Apel la atitudine împotriva plasticului!

Motto: Compania Philips – mama brand-ului Avent -, a stopat vânzarea de biberoane cu BPA în SUA, dar continuă să le vândă în restul țărilor (Washington Post).

Acest articol dorește să cheme la o atitudine în viața de zi cu zi: să încercăm să nu mai folosim deloc plastic. Sau mult mai puțin decât o facem în prezent, dat fiind că eliminarea completă a plasticului nu este chiar atât de simplă. Însă putem să îl inlocuim complet în anumite domenii, și nu doar pentru a limita poluarea planetei, cât și pentru sănătatea noastră.

Ideea de bază pentru a ne călăuzi este să nu cumpărăm și să nu păstrăm hrană în ambalaj/recipient de plastic. Aceasta deoarece chimicalele cu care este făcut/tratat un ambalaj de plastic pot, în anumite condiții, să se infiltreze în mâncare, fiind suspectate a fi vinovate de dereglări hormonale sau risc de cancer. Fără a intra în panică, studiile foarte clare și incontestabile în acest sens au fost făcute pe bieți șoareci, nu pe oameni, însă chiar dacă noi, adulții, suntem „dresați” treptat spre o viață plină de toxine și chimicale, organismele copiilor mici nu sunt pregătite să treacă direct din uter la acest stil de viață extrem de nociv. Astfel că, măcar în viața lor, plasticul nu trebuie să existe (aici ar trebui vorbit și despre eliminarea Pampers-ului și alegerea de scutece textile). Și chiar dacă oamenii de știință vor descoperi peste ani un tip de plastic care să fie sigur pentru oameni, tot aveți conștiința împăcată că, prin eliminarea folosirii lui, ați contribuit enorm la o planetă mai curată, dat fiind că plasticul este atât de greu biodegradabil (exceptând unele tipuri, obținute prin tehnologii moderne).

Despre BPA (Bisphenol A)

Nou-născuții sunt extrem de expuși contaminării cu bisphenol A (prescurtat BPA), un estrogen sintetic prezent în multe obiecte din plastic (iată aici detalii), cum sunt: biberoanele din plastic, tuburile de plastic din spitale, catetere, măști respiratorii, etc. BPA perturbă funcționarea sistemului endocrin, diminuează capacitățile mentale și activitatea neurologică. În studiile pe animale a cauzat cancer, infertilitate, obezitate și pubertate precoce. Oamenii de știință sunt îngrijorați de rolul BPA în apariția cancerului de sân, deoarece BPA reprezintă o formă sintetică de estrogen, care potențează cancerul mamar. Într-un studiu din 2008 condus de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), a fost testată urina a 41 copii născuți prematur și s-a descoperit că aceștia aveau o concentrație de BPA în urină de 8 ori mai mare decât cea medie (la restul populației). Pe lângă BPA, cercetatorii au descoperit și niveluri crescute de parabeni și alți conservanți, ftalați etc. proveniți din produse farmaceutice și cosmetice pentru bebeluși; aceste substanțe, ca și BPA, sunt cunoscuți perturbatori ai hormonilor. Totuși, cea mai periculoasă modalitate de contaminare cu BPA sunt tuburile și sondele folosite pe scară largă în spitale, care transportă BPA direct în sânge.

Studiile nu au relevat probleme evidente de sănătate suferite de copiii expuși la niveluri mari de BPA, însă oamenii de știință avertizează că bebelușii sunt expuși la niveluri mai crescute de substanțe toxice decât restul populației, în momentul critic în dezvoltarea lor. Expunerile petrecute la începutul vieții (îndeosebi la copiii născuți prematur, care nici nu sunt dezvoltați suficient) prezintă riscuri pentru consecințe nefaste în sănătatea lor pe parcursul întregii vieți. Un alt studiu efectuat de cercetători canadieni tot în 2008 a relevat că un nou-născut expus la o cantitate de BPA prezintă în sânge de 11 ori mai multă cantitate din această chimicală comparativ cu un adult expus la fel. Motivul: organismul slab al copiilor nu este atât de capabil să elimine chimicalele și să se detoxifice, astfel că BPA rămâne mai mult timp în sânge. Până să ajungă la 3 luni, bebelușii mai elimină însa din toxicitate, ajungând să aibă doar un nivel dublu față de adulții cu același tip de expunere. Totuși, este periculoasă expunerea la BPA prin hrana din recipiente de plastic și biberoane.

