Hibiscus și remarcabilele-i proprietăți

Hibiscus este cunoscut îndeosebi de amatorii de ceai, datorită gustului său deosebit. Însă floarea de hibiscus, uscată și transformată în pudră fină, are valoare și în produsele cosmetice: șampoane, măști capilare, măști pentru ten, exfoliante, creme hidratante, vopsea henna, colorant natural roz-violet.

Utilizarea pudrei de hibiscus pentru ten

Hibiscus este îndeosebi recomandat pentru tenul matur, cu riduri, pentru că activează microcirculația, ajută la reînnoirea celulelor, conferă luminozitate tenului și are efect de prevenire, dar și de reducere a ridurilor deja existente. Pudra din flori de hibiscus conține alfa-hydroxy acizi, cu efect de revitalizare a tenului.

Se adaugă hibiscus în compoziții cosmetice exfoliante, creme sau măști faciale, în proporție de 5-10%.

Utilizarea pudrei de hibiscus pentru păr

În Ayurveda, pulberea de petale de hibiscus se folosește pentru stimularea creșterii părului și prevenirea încărunțirii precoce. Folosită regulat, sub formă de pastă (hibiscus pudră + apă), va încetini procesul de albire a firelor de păr. De asemenea, ca mască pentru păr, pulberea de hibiscus ajută la problemele de scalp. Petalele florii acționează ca un balsam pentru păr.

Hibiscus se poate adăuga la șampoane, cca. 1 linguriță la 100 ml șampon. De asemenea, la soluții de clătire a părului, cum ar fi oțetul de mere sau infuzia de plante folosită pentru clătire.

Pudra de hibiscus se poate folosi și în combinație cu pudra de amla, tulsi sau de lotus, ca tratament pentru păr: se amestecă 2 lingurițe hibiscus cu 2 lingurițe amla, tulsi sau lotus și cu apă plată până se formează o pastă, cu care se spală părul; nu se formează spumă, însă părul rămâne curat și condiționat.

Utilizarea pudrei de hibiscus în vopseaua henna

Pudra de Hibiscus ajută și în vopsirea părului cu henna, conferind o nuanță specifică de roșu burgund înspre cireașă neagră. Fiind ușor acidă, pulberea de Hibiscus ajută pulberea de henna să elibereze mai repede vopseaua. Se utilizează cca. 20% pudră de hibiscus în vopseaua henna.

Exemplu de rețetă pentru culoarea roșu burgund (se aplică pe păr șaten sau roșcat):

 • 100 gr henna
 • cca. 20 gr hibiscus
 • sucul unei lămâi
 • 10 ml oțet de mere
 • apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă nici prea groasă, nici prea lichidă.

Se amestecă toate ingredientele, cu excepția sucului de lămâie, și se lasă să stea 3 ore, după care se adaugă sucul de lămâie și se omogenizează. Se aplică pasta pe păr și se lasă să acționeze cca. 2-3 ore, după care se clătește părul cu apă, fără șamponare prealabilă.

Utilizarea pudrei de hibiscus ca și colorant vegetal

Dacă dorim să adăugam culoare cosmeticelor preparate, putem să le conferim o nuanță rozacee-violetă folosind ca și colorant natural pudra de hibiscus.

5 comentarii

 1. Masca este pur si simplu minunata daca ii adaugi cateva picaturi de ulei vegetal: macadamia, jojoba, rosa mosqueta, argan, orice merge.
  Vroiam sa te intreb, ai gasit pana acum vreun balsam bio pentru par care sa fie foarte foarte bun?

 2. sideris

  @Roxana: multumesc pentru completare. Legat de balsam, inca nu am apucat sa il testez pe acesta de la 100Percent Pure, pentru ca abia acum 4 zile l-am primit in stoc. Insa samponul este splendid. In ultimul an nu am mai folosit balsam clasic, ci pasta din pudre vegetale (hibiscus, nuci de sapun, shikakai), asa ca nu mai sunt la curent cu oferta pietei pe acest segment.

 3. Avand in vedere ca eu m-am decolorat si m-am vopsit des in ultimul an, pudrele nu m-ar ajuta.

 4. Ca si colorant vegetal, cum s-ar adauga de exemplu la un ruj homemade? Ca si un ceai dens, lichidul colorat se adauga la mixul de ruj?

 5. sideris

  @Kriss: Deocamdata nu am experimentat o reteta de acest gen, hibiscus nu este un colorant destul de puternic pentru produse de machiaj. In orice caz, daca se foloseste apa la reteta, cu siguranta este necesar un conservant. Pentru prepararea de rujuri fara apa, se poate folosi un amestec de ulei ricin, ceara candelilla si ulei de jojoba, colorat cu pigment mineral.

Navigate