Testarea vopselei henna și indigo

Pentru că henna și indigo sunt coloranți care nu ies din păr cu o vopsea chimică, este ideal de știut, înainte de vopsire, la ce rezultat să ne așteptăm, pentru a nu avea surprize neplăcute. În caz contrar, va trebui să învățam să acceptăm culoarea obținută până la creșterea și tunderea părului vopsit.

Cum se efectuează testul prealabil vopsirii cu henna și/sau indigo

Nu există rezultate garantate cu henna, fiecare persoană poate obține un rezultat diferit, în funcție de nuanța și sănătatea părului. Este preferabil ca vopseaua vegetală pură să fie aplicată pe un păr natural, nevopsit anterior, toate indicațiile de la henna și indigo se referă doar la vopsirea peste un păr natural, netratat chimic.

Testul se efectuează preferabil cu 2-3 zile înainte de ziua intenționată pentru vopsire.

Există două modalități prin care se poate previzualiza culoarea care va fi obținută după vopsire:

1. pe o șuviță de la ceafă, prinzând restul părului în coc, aplicând vopseaua pe șuvița respectivă, îmbrăcând-o în celofan și lăsând să acționeze minimum 2 ore.

2. dacă părul a fost tuns recent, se poate colecționa o șuviță tăiată pentru a o utiliza la testarea colorantului vegetal. O altă idee este colectarea firelor de păr din peria de pieptănat și testarea vopselei pe o șuviță formată din acestea.

Se va prepara o cantitate foarte mică de vopsea, în combinația și procentajul pe care dorim să îl folosim ulterior pentru vopsirea pe întregul păr. Se va amesteca șuvița de păr tuns/adunat din perie în recipientul cu vopsea sau se va aplica vopsea peste șuvița de păr de la ceafă, învelindu-se ulterior în celofan. Se lasă câteva ore să acționeze, după care se clătește cu apă. Șuvița de test se va usca, însă trebuie știut că nu culoarea de după vopsire este cea care se ia în considerare, ci cea vizibilă după 2 zile de la vopsire, după ce vopseaua s-a oxidat și s-a stabilizat în păr. Atât henna, cât și indigo necesită 2-3 zile pentru a-și definitiva aspectul în păr.

Dacă nuanța obținută este cea dorită, se va prepara vopseaua proporțional cu cantitățile de ingrediente utilizate pentru test. Dacă nuanța este diferită de ceea ce dorim, se va ajusta până la obținerea unei culori agreabile.

Navigate