Cu câțiva pași mai aproape de planetă – Partea a II-a

Câteva gesturi ecologice mărunte, dar importante, pe care fiecare le putem aplica în viața de zi cu zi:

8. Alegeți panourile solare

Panourile solare pot acoperi 50% din nevoile de apă caldă și de încălzire dintr-o casă. Energia provenită de la soare și de la vânt mă fascinează cel mai tare, mai ales pentru faptul că sunt resurse naturale inepuizabile și totuși nu le exploatăm.

9. Ambalaje biodegradabile – nu luați plasă!

Când mergeți la cumpărături, purtați în poșetă plase din material textil sau hârtie și evitați să luați la fiecare cumpărătura plase din plastic, chiar dacă vi se oferă gratuit. Nu e nevoie de punguță de la farmacie când cumpărăm o cutie de vitamina C, nici de pungi la 3 magazine de îmbrăcăminte, dacă deja avem o plasă unde încap toate articolele cumpărate.

10. Prosoape textile în locul celor din hârtie

Tone de rulouri de hârtie se consumă în gospodării. Ștergem totul cu ele, de la mâini până la farfurii. Gândiți-vă la cantitatea de hârtie consumată cu aceste prosoape de unică folosință. Dacă reveniți la tradiționalele prosoape de bucătărie din material textil, economisiți hârtie, iar prosoapele respective nu suplimentează vizibil cantitatea de rufe pe care le aveți la spălat.

11. Produsele de curățenie din gospodărie

În loc să cheltuiți bani pe chimicale periculoase, mai economic și ecologic este să folosiți oțet simplu, eventual în combinație cu bicarbonat de sodiu. Au proprietăți dezinfectante și curăță foarte bine suprafețele. Vezi articolul „Curățenie mai verde„.

12. Inevitabilul trafic

Încercați, dacă locuiți la 15-20 minute de serviciu, să vă deplasați pe jos, în loc sa folosiți mașina. La fel pentru distanțele mici pe care le aveți de parcurs. Din păcate, în țara noastră sunt mult prea multe mașini și, deci, poluare inutilă, aglomerație, poluare sonoră… Dacă tot trebuie să vă luați mașină, alegeți una mică. Bicicleta este o opțiune mult folosită în țările realmente civilizate.

13. Să „vedem” coșurile de gunoi

Nu aruncați deșeuri pe pajiști, șosele, în ape, pe stradă. Dacă chiar nu există un coș de gunoi, sigur se poate găsi o pungă în care să le păstrăm până să le putem arunca în mod corect. Adesea remarc pe stradă persoane ce aruncă tot felul de ambalaje pe jos, deși la 2-3 metri se află o pubelă…

14. Când stați la hotel, nu cereți zilnic schimbarea rufăriei

Când vă cazați la hotel pentru mai multe zile, nu cereți prosoape și lenjerii de pat noi în fiecare zi. Spălatul zilnic al rufăriei este o risipă de apă și energie, ca să nu mai spunem de deversările de chimicale din detergenți în râuri… Multe hoteluri și pensiuni (cel puțin în țările civilizate) au în baie mici afișe prin care roagă clienții să folosească aceleași prosoape și lenjerii de pat pentru câteva zile și să nu ceară schimbarea lor zilnică. Și cred că este o rugăminte rezonabilă.

Vezi și articolul „Cu câțiva pași mai aproape de planetă – Partea I

Va urma…

1 comentariu

Navigate