fine. Ex.: vitamina E, ulei de rodie, ulei de argan, extract de ceai verde etc.

Emulsifianți (emulgatori)

Emulsifianții sunt utilizați în creme și loțiuni pentru a amesteca apa cu grăsimile (unturi, uleiuri). Deoarece ingredientele apoase și cele uleioase nu sunt miscibile și se separă, este necesar un agent suplimentar care să le țină împreună. Ex.: lecitină, ceara, alcool cetylic, cetil palmitat, alți emulsifianți.

Tenside

Tensidele sunt agenți activi care elimină grăsimea și murdăria de pe suprafața pielii, de pe textile sau orice altă suprafață. Cea mai cunoscută tensidă este săpunul. Tensidele se regăsesc în detergenți și în general în cosmeticele pentru igienă: șampon, gel de duș etc. Ex.: glucozida de cocos, decyl glucoside, sucrose cocoate, betaina.

4 comentarii

  1. Pingback: Despre Candida | Antioxidanții – surse și beneficii

  2. Pingback: Compozitia unui produs cosmetic | Girls Talk

  3. Buna. Ce se intampla daca amestec guma guar cu un ulei.Am in casa ulei de caise, ulei de aloe vera si guma guar.Nu mi-am preparat pana acum nimic limitandu-ma la folosirea uleiurilor ca atare.Dar parca le-as face cu o alta textura sa-mi fie mai usor de aplicat si sa fac si niste amestecuri.

  4. sideris

    @Cami: citiți indicațiile pentru guma guar de pe etichetă sau întrebați furnizorul acesteia cum se poate utiliza în mod optim.

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate