Câteva rețete homemade pentru o… altfel de baie

Ce poate fi mai plăcut, după o zi obositoare, decât o baie caldă și aromată? Fiți atente însă: apa prea fierbinte și produsele cosmetice cu chimicale deshidratează pielea, înlăturând stratul ei natural de grăsime care o protejează.

Mărturisesc, nu sunt o campioană în ale relaxării, ci mai degrabă genul de persoană care mereu trebuie să aibă activitate. Totuși, în acele rare dăți când aleg câteva minute de „nimic”, îmi place să adaug puțin farmec – natural, desigur. Bineînțeles că voi readuce în discuție uleiurile esențiale. A nu se omite însă cele câteva avertizări legate de ele: nu se folosesc în timpul sarcinii și nici de către persoanele foarte sensibile, susceptibile să fie alergice la ele. De asemenea, sarea de baie sau orice amestec cu uleiuri esențiale se pun în cadă în partea unde este scurgerea, nu în cea unde vă așezați, pentru că, în caz de nedizolvare completă, uleiurile puternice sau folosite în cantitate prea mare pot afecta mucoasele.

Bineînțeles, majoritatea persoanelor preferă să cumpere un produs de-a gata pentru o baie naturală, însă îndeosebi produsele auxiliare băii vi le puteți prepara și singure. Iată câteva idei:

Sare de baie

Am mai oferit o rețeta pentru sare de baie, iată reluat esențialul:

Ingrediente:

 • 3 cești de sare marină sau de Hymalaya;
 • 1 lingură ulei vegetal în care să dizolvați uleiurile esențiale – poate fi ulei de sâmburi de caise, de jojoba sau chiar ulei de măsline;
 • 3 uleiuri esențiale – câte 5 picături din fiecare ulei esențial (puteți combina lavandă, ylang ylang și vetiver, de exemplu, sau orice altceva ce vă vine în minte). Atenție: 5 picături din fiecare este un maxim, recomandabil este să folosiți mai puțin, pentru a înlătura riscul de alergie. Asta dacă sunteți nouă pe „tărâmul” aromoterapiei. Cumparați numai uleiuri esențiale îmbuteliate în sticluțe de culoarea ambrei sau de culoare albastră, cu prețuri diferite pentru fiecare tip de ulei – astfel vă puteți da seamă că sunt autentice. Firmele ce practică același preț pentru oricare tip de ulei așa-zis esențial/eteric nu sunt autentice. În Sideris Shop găsiți uleiuri esențiale bio sau naturale.

Amestecați uleiul vegetal cu sarea într-un vas cât puteți de bine. Cantitatea de ulei este mică, dar amestecul va fi satisfăcător în acest mod, nu trebuie să puneți mai mult ulei. La final, adăugați picăturile de uleiuri esențiale și amestecați. Păstrați totul într-un borcan numai din sticlă, cu capac care se închide bine, chiar ermetic (pentru păstrarea aromei, dat fiind că uleiurile esențiale sunt puternic volatile).

La baie, turnați în apă sarea de baie – cât luați într-o mână – și amestecați bine înainte să intrați în cadă, pentru a asigura dizolvarea sării.

Încă ceva: dacă dispuneți de flori proaspete de lavandă sau gălbelele, precum și de frunze de mentă, puteți să le mărunțiți și să le adăugați în sarea de baie. Și ghimbirul pudră este o opțiune relaxantă. Dacă vă îngrijorează să nu rămână bucățele care să înfunde scurgerea, puteți plasa aceste petale/frunze separat într-un săculeț textil (sau șosetă înnodată) pe care să îl așezați chiar sub jetul de apă până se umple cada.

Miere și lapte aromate pentru baie

Vă simțiți mai relaxate doar citind titlul, nu?

Ei bine, puteți face ceva foarte simplu, cum ar fi să picurați câțiva stropi din uleiurile esențiale preferate în miere sau lapte, pe care apoi le adăugați în timpul cât curge apa în cadă.

P.S.: Acest articol este despre baie, însă cred că știm cu toții că dușul este de preferat, deoarece consumă mai puțină apă. Așadar, utilizați aceste rețete cu precauție – faceți cantități mici.

4 comentarii

 1. ludmila

  mi-am luat ulei de ylang ylang, azi a sosit (traiasca posta romaniei!) si ma duc sa experimentez. urmatoarele pe lista: de trandafir si de bergamota

  sideris, mersi pt idei si inspiratie!

 2. savin amalia

  alte combinatii va rog de uleiuri esentiale pt diferite arome . Nu prea reusesc niciodata sa combin aceste uleiuri , probabil trebuie tinut cont de anumite ……baza….mijloc… varf ,nu stiu mersi mult

 3. Carmen N

  Sa stii ca am facut un experiment:am facut dus dar am pus dopul la cada sa vad cata apa se consuma.Exact o cada plina.Deci fetelor nu va temeti pentru factura de apa,faceti bai relaxante,care sa va deconecteze de la stresul acumulat.Am facut si eu reteta,am pus ulei esential de portocala si ylang-ylang.Multumim Sideris!

Navigate