Copacul de hârtie – hai să reciclăm hârtia!

Majoritatea persoanelor din jurul meu merg des în străinătate și apreciază mult curățenia din Austria sau alte țări. Totuși, toată lumea se plânge că „la noi nu se face nimic”, drept urmare continuă ca acasă să arunce resturi de țigară sau ambalaje pe stradă.

Uităm că fiecare, om cu om, austriecii și alții participă la curățenia și frumusețea pe care noi o admirăm în țările lor.

Nu avem scuze, dacă e să o spunem pe față. Și ca să ofer și soluții, iată ce putem face concret și civilizat pentru reciclarea hârtiei și, implicit, salvarea pădurilor.

Cum putem recicla hârtia?

Copacul de hârtie este un proiect ce promovează reciclarea hârtiei și… plantează copaci. Practic, se strânge hârtia de la firme (mici și mari), se duce la un centru de colectare și, cu banii primiți, se cumpără puieți care sunt plantați ulterior în parcuri sau în locul copacilor tăiați în zone forestiere.

Iată detaliile acestui proiect:

În ce orașe se colectează hârtia?

Deocamdată numai în București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Timișoara. Pentru adrese de contact, intrați pe site, le găsiți în home page.

Info pentru persoane juridice care doresc să recicleze hârtia

1. Pentru o colaborare de lungă durată semnăm un acord de parteneriat (se poate downloada când se completează formularul de înscriere în proiect, acest model poate fi îmbunătățit de avocații dvs.).
2. Nu există taxă de înscriere în proiect (vezi detaliile legate de oportunitățile de finanțare ale proiectului).
3. Avem nevoie de o persoană de legătură care să informeze întregul colectiv despre implicarea companiei în proiect (pentru ca să se cunoască de toată lumea care sunt reguliile de reciclare și pentru ca, în cazul în care persoana de contact lipsește, oricine altcineva să ne poată preda hârtia).
4. Hârtia este de preferat să fie predată în saci menajeri.
5. Programările se fac completând formularul de la secțiunea Programare.
6. Programul nostru de lucru este L-V: 9-17 sau sâmbăta 9-12.

Info pentru persoane fizice care doresc să recicleze hârtia

Cu excepția faptului că nu semnăm un acord și că facem preluarea hârtiei exclusiv sâmbata, restul informațiilor de la persoane juridice se aplică și aici.

Ce și cum reciclează Copacul de hârtie?

Numai Hârtie
Cantitatea minimă este de 50 Kg. Deci strângeți cât de mult puteți, în funcție de spațiul disponibil pentru depozitare. Dacă aveți o mașină la dispoziție, sau limita minimă de 50 Kg este greu de atins (din cauza lipsei de spațiu), vă rugăm insistent să luați în considerare posibilitatea de aduce singuri hârtia la unul din centrele partenere proiectului.
Hârtia (cu excepția documentelor care trebuie tocate din rațiuni de confidentialitate) este bine să fie lăsată ÎNTREAGĂ, PRESATĂ și NEMOTOTOLITĂ.
Se pot recicla: consumabilele de hârtie (hârtia de imprimantă, caiete, agende, plicuri, etc.), ziare, reviste, oferte promoționale, anuare, cataloage produse.
NU SE RECICLEAZĂ cartonul, șervețelele, batistele de unică folosință, hârtia igienică, sau hârtia care a ajuns în contact cu mâncarea.
Insistăm ca aceste reguli să fie cunoscute de întreaga echipă, astfel evităm situațiile neplăcute în care hârtia este amestecată cu gunoi sau acelea în care ocupă foarte mult loc deși este o cantitate foarte mică.

Dă rezultate proiectul? Chiar reciclează cineva în România?

DA!

Sunt incredibil de multe firme înscrise în proiect, deci există speranță!

Puteți folosi hârtie reciclată

Puteți comanda pentru firma dv. hârtie de xerox, format A4, de 80gr, reciclată și neînălbită cu clor. Din 106 kg de hârtie recuperată rezultă 100 kg de hârtie Everycopy Plus, fabricată în Franța.

