Conservanți naturali pentru cosmetice homemade

Pentru că vorbeam despre conservanții folosiți în cosmetice, iată și o listă cu cele mai inofensive substanțe pe care le putem utiliza pentru conservarea cremelor, loțiunilor, șampoanelor preparate în casă:

Alcoolul – alcoolul din plante este un clasic al conservării, putând fi folosit în proporție de până la 20% într-o compoziție. Într-adevăr, produsele cu alcool sunt în general contraindicate pielii sensibile și uscate, însă concentrațiile mici îl fac inofensiv și preferabil altor variante de conservare.

Extractul din sâmburi de grapefruit – lichid derivat din semințele, pulpa și membrana fructului de grapefruit, păstrat în glicerină, utilizat de către producătorii de cosmetice naturale.

Unele uleiuri esențiale – în special uleiurile de tea tree și oregano au proprietăți antibacteriene, putând fi utilizate în compoziții cosmetice pentru conservare, desigur doar în procent mic.

Vitamina E – se utilizează pentru a conserva uleiurile și unturile vegetale sau preparatele cu acestea, spre a le feri de râncezire.

Extractul de rozmarin – posedă proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Este recunoscut pentru capacitatea de a preveni oxidarea produselor cosmetice, a uleiurilor vegetale sau esențiale. Extractul nu înlocuiește conservantul pentru creme și loțiuni ce conțin apă, dar poate fi adăugat în astfel de preparate pe lângă conservantul recomandat în rețetă.

Există și compoziții cosmetice pe care le putem prepara fără conservanți:

  • cremele care nu conțin apă (doar uleiuri și unturi vegetale și diverse elemente active care nu trebuie în prealabil dizolvate în apă);
  • preparatele, chiar cu apă, care se mențin la frigider și se folosesc în decurs de 1-3 zile.

Comments are closed.

Navigate