Parfumul natural este o experiență aparte, diferită de folosirea unui parfum clasic. Selecția noastră de parfumuri naturale și bio este variată, însă ne-am gândit să îți oferim și câteva rețete pentru prepararea propriului parfum acasă.
De altfel, poate cea mai apetisantă întâlnire cu cosmetica homemade este tocmai prepararea parfumului natural. Nu este atât de complicat precum sună și aveți total control asupra ingredientelor unui ulei parfumat care are durată.
Principii de bază pentru crearea și păstrarea unui parfum din ulei
Principiul este adăugarea câtorva picături din diverse uleiuri esențiale într-un ulei de bază. Uleiurile purtătoare recomandate sunt cel de jojoba sau cel de macadamia, pentru că sunt neunsuroase și cu arome neutre. Mai puteți folosi cu succes uleiul de măceșe, de primula sau cel de susan.
Atenție: chiar dacă nu vor fi chimicale de sinteză și conservanți cancerigeni în parfumurile acestea, totuși unele uleiuri esențiale pot cauza alergii anumitor persoane. Uleiurile esențiale nu sunt recomandate sub nici o formă femeilor însărcinate. Prin urmare, pentru pielea sensibilă, dar care dorește parfumare, sunt recomandate apele florale, obținute tot în procesul de distilare a plantelor, ca și uleiurile esențiale, însă care sunt mult mai puțin concentrate.
Parfumul obținut se păstrează într-un recipient mic de sticlă, într-un loc întunecos. De ce recipient de sticlă? Pentru că cele din plastic emană anumite chimicale care vin în contact cu produsul de dinăuntru, ceea ce va afecta aroma „creației”.
Note de bază, note de mijloc și note de vârf într-un parfum
Ce mai trebuie avut în vedere la crearea unui parfum natural sunt diversele note:
- Note de bază: cedru, scorțișoară, frankincense, ghimbir, vetiver, guaiac, patchouli, santal, vanilie, smirnă. Acestea dau mirosul ce persistă în timp.
- Note de mijloc: cuișoare, anason, fenicul, dafin, cardamom, geraniu, lemongrass, iasomie, morcovi, mușețel, neroli, ylang ylang, mirt, nucșoară, palmarosa, oregano, piper negru, mentă, petitgrain, rozmarin, lemn de trandafir, cimbru, violete, salvie, tea tree. Acestea dau nota specifică a întregului de arome.
- Note de vârf: bergamot, eucalipt, cajeput, grapefruit, niaouli, ravensara, lavandă, portocală, mandarină, lămâie, lime, trandafir, verbină, pin, chiparos. Acestea se resimt cel mai puternic la aplicarea pe piele.
Rețete de parfumuri naturale în ulei
Iată câteva retete:
Floral, delicat
10 ml ulei jojoba
2 picături Lavandă
2 picături Lime
2 picături Palmarosa
1 picătură Trandafir
3 picături Santal
2 picături Ylang Ylang
Cald, incitant
10 ml ulei jojoba
1 picătură Rose Geranium
3 picături Ghimbir
2 picături Coriandru
2 picături Lime
3 picături Melissa (Roiniță)
3 picături Patchouli
Dulce, delicat
10 ml ulei jojoba
2 picături Grapefruit
1 picătură Miere
3 picături Iasomie
3 picături Lavandă
2 picături Santal
Pentru un parfum afrodiziac, puteți folosi o combinație de 4 picături ulei de santal, 4 picături ulei de trandafir și 3 picături ulei de ylang ylang, diluate într-un ulei purtător.
45 comentarii
Cel mai apropiat de Ultraviolet sau Versace Woman care e?
Cred ca intrebarea nu are raspuns ;) Sunt altfel – eu am incercat anumite combinatii si sunt diferite de parfumurie din comert, fie si numai pentru ca sunt pe baza de ulei.
Foarte interesant…poate imi fac si eu curaj sa incerc.
Cat de multumita este de parfumurile de puls? Cat persista?
Diana, nu cine stie cat – cateva ore… la fel si apele florale. Uneori s-a intamplat sa resimt aroma parfumului de puls dupa 6-8 ore, insa extrem de discret.
Imi permit sa adaug si combinatia mea preferata, descoperita intamplator, pornind de la o reteta anti-tantari :). Combinatia e de vanilie (extract in ulei), cuisoare (tot extract), lavanda si fenicul (uleiuri esentiale). Functioneaza si ca repelent anti-tantari, cum ziceam.
Ma bucur ca am gasit retetele tale, o sa incerc!
Care stie ce tip de alcool trebui sa folosesc pentru a crea un parfum? tehnic, etilic, sau care dintre ele care sa aiba miros de alcool redus ?
Eu am lasat parfumurile…de tot!
Anul trecut am fost in Egipt si mi-am preparat acolo niste esente fabuloase!
Te rog sa ne impartasesti „secretele”, sunt sigura ca ar fi de mare folos.
