Sfaturi naturale pentru a ameliora eczema și psoriazisul

Destul de multe persoane suferă de psoriazis sau eczemă (cea mai întâlnita formă fiind dermatită atopică). Adesea, dermatita atopică începe în copilărie, dar chiar și adulți cu piele perfectă în copilărie pot ajunge pe parcursul vieții să sufere de această afecțiune.

Simptomele comune sunt: mâncărimi, uscăciune, piele solzoasă, crăpată, cu iritații în obraji, pe brațe și picioare.

Farmaciile sunt pline de creme și unguente pentru aceste probleme, la fel și rețetele dermatologilor. În general, tratamentul prescris pentru aceste afecțiuni sunt corticosteroizii, care suprimă reacțiile naturale ale pielii. Aceștia au efectul de moment scontat, însă în timp pot cauza subțierea pielii, infecții, vergeturi sau probleme mai grave. Pielea elimină mai greu toxinele, urmând ca ele să rămână în organism, îndeosebi în plămâni. Din această cauză, multe persoane (mai ales tinere) tratate cu creme cu cortizon ajung să aibă probleme respiratorii, cum sunt alergiile sau astmul.

Am căutat și găsit câteva idei naturale și fără efecte secundare pentru ameliorarea simptomelor acestor suferințe ale pielii. Cel mai important factor de avut în vedere este sistemul imunitar, care trebuie întărit. Iată câteva soluții:

  • Alimentația – alimente contraindicate: ouă, lapte, alune, grâu, soia, citrice, ciocolată, alcool. Trebuie evitate alimentele inflamatorii, cu gluten – de exemplu, făina albă, ovăzul. Pot fi în schimb consumate cereale fără gluten, cum sunt quinoa, orezul brun sau hrișca. Un alt element nepotrivit este și hrana procesată (cu coloranți, arome, conservanți). Axați-vă pe alimente integrale, neprocesate. Important este și aportul de acizi omega 3 (în uleiul de pește, uleiul de in, nuci), dar și probioticele, care echilibrează flora intestinală (eventual, puteți lua un supliment de calitate, ce include: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum si Bifidobacteria). Încă ceva important de evitat: zahărul!
  • Evitați constipația și accelerați procesul de detoxifiere a organismului: beți multă apă și sucuri vegetale proaspăt făcute în casă – datorită absorbției facile, acestea încurajează detoxifierea. Digestia trebuie în toate cazurile îmbunătățită, diminuând și cantitatea de proteine animale consumate, care se știe că se digeră mai greu. Și ficatul trebuie ajutat, prin cât mai multă hrană vegetală, măsline, ulei de măsline (neprăjit), păstăioase, legume, usturoi, ceapă. Ca și condimente sunt binevenite scorțișoara și șofranul.
  • Factori de mediu care pot declanșa dermatita atopică și, deci, trebuie înlăturați: detergenții de rufe puternici, produsele de curățenie.
  • Tratamentele locale trebuie să fie blânde, non-invazive. Sunt de preferat soluțiile de spălare și cremele pe bază de gălbenele (calendula officinalis) și coada șoricelului (achillea milefolium); acestea ameliorează mâncărimile pielii fără să suprime activitatea sistemului imunitar. Câteva idei de balsamuri calmante (100% organice) găsiți în postarea anterioară. Un remediu sugerat este și baia cu fulgi de ovăz măcinați – pentru a evita înfundarea vanei însă, puneți fulgii de ovăz într-un săculeț, lăsând apa să curgă prin acesta.
Sursa informației: Care2

6 comentarii

  1. casa e bine sa fie foarte curata, fara praf, fara lacuri toxice pe lemnarie(doar cele pe baza de apa sunt ok), fara multe covoare si draperii grele si care aduna praf. se mai recomanda sa se evite purtarea lanii – haine, paturi, covoare… si a anumiotr tesaturi tratate chimic.

  2. Este adevarat ca tratamentul cu corticosteroizi nu are un efect de durata si ca poate avea efecte secundare daca este utilizat pe termen lung insa nu corticosteroizii sunt cei care determina aparitia astmului sau a alergiilor. Aceste afectiuni apar din cauza terenului atopic al pacientului, adica din aceeasi cauza din care apare si dermatita atopica. Astmul de exemplu poate sa preceada aparitia dermatitei. In concluzie au aceeasi etiologie(cauza).

  3. eu mam luat un sampon pentru par gras Bio si mia aparut coaja in cap (Psoriazis)ce solutii ar fi? (parul meu este gras)

Navigate