BPA se folosește și în plombele dentare, deci întrebați-vă dentistul ce conțin plombele pe care dorește să vi le aplice. Există și variante fără BPA, se pare.

Tipurile de plastic care trebuie evitate

Trebuie evitate următoarele tipuri de plastic:

 • plasticul de tip PVC (tip 3); PVC conține ftalați, care interferează în dezvoltarea hormonilor. Mai mult, în procesul de producție, dar și în contact cu surse de căldură, PVC emite dioxină, un cunoscut cancerigen. În mod normal, cele mai multe firme producătoare de recipiente de mâncare din PVC s-au reorientat spre plasticul nr. 4 sau 5 (eu am întâlnit mai des nr. 5), însă atenție la produsele foarte ieftine! Atenție și la carnea ambalată în plastic, alegeți produsul cu data de ambalare cea mai recentă, deoarece unele tipuri de folii din plastic emit dioxină. PVC se mai găsește în perdelele de duș, jucării, sticle de ulei vegetal (alegeți tipul 1 – PET sau PETE), ambalaje de cosmetice, materiale medicale: mănuși chirurgicale, tuburi, catetere, pungi pentru sânge, măști de oxigen etc.
 • plasticul de tip polistiren, prescurtat PS (tip 6); acesta se întâlnește mai ales la tăvițele de carne din supermarket, boluri și tacâmuri opace de unică folosință de la fast-food sau supermarket. Deja sună familiar, nu?
 • plasticul de tip policarbonat, prescurtat PC (tip 7); BPA se folosește în fabricarea policarbonatului, pe care îl găsiți la unele farfurii, căni, dar și biberoane și tetine (cele transparente!) Încălzirea sau, mai rău, fierberea recipientelor marcate cu cifra 7 pe dos este extrem de nocivă, favorizând scurgerea BPA în hrana din recipient. De aceea este preferabil, chiar cu riscul spargerilor, să folosim biberoane de sticlă și căni, boluri sau farfurii de ceramică. Policarbonatul se folosește și în căptușirea conservelor din metal pentru alimente și poate contamina conținutul, mai ales în cazul mâncărurilor acide (sosuri de tomate, de exemplu). De aceea, dacaăachizitionați hrană conservată, uitați-vă după borcane din sticlă. Policarbonatul se mai găsește în aparatele de cafea, blendere (din păcate), ochelari, laptop-uri, electronice, CD-uri, DVD-uri, plombe dentare, textile, tacâmuri de unică folosință transparente, bidoane de apă de la firmele ce aprovizionează firmele cu apă potabilă etc.

Tipuri de plastic inofensiv (relativ)

 • PETE sau PET (tip 1) – binecunoscutul material al sticlelor de apă, suc, ulei, al cutiuțelor și sticluțelor de cosmetice. Din păcate, nu este sănătoasă folosirea repetată a PET-urilor. Am aflat asta în tentativa mea de a renunța la apa îmbuteliată și a ma aproviziona de la un izvor din apropiere, dar se pare că nu voi mai folosi sticle de plastic, ci din inox… asta dacă voi gasi. Refolosirea și uzarea duce la scurgerea de chimicale înauntrul sticlei, din păcate.
 • HDPE sau polietilena de mare densitate (tip 2).
 • LDPE sau polietilena de mică densitate (tip 4) – l-am întâlnit la ambalajele unor cosmetice, cum sunt cele ambalate în recipient de tip tub (pastă de dinți, demachiante, creme).
 • PP sau polipropilena (tip 5) – folosită la recipientele opace sau semi-opace, cum ar fi unele sticle, boluri, paie pentru băut, unele cutii de iaurt, cosmetice și chiar biberoane; dacă țineți neapărat să folosiți biberoane de plastic pentru bebeluș, plasticul nr. 5 este cel recomandat.