 

18 comentarii

 1. sideris

  Sunt sigura ca aceia dintre voi ce recicleaza cunosc, in diferitele orase ale tarii, care sunt centrele de colectare pentru hartie (si plastic, sticla etc.).
  As vrea sa va rog sa postati in comentariile voastre detalii despre asemenea oportunitati de reciclare.
  Merci :)

 2. In sfarsit, se incepe reciclarea si la noi, dupa o pauza de 20 de ani. Ma bucura vestea. Ce mai strangeam maculatura cand eram eleva.

 3. sideris

  Timisoara
  Colectare sticla, hartie, dar si aluminiu si alte metale – Muller Gutenbrunn Recycling (Calea Sagului, nr. 201; tel. 0256/285413).

  Lugoj
  Colectare sticla – SC Erina SRL (Str. Herendestiului, nr. 10; tel. 0256/336470).

 4. baciu marinela

  Asociatia 4YOUNG doreste sa deschida un centru de colectare in Ploiesti. Cum se procedeaza?

 5. Gabriel

  Colectam Hartie, Carton, Plastic (PET), Doze Al (DOze de suc, reed-bull, etc.)
  Centru de Colectare Craiova, DOLJ
  Tel. 0763997476

 6. cumpar deseuri de hartie,carton,pet,doze,folie. doresc colaborare cu persoane fizice,pfa si srl,cer si ofer seriozitate. asigur si transport daca este cazul (Bucuresti). nr tel: 0762 689 211 -viorel-

 7. sebastian

  buna ziua. si eu ma ocup cu colectarea de deseuri de carton.nu le mai aruncati la gunoi vi le ridic eu.tel.0724373618 TIMISOARA

 8. vreau sa stiu an Craiova unde pot duce doze de aluminiu ?ma poate akuta cineva?am colegi in olt care vor si ei sa aduca circa 100 kg pe zi.

 9. imi pare sincer rau ca in Constanta nu exista preocupare pentru recuperarea hartiei.sunt atatea firme care arunca hartia la gunoi desi isi doresc sa o depune la un centru de reciclare.

 10. sunt educatoare in cluj napoca si am un proiect impreuna cu copiii si parintii lor ,, Reciclam-castigam” si as avea nevoie de un tomberon din plastic deoerece nu avem unde sa le adunam.Raspund la nr. 0745768037 LIVIA

 11. REFERITOR LA ARTICOLUL MEU ,,RECICLAM -CASTIGAM AS VREA SA LUATI LEGATURA CU MINE CAT MAI REPEDE.CINE NE POATE AJUTA II ASTEPTAM

 12. Buna ziua,
  Am avea si noi nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a recicla 100-150kg.
  Cum putem face sa luam legatura cu dumneavoastra.

  Astept un raspuns.
  Multumesc.

 13. Green Zone Recycling

  GREEN ZONE RECYCLING SRL Incheie Contracte de predarea deseurilor de ambalaj cu Institutii publice, Societati comerciale intr-un cadru legal autorizat de Agentia Protectia Mediului Constanta, conform :
  Lege 132 / 2010 Privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice.
  Lege 211 / 2011 Privind regimul deseurilor.
  Tel. 0784.67.03.33 / 0730.73.73.52
  Web: http://www.greenzonerecycling.ro

 14. SC INSTGAT SRL

  Buna ziua
  Am dori sa vina cineva daca se poate sa colecteze hartia de la firma noastra.
  SC INSTGAT SRL
  STR.MARESAL CONSTANTIN PREZAN, NR.104A, TIMISOARA
  Va rog sa ne transmiteti pe mail daca se poate si care sunt conditiile.

 15. buna ziua,
  avem nevoie de dvs pentru a putea recicla 50-70 kg hartie,
  ne puteti trimite cateva detaliile in acest sens?
  multumesc!

 16. sideris

  @Silvia – contactati-i direct pe cei de la Copacul de Hartie, noi doar am scris despre ei, nu noi facem colectarea :)

Navigate