Crema pentru protecție solară – cum o alegem?

Așa cum arătam în articolul despre cum ne protejăm de soare în mod natural, cca. douăzeci de minute de expunere la soare pe zi sunt esenţiale pentru sănătate, deoarece cresc nivelul de vitamina D şi ne îmbunătăţesc starea de spirit.

Însă dacă se depăşeşte această limită, trebuie să folosim o cremă de protecţie solară.

Cum obținem vitamina D de la soare?

Contrar avertizărilor pe care le primim despre expunerea la soare între 12-16.00, singurul interval de timp în care se poate obține vitamina D este tocmai la orele prânzului, fără protecție solară, pentru cca. 15-20 minute, în funcție de tipul de piele. Se va evita ajungerea la arsuri solare, care cresc riscul de cancer de piele. În afara acestui interval, soarele nu face decât să îmbătrânească pielea și ne expune în mod inutil radiațiilor dăunătoare UVA. Ideal este să purtăm haine care acoperă tot corpul și să folosim creme de protecție solară. Chiar dacă afară este înnorat sau stăm la umbră! Aceasta întrucât razele UVA pătrund prin nori, geamuri (de ex., de la mașină), sticlă, haine subțiri. Mai mult, ele sunt reflectate de apă, nisip, asfalt, fiind principala cauză a cancerului de piele, a ridurilor și a unui sistem imunitar slăbit.

Ce creme de protecție solară să folosim?

Atunci când cumperi un produs care beneficiază de multă reclamă, dar prețul lui este unul mic spre mediu, trebuie să înțelegi că mare parte din prețul pe care îl plătești acoperă reclama, și nu calitatea ingredientelor. Așadar, cititul etichetei rămâne recomandarea noastră și atunci când alegi loțiunea pentru protecție solară.

Chiar dacă numărul SPF pe eticheta cremei de protecție solară este de 50 sau mai mare, aceasta încă mai are limite și poate lăsa aproximativ 3% din razele UV să îți penetreze pielea. Stând direct la soare, chiar și cu protecție solară, nu este o idee bună, deoarece niciun produs de protecție solară nu oferă protecție 100%. Chiar produse ale brandurilor celebre eșuează lamentabil în acest domeniu.

Există creme de protecție solară chimică și creme cu protecție solară minerală.

Prima categorie poate face pielii mai mult rău decât bine, chiar dacă te protejează de arsurile solare. Absorbite de piele, filtrele sintetice și ingredientele chimice pot îmbătrâni pielea, dar și favoriza apariția melanomului.

Din cea de-a doua categorie fac parte cremele pentru protecție solară minerală, pe bază de oxid de zinc și dioxid de titan. Aceste filtre minerale nu pătrund în piele, rămânând la suprafața epidermei și ecranând practic razele solare (acționează ca o oglindă). Acestea nu au efecte adverse și au un risc minim de alergii sau iritații. Mai mult, au eficiență la 1-2 minute de la aplicare, nu la 15-20 minute, ca și cremele de filtre sintetice. Singurul dezavantaj pe care îl au cremele de protecție solară minerală este faptul că lasă o peliculă alburie mai mult sau mai puțin vizibilă pe suprafața pielii. Deși acest lucru este dovada calității cremei, estetic poate fi deranjant. Dar în niciun domeniu în viață nu le putem avea pe toate, nu-i așa? :) Noi preferăm creme naturale de protecție solară, fără efecte nocive, în pofida acestui neajuns, pentru că este mai important să susținem producătorii care respectă sănătatea umană și mediul decât să încurajăm produsele ieftine și cu potențial nociv în timp.

Cum se aplică în mod corect cremele pentru protecție solară minerală?

  • Ca principiu, toate cremele de protecție solară se reaplică după ce ai ieșit din apă, precum și tot la 1-2 ore de la aplicarea anterioară. Acest lucru este valabil și pentru cremele de plajă chimice.
  • Nu uita să stai afară la soare puternic cât mai puțin, pentru că, așa cum spuneam și mai sus, nici chiar umbrelele, pălăriile sau statul la soare prin geam nu te feresc te riscul de melanom sau de photoageing.
  • Pentru eficiență reală, crema de protecție solară minerală se aplică în cantitate generoasă.
  • Nu uitați să utilizați protecție solară pe zone ca urechile sau buzele, adesea neglijate.
  • În caz de piele sensibilă, cuperotică sau pentru bebeluși/copii, sunt recomandabile cremele care conțin numai dioxid de titan și/sau oxid de zinc ca și ingrediente active.

Comments are closed.

Navigate