Probabil că cel mai neglijat aspect al alimentelor, cosmeticelor și altor obiecte este ambalajul.
Majoritatea produselor pe care le aducem în casă, fie ele alimentare, de înfrumusețare sau chiar jucării pentru copii, au ambalaje din plastic. Unele tipuri de plastic conțin o substanță chimică numită Bisphenol A (prescurtat BPA), ce contaminează conținutul. BPA este întâlnită în multe produse din plastic (mai ales biberoane și tetine!), precum și în garniturile unor conserve de metal. Deși este mai credibil că, la expuneri mici, copiii nu vor păți nimic, mulți pediatri recomandă părinților să fie precauți. Cele mai supuse contaminării cu BPA sunt lichidele din recipientele de plastic făcute din BPA sau din plasticuri ce conțin ftalați (am scris în articolul „A folosi sau a nu folosi cosmetice în timpul sarcinii” cum sunt listați ftalații, DACĂ sunt listați pe etichete.
Câteva metode de evitare a contaminării cu BPA la copiii mici (căci ei sunt cei mai expuși) ar fi:
- alăptarea la sân practicată exclusiv pentru minim 4-6 luni; dacă este posibil, alăptarea la sân ar trebui practicată în continuare în tot primul an de viață al copilului, alături de hrană complementară;
- evitarea sticlelor și farfuriilor, bolurilor de plastic transparente (sunt sigure cele mate, opace, din polyethylene (#2 sau HDPE; #4 sau LDPE) sau polypropylene (PP sau #5), căci nu conțin BPA). Cât despre PET (#1), Wikipedia îl asociază plasticurilor ce nu conțin BPA;
- evitarea plasticurilor ce au imprimate pe dosul cutiei simbolurile: #3 (PVC – polyvinyl chloride), #6 (PS – polystyrene) și mai ales #7 (PC – polycarbonate);
- adoptați recipientele de sticlă ca o alternativă demnă de luat în considerare;
- nu fierbeți sticlele și recipientele din polycarbonate (#7) și nici nu le încălziți în cuptorul cu microunde;
- nu spălați recipientele din polycarbonate (#7) în mașina de spălat vase.
Sursa: Dr.Greene
Prin urmare, nu e imposibil… La finalul acestui articol găsiți cum apar menționate, pe dosul produselor, materialele plastice folosite.
Plasticul și dioxina – atenție la fierberea sau introducerea plasticului în microunde!
Deși știam cu toții că doar metalul trebuie ferit de microunde, tot mai multe studii arată că recipientele din plastic ce vin în contact cu căldura emit dioxină, substanță care pătrunde mai ales în grăsimea din mâncare. Așadar, a nu se încălzi nimic în plastic!
Dioxina este prezentă în cantități mici într-o gamă largă de produse și materiale folosite de noi în viața de zi cu zi: toate plasticurile, obiectele din rășină, înălbitorii; de asemenea, dioxina este prezentă și în tampoanele non-organice și în scutecele de unică folosință (Pampers), precum și în foarte multe ambalaje ale alimentelor. Riscurile cauzate sănătății umane de către dioxină sunt încă dezbătute, dar din moment ce există puternice semne de întrebare, cred că este bine să evităm măcar o parte din aceste expuneri la dioxină.
Vezi și articolul: „Pentru părinți: Atenție la chimicalele din mediul în care trăim”
17 comentarii
Am rasuflat usurata sa vad ca pe caserolele in care mai pun alimente scrie PP, deci plasticul nr. 5, care e safe :)
In SUA deja se fabrica biberoane din sticla, invelite cu silicon pentru a evita spargerea; tetinele sunt fara latex:
http://ecochildsplay.com/2009/01/21/a-better-baby-bottle/
Interesant articolul tau. L-am adaugat la Revista Presei:
http://www.360romania.eu/360romania-80/ambalajul-chiar-conteaza-plasticuri-nocive-plasticuri-inofensive-6564/
Referitor la cuptoarele cu microunde: trebuie sa incalzesti in farfurii de ceramica. „Instinctiv” mi se pare periculos sa folosesti platic in primul rand pentru ca are o temperatura de topire joasa si in al doilea rand pentru ca se poate dizolva imperceptibil in mancarea incalzita.