Secretul ar fi … :)) mi-au preparat-o intr-o parfumerie dupa aromele care imi plac mie,si a iesit un parfum ft tare,unic as zice. Pe baza de ulei…
Si eu imi prepar parfumuri din ulei, dar am folosit uleiuri esentiale in cantitate mai redusa. Iar aroma dispare destul de repede, spun eu. Nu stiu acum daca solutia este sa folosim mai multe picaturi de ulei esential sau sa folosim altceva – nu stiu ce se foloseste in Egipt, banuiesc totusi ca ceva natural.
clar ceva natural doar ca nu stiu ce ar putea fi ….:(
In schimb mi-ar placea sa pun esenta asta in ceva cu pulverizator,si nu gasesc nimic :-s
Aaaa te-ma intrebat la alt topic daca mai pot utiliza uleiul de la ila(tinut mai frigider) dar nu mai stiu exact unde ti-am scris,la care articol :P
Aici:
https://sideris.ro/blog/frumusete-bio-organica/cosmetice-bio-organice-frumusete-bio-organica/cum-pastram-cosmeticele-organice-fara-conservanti-sintetici/
draga sideris, tocmai am nascut, adica nu tocmai, ci in urma cu 2 saptamani :) insa tocmai am citit ca ue nu sunt bune pt femeile care alapteaza. deci apele florale care scrii tu ca sunt mai bune, de unde se procura? la magazinul tau nam gasit.sau nam cautat eu bine? astept raspunsul tau, ca deabia astept sa fac si eu o baie aromata, sau sa ma desfat in niste mirosuri naturale nenocive.
Felicitari!
Ludmila, apa florala nu poate fi folosita pentru aromoterapie, este diluata si este recomandabila ca baza pentru creme, spray de corp sau ca tonic facial. Se pot folosi pentru baie uleiuri esentiale diluate in glicerina, miere sau lapte, precum si intr-un ulei purtator. In perioada dinainte si de dupa nastere se folosesc insa cantitati mici, deci o dilutie mai mare (se foloseste cam jumatate din dilutia obisnuita de 10-15 picaturi la 100 ml ulei purtator, deci in jur de 5-7 picaturi). Iata ce uleiuri esentiale (din cele mai cunoscute) trebuie evitate in aceste perioade: busuioc, camfor, cedru, musetel, scortisoara, salvie, cuisoare, fenicul, brad, pin, ghimbir, iasomie, ienupar, lamaie, lemongrass, melissa, smirna, oregano, menta, trandafir, rozmarin, cimbru, wintergreen. Se poate folosi insa uleiul esential de lavanda.
Cand preparam un astfel de parfum, trebuie sa punem acelasi numar de picaturi esentiale pentru fiecare nota a parfumului? Sau pentru care nota ar trebui mai multe?
Andrada, reguli nu exista, se poate experimenta. In general, se foloseste acelasi numar de picaturi, insa totul in prepararea cosmeticelor acasa tine de gusturi si preferinte proprii, se poate deci folosi putin mai mult dintr-un anume ulei esential favorit.
Buna! Imi place sa imi prepar singura cosmeticele, dar nu prea am gasit o aroma de parfum facuta in casa care sa imi placa in mod special. Imi poti recomanda o reteta de parfum gen fresh-incitant si usor floral?
Se pot folosi uleiuri esentiale de cardamom, ghimbir, trandafir si lime. Se poate experimenta, cu efectuarea unui test prealabil dupa diluarea uleiurilor. Arome incitante sunt: coriandru, ghimbir, cardamom, scortisoara. Arome florale: trandafir, iasomie, ylang ylang, lavanda, palmarosa etc.
Buna tuturor !
M-ar interesa si pe mine unde pot gasi in Romania ulei de ambergris si tonka bean.
Va multumesc din suflet
M-ati motivat sa-mi prepar si eu propriul parfum acasa,dar,nu stiu de unde pot achizitiona toate minunile astea de uleiuri,esente…..si asa mai departe!!?Ma puteti ajuta?Va multumesc anticipat!
@Nisipeanu Alina: ingredientele se gasesc si la noi:
http://sideris.ro/
(uleiuri vegetale, uleiuri esentiale, extracte – le regasiti grupate la sectiunea Ingrediente).
Vreau sa intreb ceva,cu riscul de a parea oarecum din jungla:D.Observ ca se folosesc termenii de ulei purtator sau baza vegetala.Ce si mai ales care sunt acestia??
@Alina Maria: ulei purtator sau de baza este uleiul vegetal in care se dilueaza uleiurile esentiale. De pilda, ulei de migdale, ulei de jojoba, ulei de cocos, ulei de masline, ulei de samburi de struguri, ulei de macadamia, ulei de avocado etc. Chiar in debutul articolului se mentioneaza ca uleiurile de baza cele mai indicate sunt de jojoba sau macadamia, datorita mirosului lor mai discret si a faptului ca sunt non-grase (uleiuri uscate).
