Cu câțiva pași mai aproape de planetă – Partea I

Câteva gesturi ecologice mărunte, dar importante, pe care fiecare le putem aplica în viața de zi cu zi:

1. Becuri fluorescente în locul celor incandescente

Noile becuri CFL (compact fluorescent lamp) consumă mai puțină energie și au și viață incomparabil mai lungă față de cele tradiționale. Cu ele, economisiți și timp, căci practic nu va trebui să le schimbați aproape niciodată. Optați pentru ele!

2. La job: printați numai când este necesar

Pentru mailuri cu taskuri, printați-le doar pe cele greu de urmărit de pe monitor (cele mai lungi, deci), iar atunci când printați pentru a testa aspectul unui document, folosiți coli imprimate doar pe o parte sau rapoarte de la fax nenecesare (ciorne). De asemenea, să învățăm să printăm față-verso.

3. Reparați robinetele care picură

Strop cu strop se adună o cantitate semnificativă de apă, câțiva litri pe zi, ceea ce este o risipă. Chemați un instalator sau înlocuiți singuri garniturile.

4. Încălzire

Nu dați centrala la temperaturi prea mari; astfel împușcați doi iepuri: evitați înmulțirea microbilor și economisiți resurse. Dacă este foarte frig și caloriferul nu vă este suficient, folosiți mai des aragazul pentru încălzire, și nu caloriferul electric.

5. Scoateți și încărcătorul din priză

După încărcarea telefonului mobil, nu lăsați încărcătorul în priză. Pe lângă că se uzează, acesta consumă curent în mod inutil. Alături de altele, acest demers va duce la scăderea facturii de curent electric.

Întotdeauna este bine să aveți în casă (de exemplu la calculator) prelungitoare cu întrerupător, pe care să le închideți odată cu închiderea calculatorului.

6. Baterii reîncărcabile

Există peste tot, deci putem folosi din acestea, în locul multiplelor baterii simple și aruncate după uz. Împuținarea cantității de gunoi aruncate este o cerință majoră, mai ales că este vorba despre deșeuri periculoase.

7. Stinsul becului și reducerea consumului de electricitate

Poate părea un gest zgârcit, însă este și unul util pentru conservarea resurselor planetei. Nu lăsați luminile aprinse fără rost. Același lucru se aplică și pentru orice aparate electrice din casă. Citiți etichetele acestora la cumpărare și alegeți aparate ce consumă mai puțină electricitate. Dar nu alegeți un produs prea ieftin, căci defectarea frecventă duce la generarea de energie și dețeuri suplimentare. Alegeți un laptop în locul unui calculator.

Va urma…

3 comentarii

 1. Corina Pascu

  Imi place foarte mult site-ul. Sunt foarte interesante articolele si designul este potrivit cu tematica.
  Felicitari!

 2. Elena N.

  Orice aparat care are functia stand-by poate fi scos din priza cand nu e utilizat. Citeam intr-un articol ca doar asa ne asiguram ca nu mai consuma nimic. Fac asta cu TV-ul si realizez tot mai des ca-l folosesc tot mai rar:) (M-am decis, saptamana asta fac cerere pt. a renunta la cablu.)

 3. sideris

  :) Eu de 9 ani sunt TV-free si nu ii duc lipsa. Internetul nu doar ca il suplineste, ci imi ofera mult mai multa informatie.

Navigate