Cum se pot folosi uleiurile esențiale pentru buna dispoziție

Uleiurile esențiale pot să vă remedieze în mod eficient starea de spirit și pot fi folosite pentru terapia prin aromă în moduri simple sau mai complexe, depinde ce doriți să încercați. Ele sunt eficace și ca agenți antibacterieni, încetinind înmulțirea germenilor din aer. Pentru a răspunde întrebărilor primite la comentarii sau pe calea e-mailului despre cum se mai pot folosi uleiurile esențiale, iată mai jos câteva idei:

  • Cea mai simplă metodă, însă de scurtă durată: „adulmecați” direct din flacon aroma uleiului esențial preferat. Nu de foarte aproape, ci de la o oarecare distanță (aproximativ 30 cm).
  • Prin lumânări aromoterapeutice. Nu cumpărați însă lumânările parfumate din comerț, acestea conțin arome sintetice. Motivul pentru care adevăratele lumânări de aromoterapie se găsesc foarte greu sau deloc este acela că uleiurile esențiale se evaporă foarte rapid în procesul de fabricare a lumânărilor, astfel că trebuie folosite cantități mari de ulei esențial. Ce puteți face însă este să cumpărați niște lumânări obișnuite, de preferință fără aromă, și să turnați câteva picături din uleiul esențial favorit în ceara lichidă care se formează în jurul fitilului atunci când lumânarea arde. Astfel aroma va ține până când stingeți lumânarea.
  • Vaporizatorul: acesta este făcut din ceramică sau porțelan, are în partea de jos un spațiu pentru lumânare, iar deasupra lumânării o farfurioară, în care se adaugă apă și câteva picături de ulei esențial. Trebuie însă supravegheat, astfel încât farfurioara să nu rămână fără apă.
  • Vaporizatorul electric: este mai sigur pentru că, chiar dacă îl uitați în priză, termostatul cu care este prevăzut păstrează temperatura constantă.
  • O metodă ieftină este să umpleți un lighean cu apă și să adăugați 5-6 picături de ulei esențial. Acesta va pluti la suprafață, întrucât uleiurile esențiale nu se dizolvă bine în apă. Înmuiați un prosop sau orice bucată de material textil în apă, astfel încât aceasta să absoarbă uleiul de la suprafață, apoi stoarceți și așezați prosopul pe un calorifer. Este o metodă de aplicat iarna, prosopul răspândind aroma în aerul din cameră în timpul în care se usucă. Și încăperea unde se află ligheanul va mirosi plăcut un timp, desigur.
  • Inhalații: uleiurile esențiale sunt minunate pentru inhalații în caz de răceli sau tuse. Se umple un vas cu apă clocotită, se adaugă aproximativ 2-3 picături de ulei esențial (de preferat eucalipt, menta, pin, mirt verde). Așezați-vă deasupra vasului, cu un prosop care să vă acopere, inhalând timp de 10 minute. Atenție însă să nu stați prea aproape încât să vă ardeți pielea de la abur.
  • Inhalare perpetuă: puteți picura câțiva stropi de ulei esențial pe o batistă pe care să o purtați la voi și să o mirosiți din când în când. Sau pe o bucată de material textil din casă.

1 comentariu

  1. Foarte utile sfaturile. multumim ca le impartasesti cu noi :)

Navigate