Cum se prepară oțetul aromatic

Oțetul din plante se poate prepara ușor acasă, având aplicații nu doar în gastronomie, ci și în cosmetică.

Astfel, putem prepara oțet cu: busuioc, lavandă, rozmarin, pătrunjel, salvie, cimbru, mentă etc.

Ca bază, ideal este oțetul cidru de mere, pentru gustul său mai acceptabil.

Cum se procedează? Într-un borcan curat, sterilizat, se combină cca. 1/2 cană de ierburi proaspete pentru fiecare cană de oțet, pentru ca aroma plantelor să se resimtă la nivel maxim. Se începe prin așezarea plantelor în borcan, după care se toarnă oțetul de mere. Se acoperă borcanul și se lasă să stea pentru o săptămână la loc întunecat și răcoros, agitând din când în când pentru ca aromele să se întrepătrundă bine. După o săptămână se gustă și se mai poate lăsa câteva zile dacă nu este suficient de aromat.

Se strecoară prin tifon dublu și se păstrează în sticle curate, închise ermetic. Oțetul aromat obținut astfel se va ține fie la frigider, fie în cămară și se poate utiliza în decurs de cca. 1 an.

Utilizarea oțetului aromat

În bucătărie, acesta este ideal fie ca dressing pentru salate, fie în sosuri.

În cosmetică, oțetul aromat (de lavandă sau rozmarin, de pildă) poate fi utilizat pentru clătirea părului după șamponare, dar și pentru revitalizarea pielii prin masaje energizante. Mai multe detalii în articolele noastre mai vechi:

Remedii cu oțet de mere

Soluție naturală pentru clătirea părului

1 comentariu

  1. so delicate

    cred ca da un super gust oricarui sos

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate