Pentru părinți – Atenție la chimicalele din mediul în care trăim

Când rar devine des

În SUA site-urile de specialitate și medicii avertizează că majoritatea produselor pe care le cumpărăm și folosim acasă nu sunt evaluate și declarate sigure de către entități specializate în așa ceva. De menționat ar fi zugraveala de pe pereți, covoarele, jucăriile… nici cu gândul nu gândești ce chimicale toxice pot conține multe din aceste obiecte.

Este adevărat că medicina a evoluat extraordinar de mult în ultima jumătate de secol. Însă, dacă ne uităm la sănătatea copiilor, există multe boli ce s-au înrăutățit în aceeași perioadă de timp: astmul, autismul, diabetul, hipertensiunea, alergiile, obezitatea, ADHD (deficitul de atenție), defectele genitale și chiar cancerul la copii. Cândva, acestea erau boli rare. Acum tot mai mulți copii le fac. Interacțiunile cu mediul poluat, mâncarea nesănătoasă și chimicalele ce se găsesc în toate produsele contribuie la înrăutățirea acestor boli, în pofida evoluției medicinei. Dacă sistemul în care trăim evoluează, atunci de ce ne îmbolnăvim mult mai des și grav decât cei din trecut? Îmi dau seama că am auzit de extrem de multe cazuri de cancer la cunoscuți sau cunoscuții cunoscuților în ultimii ani… Medicina nici nu ar fi nevoită să evolueze dacă am duce o viață sănătoasă!

Să nu uităm că, spre deosebire de adulți, copiii sunt mult mai sensibili și mai expuși cancerului. Verificați deci, pe cât posibil, ce conțin obiectele pe care le aduceți în cămin, de la jucării până la produsele de curățenie în gospodărie și cele de igienă personală.

Câteva sfaturi pentru părinți (și nu numai):

1. Evitarea plasticului toxic – BPA sau bisphenol A: este un ingredient toxic prezent în multe recipiente de plastic, cum ar fi biberoanele și sticlele de apă

 

  • încercați să folosiți farfurii, biberoane și pahare de sticlă, nu de plastic, pentru bebeluși și copii;
  • în locul jucăriilor din plastic, îndreptați-vă atenția spre cele din material textil, lemn sau carton;
  • pentru depozitarea mâncărurilor și băuturilor, evitați recipientele din plastic;
  • dacă trebuie neapărat să folosiți cuptorul cu microunde, nu încălziți mâncarea în recipiente de plastic;
  • reduceți cumpărarea mâncărurilor conservate;
  • dacă folosiți obiecte de plastic în bucătarie, măcar înnoiți-le – plasticul vechi și degradat emană substanțe nocive în hrana cu care vine în contact.

2. Evitarea ingredientelor nocive din produsele pentru bebeluși și copii

  • evitați pasta de dinți cu fluor pentru copiii cu vârsta sub 5 ani
  • evitați boric acid și sodium borate din cremele pentru iritațiile de la scutec
  • evitați methyl/ethyl/butyl/propyl parabenii și 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol din șervețelele umede pentru bebeluși
  • pe cât posibil, nu vă lăsați oja de unghii, rujul sau parfumul la îndemâna fetițelor cel puțin până după 10 ani.

3. Evitarea chimicalelor puternice din gospodarie

Pentru curățenie, încercați produse mai blânde sau soluții naturale în locul celor foarte tari, care pot cauza alergii sau astm.

Navigate