Cum prevenim încărunțirea prematură

Cu excepția cazului în care ești o foarte mare norocoasă, știi probabil cât sunt de neplăcute acele fire albe, care nu deranjează doar ca și aspect, ci și pentru că tind să fie mai aspre și groase decât restul părului și nu se lasă coafate cu ușurință.

Firele albe sunt o preocupare esențială chiar și în rândul persoanelor de 20-30 de ani. De ce este atât de răspândită încărunțirea prematură și cum o putem preveni? Există metode naturale pentru a întârzia procesul de albire a părului? Acestor întrebări încercăm să le oferim un răspuns în cele ce urmează.

Cauzele încărunțirii premature

Bărbații încărunțesc mai devreme decât femeile. Un alt detaliu interesant ar fi acela că la femei primele fire albe apar de obicei în zona tâmplelor, urmând să avanseze înspre lateral.

Vârsta la care începem să avem fire albe depinde în mare parte de factori genetici, prin urmare dacă unul sau ambii părinți au încărunțit devreme, șansele să avem fire albe la vârste tinere sunt mai mari. Dar există și alte cauze.

Mai jos o listă a acestor potențiali factori:

 • ereditatea – probabilitatea de încărunțire prematură este mai mare dacă în familie există astfel de cazuri
 • fumatul cronic și abuzul de medicamente/droguri – se pare că acestea au o influență asupra scăderii pigmentului din firul de păr
 • cauze de mediu – poluare, raze UV, contactul cu chimicale puternice
 • unele boli – de exemplu, hiper- sau hipotiroidita (dezechilibrele hormonale, în general), astmul, rinitele alergice, dermatita atopică
 • chimioterapia, radiațiile
 • carențe nutriționale severe, datorită unor probleme de malabsorbție – fier, vitamina B12, vitamina D3, zinc etc.
 • stresul cronic
 • utilizarea prea frecventă a uscătoarelor de păr, a vopselelor chimice, a produselor de coafare cu chimicale puternice.

Cum putem stopa încărunțirea părului?

 • reducerea utilizării uscătorului de păr și a ondulatorului/plăcii
 • evitarea produselor coafante, precum fixativ, diverse geluri, produse de întindere a părului etc.
 • evitarea șampoanelor cu chimicale
 • evitarea expunerii părului la soare puternic
 • optarea pentru vopsele naturale, în locul celor chimice, chiar dacă aderă mai greu la firele albe.

Dacă micile trucuri descrise de acest articol nu funcționează, recomandăm consultarea unui specialist pentru a examina cauzele încărunțirii precoce. Cel mai probabil, vor fi necesare analize pentru a vedea nivelul de fier, acid folic, cupru, vitamina B12, hormoni tiroidieni etc. Dacă se constată deficiențe nutriționale, se poate apela la suplimente alimentare adecvate.

Remedii naturale de preparat acasă pentru a preveni/limita apariția firelor albe

Mască cu ulei de cocos și frunze de curry
O rețetă de mască pentru regenerarea profundă a firului de păr. Desigur, tratamentul cu frunze de curry proaspete ar fi recomandabil, însă în România se găsesc doar frunze uscate (în magazinele naturiste și cele de mirodenii), așadar va dura mai mult până ca tratamentul să-și facă efectul. Ca orice lucru bun, necesită răbdare și disciplină pentru a da roade.

Aveți nevoie de 1/2 cană de ulei de cocos și un pumn de frunze de curry. Se pun frunzele în ulei de cocos și se fierb la foc moderat până devin maronii, după care se ia uleiul de pe foc și se lasă soluția la răcit. Se masează ușor pielea capului cu această mixtură, lăsându-se să acționeze timp de 1-2 ore. Ulterior, părul se spală cu un șampon natural. Se aplică timp de 3-6 luni, o dată sau de două ori pe săptămână.

 

Soluție cu ceai negru pentru clătirea părului
Ceaiul negru concentrat are un efect temporar de închidere a culorii, oferind și strălucire suplimentară firului de păr. În mod ideal se folosește de 2-3 ori pe săptămână.

3-4 linguri de ceai negru se fierb într-o cană cu apă timp de 5 minute, după care se lasă la răcit, se strecoară și se clătește părul cu soluția obținută. Se lasă cât mai mult timp pe păr.

 

Citește și articolele noastre despre:

Nuanțatoare naturale pentru păr blond, șaten, negru sau roșcat

Cum să vopsești părul alb în nuanțe de șaten sau negru

 

Comments are closed.

Navigate