Cum ne protejăm de soare în mod natural

Pentru că vara a venit pe neașteptate, iată câteva lucruri de reținut despre protecția solară firească (protecție solară minerală) și fără efecte secundare.

1. Soarele nu trebuie văzut ca un dușman, razele solare sunt necesare și benefice pentru organism, dacă se respectă anumite ore de expunere – citește mai jos.

2. Se vor evita expunerile la soare puternic, în special pentru copii.

3. Dacă expunerea la soare puternic este inevitabilă, se vor folosi haine adecvate, subțiri și largi, care să acopere tot corpul, precum și pălării de soare.

4. Pentru plajă, se vor folosi creme de calitate (nu întotdeauna un brand celebru înseamnă și un produs bun) ce oferă protecție atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB.

Legat de punctul 1, expunerea la soare este necesară pentru sinteza vitaminei D. Contrar a ceea ce se vehiculează la TV, în zona de climă temperată, perioada zilei în care este util să stăm la soare este la prânz, fără protecție, preferabil în mișcare și fără a spăla pielea înainte și după expunerea la soare câteva ore (astfel se absoarbe vitamina D în mod optim). Este important ca perioada de expunere să fie scurtă – maxim câteva zeci de minute, în funcție de tipul de piele și nivelul de bronz, fără să ajungem la arsuri solare, care cresc foarte mult riscul de cancer de piele. În afară de acest interval, statul la soare dimineața devreme, după-masa, cu sau fără creme de protecție, nu face altceva decât să ducă la îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UVA (care sunt doar periculoase, spre deosebire de UVB, care aduc și beneficii) sunt prezente pe toată durata zilei și trec prin nori, sticlă, haine subțiri, sunt reflectate de apă și nisip, astfel că și statul sub umbrelă expune corpul la o doză mare de radiații. (Info de la Cristian Mărgărit și Cristela Georgescu)

Pentru momentele când vrem totuși să stăm la soare și să ne protejăm, apelăm la cremele cu factor de protecție, care sunt de două feluri: A. cele ce oferă protecție chimică și B. cele ce oferă protecție fizică.

A. Din prima categorie fac parte următoarele ingrediente: dixoybenzone, oxybenzone; PABA (Para Amino Benzoic Acid) și esteri PABA (ethyl dihydroxy propyl PAB, glyceryl PABA, p-aminobenzoic acid, octyl dimethyl PABA); cinnamate (cinoxate, ethylhexyl p-methoxycinnamate, octocrylene, octyl  methoxycinnamate); salicilați (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate); octyl methoxycinnamate; octyl salicylate; digalloyl trioleate; menthyl anthranilate; aveobenzone; ensulizole; meradimate; menthyl anthranilate; padimate O; sulisobenzone; trolamine salicylate.

Avantaj: se evită arsurile. Dezavantaj: prin interacțiunea acestor elemente chimice cu razele solare rezultă două lucruri foarte grave: 1. melanom, și 2. fenomenul de photoageing.

B. Din cea de-a doua categorie fac parte cremele cu dioxid de titan și oxid de zinc, minerale care nu se absorb în piele, având rolul să ecraneze razele solare.

De altfel, preparând o cremă cu aceste două ingrediente, se poate observa că pe piele rămâne o peliculă ușor alburie, semn că acestea nu sunt absorbite de piele. Pentru a contracara acest neajuns estetic, se poate oferi cremei o culoare ușor mai închisă (culoarea pielii), cu ajutorul fie a pigmenților minerali, fie a uleiurilor de morcovi sau de cătină.

Pentru eficiență maximă, dioxidul de titan și oxidul de zinc se vor folosi împreună, în proporție maximă de 20% pentru un SPF de 20. Ceea ce contează este ca filtrele minerale să fie dispersate extrem de bine în cremă, pentru că nu sunt solubile nici în apă, nici în ulei. Iată un exemplu de rețetă de cremă de plajă.

Atenție, utilizarea de dioxid de titan sub formă de nanoparticule s-a dovedit nocivă. Câtă vreme particulele sunt < 10 (dioxid de titan macrogranular), respectiv < 2,5 microni (fin), dioxidul de titan este considerat sigur pentru utilizare în cosmetice. Particulele < 0,1 microni (ultrafin) prezintă însă risc.

Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt filtre solare sigure, eficace, acceptate a fi întrebuințate în cosmeticele bio.

Ceea ce este însă important pentru menținerea protecției este reaplicarea constantă a produselor ce conțin aceste filtre, pe tot parcursul expunerii la soare, întrucât transpirația sau apa de mare/piscină etc. vor reduce eficiența lor.

5. Protecția solară cu unturi și uleiuri naturale NU este suficientă, însă acestea sunt necesare pentru că pregătesc pielea pentru soare, asigură un bronz estetic, oferă pielii vitamine și antioxidanți, precum și hidratare.

Dintre uleiurile și unturile cu un SPF natural (sub 10), amintim: uleiul din semințe de cătină, uleiul din semințe de zmeură, uleiul de cânepă, uleiul de susan, uleiul de cocos, untul de shea, untul de cacao, untul de mango. Alte ingrediente ajutătoare în prepararea de creme de plajă sau pentru aplicarea ca atare înainte/după soare: uleiul de morcovi, uleiul de rosa mosqueta, gelul de aloe vera, pudră de urucum macerată în ulei vegetal.

3 comentarii

  1. Pingback: Cum să ai rezultate pe stilul de viață vegan crud?

  2. Cristiana

    Buna. Stiu ca e un articol vechi, dar vine vara in curand :) Am cautat peste tot dioxid de titan si nu l-am mai gasit nicaieri…ai cumva idee unde as mai putea gasi dioxid de titan ca atare? Merci!

Navigate