Câteva reguli pentru a minimiza/elimina nocivitatea plasticului

În ce condiții se scurg în hrană și băutură chimicalele din recipientele de plastic (pungi, folii, caserole, cutii, sticle etc.)? Căldură mare, detergenți puternici, folosire repetată.

Așadar:

 • Citiți eticheta de pe ambalaj, nu doar cu referire la ingredientele conținutului, ci și cu privire la tipul de plastic folosit la ambalare. Personal, evit să cumpăr orice aliment pe ambalajul căruia nu scrie din ce tip de plastic este. În mod normal, tipul de plastic este reprezentat printr-un număr aflat în interiorul unui triunghi. Evitați plasticul de tip 3, 6 și 7, precum și producătorii care țin ascuns materialul folosit.
 • Nu lăsați la soare sau în congelator lichidele îmbuteliate în plastic. Temperaturile extreme duc la eliminarea de dioxină în lichidul conținut. Nu consumați apa sau sucul din sticlele „uitate” desfăcute mai mult timp.
 • Nu încălziți în microunde mâncarea ce se află în recipiente de plastic.
 • Transferați mâncarea cumpărată în ambalaj din plastic în pungi de hârtie, recipiente de ceramică sau sticlă pentru păstrare. Dacă ați cumpărat, de exemplu, brânză ambalată în plastic, acasa transferați-o într-un recipient ceramic, îndepărtând marginile care au fost în contact cu ambalajul.
 • Nu spălați la mașina de spălat vase recipientele din plastic; folosiți spălarea manuală cu apă călduță și detergent delicat.
 • Cumpărați în vrac, ca să evitați excesul de ambalare în plastic și ca să economisiți bani.
 • Când cumpărați hrană conservată, alegeți-o pe cea la borcan, nu la conservă de metal.
 • Evitați băuturile la doze de aluminiu – în majoritatea băuturilor la doză testate recent în Canada s-au găsit concentrații de BPA, mai ales în băuturile energizante.
 • Nu folosiți de prea multe ori recipiente din plastic. La orice semn de degradare, crăpare, învechire – aruncați-le (în tomberoane speciale pentru reciclare).
 • Hrăniți bebelușii din recipiente de porțelan, ceramică sau sticlă… este adevărat, se sparg ușor; o altă soluție pentru „vârsta aruncărilor pe jos” ar fi inoxul.
 • Ca să evitați ftalații, plumbul și BPA din jucăriile de plastic, încercați să cumpărați jucării din materiale textile, carton sau lemn.
 • La restaurant sau terasă, cereți expres să nu vi se aducă pai împreună cu băutura comandată.

Unele dintre aceste reguli sunt greu de aplicat, însă nu imposibil.

În final… o dilemă personală: cum poate fi păstrat laptele de mamă (sau legumele, carnea etc.) în congelator altfel decât în punguțe de plastic?

Surse: Lifeless Plastic, Washington Post, Care2, Eco Child's Play.

22 comentarii

 1. E foarte bun articolul, ai muncit ceva la el :)
  Pe mine ma preocupa mai mult partea cu degradarea in sute de ani a plasticului, adica efectele utilizarii lui asupra planetei decat asupra oamenilor. Majoritatea sfaturilor tale sunt foarte usor de realizat, mai putin cel cu recipientele de plastic la congelator (nu vad alternativa) si cel cu bauturile la doza (n-am gasit energizante in alta forma de ambalare, si dupa 10 ore pe motor iti spun eu ca ai nevoie de asa ceva ca de apa – pe langa apa).
  Iar eu personal, cu toata mania mea ecologista si utilizarea de produse bio, nu renunt la pampersi pentru ca totul pana la spalat de scutece. Costa mult, sunt neecologici, sunt nocivi, dar ideea de a stoca si spala scutece mi se pare mai ingrozitoare decat cea de a manca loboda tot restul vietii :) Oare nu face nimeni scutece de unica folosinta biodegradabili? tema de gandire :)

