Cu câțiva pași mai aproape de planetă – Partea a III-a

Continui seria celor câteva gesturi ecologice mărunte, dar importante, pe care fiecare le putem aplica în viața de zi cu zi:

15. Jucării sănătoase pentru copii

Când cumpărăm jucării copiilor, să nu alegem plasticuri. Să încercăm să găsim (sau chiar să realizăm noi) jucărioare din bumbac, lemn, carton sau alte materiale biodegradabile, care nu prezintă riscuri pentru copiii noștri. Le putem stimula imaginația oferindu-le ambalaje de cadouri (pe care altfel le-am arunca), din care să realizeze mici figurine.

16. Să evităm apa îmbuteliată

Dacă avem în apropierea locuinței un izvor, să facem puțină mișcare până la el pentru a ne aproviziona cu apă. Astfel, reducem consumul de plastic folosit pentru PET-uri. În plus, ne și protejăm sănătatea, întrucât plasticul poate infesta apa cu chimicale din compoziția lui, dacă sticlele sunt depozitate în soare sau alte condiții improprii (cum am văzut, în spatele unui magazin Billa, movile de baxuri de apă și suc lăsate afară în soare în luna iulie…).

17. Să nu irosim apa

Nu susțin ceva absurd ca a nu face duș zilnic. Să nu lăsăm însă robinetele să curgă dacă nu folosim apa, pare un gest rezonabil.

18. Să reducem, să refolosim, să reciclăm

În sistemul în care funcționează lumea de azi, se pare ca 20% din populație consumă 80% din resursele planetei, în timp ce ceilalți 80% din oameni ajung să consume restul de 20%. Economia din țările dezvoltate este, dacă o luăm la bani mărunți, o nebunie. Noi, oamenii, consumăm mult prea mult, fie ca este vorba de resurse, energie sau produse. Și, ceea ce e mai grav, ARUNCĂM foarte mult…
Să mergem mai des pe jos. Să nu ne îmbuibăm cu mâncare. Să nu cumpărăm ce nu ne trebuie. Sa refolosim obiectele pe care le avem deja și să ne obișnuim să cumpărăm pe viitor lucruri ce se pot refolosi. Dacă nu purtăm o haină, să o dăruim cuiva care are nevoie de ea.

19. Produse de înfrumusețare eco

Să nu cumpărăm 5 feluri de creme pentru ten. Produsele cosmetice consumă pentru fabricare multă energie, conțin foarte multe chimicale nocive pentru cei ce lucrează în mediul de producție și pentru consumatorul final. Să cumpărăm cosmetice bio și să rezistăm impulsului de a cumpăra cantități mari. În loc de tonic, putem folosi suc de portocale stoarse în casă, sau putem sări peste acest pas, din moment ce folosim demachiant și cremă hidratantă. Există multe rețete de cosmetice pe care ni le putem prepara singure, având astfel control asupra substanțelor folosite în compoziție.

20. Balsamul pentru rufe este cu adevărat necesar?

Pe lângă chimicalele conținute în detergenți, obișnuim să folosim și balsam de rufe la spălare, pentru ca țesăturile să rămână moi… Mă întreb dacă merită. Balsamurile de rufe sunt astfel concepute încât să rămână cât mai mult înăuntrul fibrei textile, deci absorbția chimicalelor din acestea în piele este favorizată. National Geographic’s Green Guide recomandă în schimb adăugarea unui sfert de ceașcă de bicarbonat de sodiu sau de oțet alb la ciclul de spălare.

21. Aerul condiționat

Vara, nu avem nevoie de 18 grade Celsius în case sau birouri. Este bine ca diferența între temperatura din interior și cea din exterior să nu fie una foarte mare. 21-23 grade este un nivel suportabil în interior.

22. Să ne hrănim sănătos, de preferință organic, local și vegetarian

Să încercăm să consumăm hrana cultivată, crescută și produsă natural, de preferință organic (ecologic), fără chimicale și E-uri. Să ne aprovizionăm de la micii producători locali, pentru a oferi organismului ce este potrivit cu mediul în care se dezvoltă. Între un produs alimentar românesc și unul importat, să îl alegem pe cel românesc. Astfel, contribuim și la reducerea energiei consumate cu transporturile. Să încercăm să reducem consumul de carne și să adoptăm o dietă preponderent vegetariană, chiar dacă nu în totalitate.

Va urma…

Vezi și articolele „Cu câțiva pași mai aproape de planetă” – partea I și partea a II-a.

Comments are closed.

Navigate