Să avem grijă de fetițele noastre!

Chimicalele din cosmetice afectează hormonii adolescentelor

Fetele în perioada pubertății sunt expuse la chimicale ce perturbă hormonii, tocmai în perioada în care sistemul reproducător este în plină dezvoltare. Acestea se găsesc în loțiuni de față și corp, în parfumuri, șampoane, rujuri… pe scurt, în toate produsele pe care le folosește orice tânără.

În principal, substanțele ce afectează echilibrul hormonal al organismului uman sunt: ftalații, triclosanul, parabenii. Aceste substanțe acționează și ca potențatori ai riscului de cancer. Iar în perioadele copilăriei și pubertății, organismul este mai vulnerabil și deci mai expus efectelor nocive ale chimicalelor, ducând la posibile manifestări de boală mai târziu în viață.

În anul 2004, cercetătorii din Marea Britanie și SUA au descoperit la femeile cu cancer la sân, în mostrele de țesut prelevate din zona bolnavă, concentrații mari de parabeni, proveniți în special din deodorante.Însă aproape toate produsele pe care le găsim în magazine conțin parabeni.

Ce putem face

Este important și să încercăm să întârziem pe cât posibil folosirea de către fetițele noastre a unor cosmetice „feminine” precum rujul, parfumul, lacul de unghii. Cu cât folosesc mai târziu și mai rar cosmetice cu chimicale puternice, cu atât mai sănătoase vor fi.

Alternativa ar fi cosmeticele organice, pe care le găsiți în magazine specializate bio.

Așadar, mare atenție la produsele pe care le cumpărăm copiilor noștri. Nu vă încredeți în afirmații precum: „dermatologic testat” sau „oftalmologic testat” sau „natural”. Cel mai sigur procedeu este să rețineți măcar o parte din lista de ingrediente nocive sau discutabile în cosmetice și citirea etichetei când faceți cumpărături.

2 comentarii

  1. Ma bucur de propunere, o sa adaug linkul tau chiar azi si voi reveni sa mai citesc din articole, pentru ca sunt interesante.

    Raluca

Navigate