Buna fetelor … Am si eu o rugaminte, vreau sa stiu de unde pot procura aceste uleiuri. Va multumesc si astept un raspuns
@Mihaela: se gasesc inclusiv la noi, pe sideris.ro:
– uleiuri esentiale: http://sideris.ro/ingrediente-bio-organice-cosmetice-homemade1/uleiuri-esentiale.html
– uleiuri vegetale: http://sideris.ro/ingrediente-bio-organice-cosmetice-homemade1/uleiuri-organice-baza.html
buna, cele mai tari uleiuri esentiale sunt absolutele(Absolut de Iasomie), sunt mult mai puternice si se pastreaza un timp indelungat
Multe din retetele dvs. m-au inspirat si mai multe am avut de invatat.Dar am o nelamurire legata de parfum ,uleiul purtator pentru ca in el se introduc toate esentele nu pateaza? Eu am vazut parfumuri care se spune ca sunt naturale facute cu alcool .Sau acestea nu mai sunt naturale? Chiar nu stiu cum se procedeaza si poate imi faceti si mie o reteta pe care sa o incerc: mi-ar place ceva floral , sunt energica , o sentimentala convinsa,dar sa fie fara uleiul de trandafir , pe care il procur mai greu si mai scump , Multumesc si tot inainte ca avem ce invata , SANATATE
@Amalia:
Parfumurile uleioase nu se aplica precum cele in alcool, adica nu se pulverizeaza si in niciun caz nu se aplica pe haine, ci numai la zonele de puls, pe piele. Astfel nu au cum sa pateze.
Se pot prepara parfumuri naturale si cu alcool din cereale, consultati retetele pe care le avem deja publicate. Retete la cerere, personalizate, nu putem oferi, insa puteti sa va creati singura un parfum dupa gusturi, respectand dozajele din retele deja existente.
si totusi de unde putem procura uleiurile esentiale ???
m-ar interesa sa stiu.
dar din cele rare nu cele comune
@Liviu:
Aici:
http://sideris.ro/ingrediente-bio-organice-cosmetice-homemade1/uleiuri-esentiale.html
Cum pot lua legatura cu dumeavoastra?!!
@Alexandra: fie la adresa de mail precizata aici pe blog in josul paginii, fie la adresa de mail a shop-ului, shop (at) sideris . ro
Uleiul esential este acelasi cu uleiul volatil? Adica merge facut parfum si din ulei volatil?
Uleiurile esentiale sunt volatile. Un produs pe care scrie doar ulei volatil, fara alte mentiuni obligatorii pentru uleiurile esentiale, poate fi si un ulei sintetic. Detalii despre cum se recunoaste un ulei esential autentic gasiti in articolele:
https://sideris.ro/blog/frumusete-bio-organica/ponturi-ingrijirea-pielii/cateva-precizari-aditionale-despre-uleiurile-esentiale/
si
https://sideris.ro/blog/frumusete-bio-organica/ponturi-ingrijirea-pielii/despre-utilitatea-aromoterapiei/
FOARTE FRUMOS BRAVO !!!!!! VA MULTUMIM !!!!!!
BINE VENITE AR FI SI CATEVA RETETE PT DOMNI !!!!!! SI DUMNEALOR SUNT IMPORTANTI !!!!!! SA NU-I UITAM CORECT ??????
Pentru crearea unui parfum pot folosi in combinatie ulei de migdale cu alcool(vodka)?
@Adriana: nu, un parfum fie este pe bază de alcool (în amestec cu ape florale și uleiuri esențiale sau alte esențe), fie uleios, adică un ulei vegetal ca bază și uleiuri esențiale sau alte esențe pentru aromă.
Buna,nu inteleg foarte bine cum e cu cele trei categorii de note
Trebuie adaugate intr o anumita ordine?As fi tare recunoscatoare daca ati detalia un pic modul de realizare.Multumesc mult.
@Eliza: în fiecare amestec aromoterapeutic trebuie să se regăsească toate cele 3 note, deci cel puțin câte un ulei esențial din fiecare notă. Ordinea nu este importantă.
Hi,
Eu recent am dat de un miros care mi-a placut la nebunie. e vb de ulei-ul d etea tree. Ma ajuta cineva sa imi fac un parfum cu acest miros.
ms
Buna ziua,
As vrea sa va intreb – pentru o sticluta de 75 ml (reutilizabila, de la un alt parfum), cam cate picaturi de uleiuri esentiale ar trebui sa folosesc pentru un parfum dulce-oriental? De asemenea, este suficient ca sticluta sa fie doar spalata inainte? Ce termen de valabilitate are, pastrat la temperatura camerei?
Multumesc!
@Adina: retetele de mai sus sunt orientative si calculate la 10 ml ulei de baza, deci porniti calculul de acolo, proportional.
Daca parfumul anterior nu iese la spalare simpla, incercati cu alcool.
Pastrat bine inchis, un parfum in ulei rezista cel putin 6 luni, conditia este sa il feriti de rancezire, lumina directa, umezeala etc.
cum se prepara lavanda tripla?