 2. sideris

  Ba face :) Eu am luat si asa ceva pentru nepotelul nou-nout, marca este Mioliners daca nu ma insel (oricum, ceva cu M) – am gasit la magazinul bio. Sunt si alte marci, desigur, dar aici in Timisoara doar pe asta am gasit-o. Sunt scutece biodegradabile si de unica folosinta, cum vrei tu.

  Legat de energizante, cel mai bun pentru mine ramane ceaiul de ghimbir. Are efecte de-a dreptul spectaculoase, sincer. Eu am baut 3 cani intr-o dupa-masa dupa o zi extrem de obositoare si urma o seara si mai obositoare de organizare a unui eveniment. Am rezistat pana la ora 7 dimineata, complet fresh, desi nu mancasem mai nimic toata ziua. Poate te conving sa il iei la termos data viitoare ;)

 3. Chiar de curand am citit pe un blog despre scutece biodegradabile de unica folosinta, numai ca nu prea era de bine

  Inca un articol despre BPA este bine venit, doar ca ar trebui sa existe ceva de genul Organizatia mamelor din Romania si sa le dea peste nas celor de la Avent. Trist este ca mamele se inghesuie sa cumpere Avent, da bine sa cumperi ceva scump, „de firma”, pentru bebelusul tau

 4. sideris

  Ce-i drept, lumea confunda calitatea produselor cu geniul celui responsabil de marketing-ul companiei… Daca firma X isi face reclame bune si duce campanii convingatoare de fidelizare, va avea succes tocmai datorita celebritatii – in aceste conditii cine se mai intreaba despre calitate? :(

 5. Multumesc frumos!

  Life in plastic is not fantastic, indiferent de ce ar spune domnisoara de la Aqua.

  Am stat si m-am gandit la schimbarile sociale pe care le-a implicat aparitia plasticului. Imi aduc aminte ca citeam despre petrecerile „de societate” si vizitele pe care oamenii si le faceau in trecut. Erau adevarate evenimente.

  Se servea ceai in cel mai bun set de portelan, prajiturele in „farfuria aia” speciala s.a.m.d. Totul era special. Scoteai ce aveai mai bun ca sa-ti tratezi frumos musafirii.
  Cati dintre noi mai scot „setul special de cesti de cafea” cand vine un prieten pe la noi? Sau cati mai folosesc la petreceri farfuriile de portelan?

  Am vazut in putinele ocazii cand cumparam ceva din supermarket-uri ca lumea prefera sa cumpere pahare, farfurii, linguri si furculite de plastic…. Simplu. nu? Nici nu ai trebuie spalate, de ce sa faci un efort? Mai bine de unica folosinta, ieftin si de prost gust!

 6. sideris

  Din pacate, la fel vad si eu in jurul meu. Lumea pur si simplu nu vrea sa spele tacamuri de inox, prefera in toate cazurile tacamuri de unica folosinta, nu inteleg de ce :( Foarte putini oameni isi pun problema mediului si chiar si aceia care sunt constienti prefera – uneori chiar agresiv si in ciuda a ceea ce stiu – sa aleaga obiectele de unica folosinta… Unii chiar invoca argumentul ca „este mai igienic asa”, desi tacamurile de plastic vin asa direct din fabrici, nespalate, nedezinfectate, expuse la fast-food in cutii unde se pune praful pe ele.