Cu toate astea, inca observ la destule persoane ca incalzesc hrana in recipiente de plastic…
referitor la o intrebare a adrianei la un alt post, m-am uitat la majoritatea cosmeticelor nou-achizitionate de mine, sapunul e in PET, samponul si balsamul sint in HDPE, demachiantul nu m-am prins ce e, dar aparea un 5 linga triunghiuletul ala cu sageti…
ce mi-a stirnit curiozitatea sint tuburile de plastic, in care am paste de dinti, creme (fata, miini), geluri de dus. la alea nu m-am dumirit unde sa ma uit, ca le-am intors pe toate partile si nimic.
a, totusi pe toate e un simbol de reciclare (sau asa inteleg eu chestia aia), cu doua sagetele intr-un cerculet, una alba, una neagra:D… pe tubul de la welleda apare un simbol cu „alu”, presupun ca e din aluminiu (clar nu e din plastic)…
? :)
Da, PET, HDPE si 5 (PP) sunt OK, astea sunt si pe cosmeticele mele. Dar nu la toate apare pe tub, borcan, sticla, ci la multe am vazut ca apare doar pe cutia de carton (pe care eu o arunc de obicei imediat). Iar la altele nu se precizeaza nimic despre ambalaj.
Uite aici:
http://www.surreyheath.gov.uk/environment/Recycling/recyclingsymbols.htm
Primul simbol e cel cu triunghiul, inauntrul caruia este fain sa fie trecut numarul plasticului respectiv, dar adesea intalnim numai triunghiul de reciclare, fara simbolul plasticului inauntru. Al doilea simbol cred ca e cel de care zici tu, rotund, dar care nu arata ca ambalajul e reciclabil, ci mai ales ca producatorul „contribuie” el (nu imi imaginez cum) la reciclare :)
Uite si ce e alu:
http://www.surreyheath.gov.uk/environment/Recycling/morerecyclingsymbols.htm
Trebuie spalat inainte de aruncare, asta inseamna, numai asa putand fi reciclat calumea.
eu am niste cosmetice in tub de plastic pe care e trecut triunghiul fara nici o cifra in el si langa triunghi e scris cu majuscule: PE. asta e safe?
Probabil nu scrie inauntrul triunghiului pentru ca este prea mic. PE este polietilena, deci e safe :)
atunci va recomand cu multa caldura cosmetice, suplimente nutritive, tratamente si alte asemenea de la o firma romaneasca, care se pare ca folosesc si ambalaje sigure nu numai produse. mai intai iti cer acordul:e ok sa dau numele firmei?
Da, poti :)
bine, merci :). este vorba de FAVISAN din cluj. d-na dr. virginia faur este biochimist, recunoscuta si in strainatate. aici gasiti mai multe amanunte despre ea: http://www.favisan.ro/despre.php. site-ul este http://www.favisan.ro, apelati cu incredere, gasiti o gama foarte variata de produse.!!
Pingback: Astepti un copil? Ce cumperi si ce nu? » Sideris Ecoblog - Ghidul tau de frumusete naturala si sanatate bio organica
Eu folosesc pt bebelusul meu biberoane din sticla. Dar dupa ce am citit articolul m-am uitat ce nr au tetinele(ele fiind din cauciuc natural). Surpriza….6 si 7 fara a fii puse in triunghi sau cerc. E un pahar si o furculita si nr.6 sau 7. Aceste nr. sunt relevante si la tetinele din cauciuc? Astept un raspuns cu sufletul la gura!
Lavinia, nu cred ca este vorba despre simbolul plasticului din moment ce nu se afla in triunghi…
Si eu contribui la acest program de reciclare dar in domeniul constructiilor iar acest simbol triunchiular este unic si este usor de a face deosebirea intre materiale de aceea se recomanda ca toate persoanele ce misca pe acest pamint sa stie si sa fie constienti ce cumpara in trun ambalaj marcat iar aruncarea lor sa nu se faca la untumplare pentru ca tot noi o sa ne folosim de ele su alta forma dar
Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut pe ambalajele Danonino simbolul de reciclare 6. Cred ca producatorul ar trebui atentionat, Danone ofera cea mai variata gama de iaurturi, inclusiv pt copii, iar reclama e destul de agresiva.
Si daca cea mai mica problema ar fi ambalajele lor!…Continutul e cel mai problematic!!