 7. foarte bun articolul!
  si eu sunt f sensibila la subiectul asta, mai ales dpdv al efectelor nefaste ale plasticului asupra mediului.

  sunt f bune sfaturile tale, in special cel cu cumparatul la vrac si evitarea supraambalajelor. putina lume se gandeste, in momentul in care cumpara un produs, la ambalaj si la cantitatea de deseuri pe care acesta o va genera. avem posibilitatea de a face o alegere, de ce sa nu fie in cunostinta de cauza? niste bieti biscuiti chiar nu au nevoie sa stea intr-un suport de plastic, invelit in tipla si apoi intr-un carton. e absurd! in momentul in care consumatorii se trezesc si saboteaza un tip de produse (de exemplu cele supraambalate)atunci si producatorii isi vor schimba oferta deci e cazul sa ne punem pe treaba. in Franta, in urma presiunii consumatorilor si in lumina noului val eco:) multe firme si-au redus din cantitatea de ambalaje sau pur si simplu le-au micsorat (de exemplu o firma ce imbutelia apa minerala a inlocuit tipul de plastic cu unul mai usor si mai putin voluminos – e deja un inceput.. nu ca as fi foarte fana a apei imbuteliate).

  si alta chestie importanta: reducerea numarului de pungi de plastic folosite si inlocuirea lor cu cele reutilizabile. stim deja cu totii ca in oceane au aparut adevarate insule din pungi de plastic, e infiorator! ne putem opune acestui fenomen doar prin reducerea/renuntarea la pungile de plastic.

 8. si referitor la scutecele lavabile, tot in Franta:) s-a adoptat deja in unele orase un sistem f practic de colectare si spalare a scutecelor lavabile, de genul firmelor ce spala asternuturile din hoteluri. Vine o masina, ridica scutecele de la individuali si de la crese (mai ales de la crese) si apoi le aduc inapoi spalate si uscate. e o idee si asta:)

 9. Mi-a placut articolul foarte mult, am si trimis linkul la mamicile care frecventeaza clubul mamicilor aici la noi.
  Mioliners este un produs Bambino Mio, si este protectie scutec din celuloza, deci nu este un scutec biodegradabil :)

  Olivia, spalarea scutecelor este mult mai putin ingrozitoare decat pare. Si mie mi-a fost putin teama de aceasta, dar m-am convins, ca nu e mare lucru de loc.

 10. sideris

  Hm… ce e drept, nu sunt sigura ca aceasta era marca respectiva. Stii cumva marci de scutece de unica folosinta biodegradabile? (oricum, cele pe care le luasem eu aveau pe ele mentiunea ca sunt biodegradabile, insa sincer nu sunt sigura ca am precizat corect marca).

 11. Eu stiu o marca, si anume Moltex. Nu le-am incercat, dar am citit ca sunt biodegradabile 100 la suta.

 12. Daniela

  Da, despre Moltex era vorba. Sunt 100% biodegradabile si la fel de usor de folosit ca si Pampers, doar ca sunt mai scumpe…

 13. de cand am citit acest articol am inceput sa studiez toate plasticele care ma-nconjoara :D
  si am dat peste un simbol cu acelasi triunghi format din sageti, iar sub el scris PAP … si nu am reusit sa gasesc mai multe informatii despre acest lucru … ma puteti ajuta?

 14. aah, ok :D tanx!
  era pe ambalaj si inseamna ca se referea la acesta si nu la ce obiectul in sine … :d

 15. Aici am strans mai multe informatii despre plasticul de unica folosinta si impactul pe care il are asupra ecosistemului nostru.
  https://refuzaplasticrau.wordpress.com/

  Plastic Rau = plastic pe care producatorul nu este interesat sa-l recupereze si care prin fotodegradere ajunge in lantul nostru trofic.

 16. octavian

  as vrea sa cumpar un deshidrator insa cele cu preturi rezonabile au atat tavile cat si capacul din plastic. m-ar interesa un model de la gorenje dar nu gasesc nicaieri specificatii pentru tipul de plastic folosit. cumva din experienta personala aveti informatii legate de materialele folosite la deshidratoare?

Navigate